Fikser 60 underliv i året

Overlege Stefan Emmes sier at kvinner som får fikset på underlivet melder om bedre sexliv og livskvalitet.

LEI AV KRiMINALITET-STEMPEL: – Jeg er lei av at vi som utfører kosmetiske operasjoner i underliv blir stemplet som kriminelle, sier Stefan Emmes ved Plastikkirurgisk Institutt.
Publisert

Bergensavisen (SIDE2):  – Jeg opplever stor pågang. Det er helt klart et behov der ute. Vi markedsfører oss lite, men mange kvinner er desperate etter å endre på underlivet, og tar kontakt, sier overlege Stefan Emmes ved Plastikkirurgisk Institutt i Lagune-parken.

Denne saken er levert av Bergensavisen

Satte fyr på nett

Innlegget til BA-spaltist Chris Tvedt «Det er ikke så enkelt, dette med sex» satte fyr på Internett og sosiale medier i helgen.

Han reagerer på at unge kvinner endrer kjønnsleppene så de ikke lenger er avvikende og skjemmende.

«Ikke en eneste gang har jeg tenkt: «Hey, dette var i overkant usymmetrisk, jenta mi! Det får da være måte på rot!», skriver han i innlegget.

– Må få lov

Stefan Emmes har utført intimkirurgi for kvinner i vel ti år, og har nylig også begynt å tilby dette til menn. Han reagerer på fremstillingen.

– Jeg mener at kvinner som er misfornøyde med hvordan det ser ut der nede bør få lov pynte på det på samme måte man endrer på andre ting ved utseendet. Hvorfor er dette verre enn ansiktsløftning, spør han.

– Dette kan være kvinner som hele livet har vært flau av utseende sitt og slitt med sexlivet. Med en oppstramming opplever de å få sexlivet tilbake, sier overlegen.

Kosmetikk og plager

De fleste intimkirurgiske inngrep Plastikkirurgisk Institutt utfører er vaginal oppstramming og reduksjon av indre kjønnslepper. Da Emmes begynte med denne type kirurgi var det vel 10 slike operasjoner i året.

De siste årene har tallet vært vel 60. Alderen på kvinner som legger seg under kniven er fra 18 til over 50 år.

– En tredjedel av dette er rent kosmetiske operasjoner der kvinnene ikke er fysisk plaget, men bare misfornøyd med utseendet på underlivet. Resten er en blanding av kosmetisk og fysiske plager, sier Emmes.

Fysiske plager kan være at de får gnagsår, problemer med å sykle eller ha på trange klær, eller de har vanskeligheter under samleie.

– Ofte er det snakk om at kjønnsleppene stikker for langt ut, og kvinnene skjemmes, sier overlegen.

Mer intimbarbering

Emmes tror det at flere kvinner har begynt å intimbarbere seg de siste årene har ført til at flere blir klar over utseende på underlivet.

– Kjønnsorganene blir mer synlige, og ikke alle kvinnene liker ikke det de ser. Mange blir da glade for at det fins en mulighet til å korrigere, sier Emmes.

FAKSIMILE: Chris Tvedt langer ut i BA søndag 22.mars.

Han synes det er synd at temaet fortsatt er så tabubelagt.

– Det er alltid noen som mener at man bør kunne leve med det, men hvorfor leve med det når man er så misfornøyd? lurer han.

Emmes påpeker at mange kvinner lett kan leve med både hengepupper og slappe kjønnslepper.

– Men for andre kan det være så skjemmende at de ikke tørr å vise seg for partneren, påpeker han.

Emmes har nylig også begynt å tilby intimkirurgi for menn. Det kan være å stramme opp pungen eller fortykkelse av penisskaftet.

– Foreløpig har vi hatt noen henvendelser, men ingen operasjoner, sier han.

Utfører ikke kosmetisk

Fana medisinske senter utfører også noe intimkirurgi.

– Vi utfører bare intimkirurgi om det er et fysisk problem. Det er et problem når det klemmer fast når en sykler eller henger og dingler i dusjen, sier plastisk kirurg Øyvind Bugge.

Han anslår at Fana medisinske senter har vel 20 slike pasienter i året.

– Overvekten av pasientene er mellom 20 og 30 år, men jeg har også operert 70-åringer, sier Bugge.

Klinikkleder Helge Glad Nordahl sier at operasjonene bare blir utført om deter et klart og tydelig medisinsk problem.

– Vi utfører mest plastisk kirurgi privat i Bergen, og dette området er underordnet for oss, sier han.

LES FLERE SAKER FRA BERGENSAVISEN HER.