Fem middager for under 100 kroner
Jepp, det er mulig! Se ernæringsekspertenes billigste middagsfavoritter.

(SIDE2): Er det mulig å lage en sunn, balansert, god og enkel middag til familien på fire, til en kostnad på under 100 kroner per.middag?
Ikke noe problem mener ekspertene vi har snakket med!
Altså bare 500 kroner i middagsutgifter fra mandag til fredag? Uten at det blir kjedelig å spise middag?
Til sammenligning koster for eksempel Adams matkasser for 4 personer for 5 middager 1095 kroner. Det er over dobbelt så dyrt det, selv om du får middagen levert på døra uten å gå i butikken selv.
Vi spurte fem ulike eksperter om deres billigfavoritter - og her er deres tips til en sunn, enkel og billig middag!
- Suppe er perfekt i høstmørket
- En super middag til under 100-lappen er supper. Det er perfekt nå i høstmørket, inneholder mye god næring og er ikke minst superenkelt. Denne blomkålsuppen er en av mine suppefavoritter og den er også veldig populær hos barna, sier Linn, som har bachelorgrad i Samfunnsernæring fra Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun har bloggen Sprudlende sunn der hun deler sunne og gode oppskrifter hver eneste dag.

Dette trenger du:
(Til to veldig sultne mennesker)
1 blomkålhode
3 små poteter (evt pastinakk)
ca.50g smør
1/2 hakket purre
1 finhakket løk
1 buljongterning
7 dl vann
1 boks havrefløte eller matfløte (2,5dl)
1 ts muskattnøtt
1/2 ts pepper
1 pk bacon
5-6 stk sopp
Litt hakket persille til topping
(Til 4 personer kan den fint dobles og også komme under 100-lappen. Bacon kan også fint byttes ut med kjøtt eller fiskerester fra middagen før, eller sprøstekt skinke. Oppskriften over er med havrefløte men kan selvsagt byttes ut med vanlig matfløte)

Slik gjør du:
Smelt smøret og fres purre og løk. Tilsett buljongterningen og vannet – og kok opp. Mens blandingen koker opp deler du potetene i terninger og buketter av blomkålen. Tilsett potet og blomkål og la koke mørt i ca. 10 minutter. Kjør så suppen i stavmixeren til en fin masse. Sett tilbake på kokeplaten og rør inn havrefløten og krydder.
La småkoke i 5-6 minutter mens du sprøsteker bacon og sopp.
Lag «ferdigmat» da vel
Ernæringsfysiolog i Somebody, Camilla Andersen har mastergrad i ernæring. Hun er glad i laks og syns ferdige fiskefileter og oppkuttede grønnsaker er lurt når du vil spare tid i hverdagen.
- Jeg syns «ferdigmat», eller egentlig «forberedte råvarer», i form av rene eller marinerte fiskefileter og for eksempel pakker med oppkuttede grønnsaker er helt supert. Og det tar jo så liten tid å lage det.
Hennes billige og raske middagsforslag er laks med fennikkel og tzatziki.
Dette trenger du:
4 laksefileter, tzatziki og fennikkel. det koster tilsammen 86 kroner.
Slik gjør du:
Kutt fennikkel i skiver og stek sammen med laksefilet ene. Servér med tzatziki. Nydelig godt!

- Lakseoppskriften min var egentlig litt tilfeldig. Egentlig skulle det være kuttet ingefær og hvitløk til laksen, men så kjøpte jeg fennikkel ved en feil, kutttet opp og stekte sammen med laksen og serverte med tzatziki fordi jeg ikke er så glad i rømme - og oppdagde at jeg hadde skapt en ny favoritt :)
Jeg lager denne retten på under 10 minutter - noe mye raskere enn det kan vi vel ikke be om.
Kjøttfri wok med grønnsaker og fullkornsnudler
Ernæringsfaglig rådgiver, Silje Bjørnstad jobber også i side2 som journalist. I tillegg blogger hun om både trening og mat. Hun mener middagen lett kan være både billig og enkel og en dag i uka sverger hun selv til kjøttfri mandag.
Silje har valgt en rimelig vegetarrett proppfull av grønnsaker.

Grønnsakswok med fullkornsnudler og ristede cashewnøtter
Grønnsaker velger man selvfølgelig selv, men noen forslag er:
Brokkolibuketter, gulrøtter, paprika, sukkererter, babymais, rødløk, squash.
I tillegg er det både rimelig og smakfullt å tilsette belgfrukter, for eksempel 1 boks kidneybønner. Stek ingrediensene i en wokpanne sammen med litt rapsolje.
Woksaus lager du enkelt ved å bruke 6-7 ss soyasaus og 2-3 hvitløksfedd. Bruk en hvitløkspresse til å presse hvitløksfeddene og bland med soyasausen før du heller woksausen over grønnsakene. La dette stå å putre i 5-6 minutter slik at smakene får satt seg.
Server med fullkornsnudler og dryss over en liten neve ristede cashewnøtter på toppen. Er du glad i litt ekstra sterk smak så tilsetter du litt finhakket chili og/eller noen finhakkede chilifrø.

- Målet er å få i seg grønnsaker og proteiner
Livsstilsveileder og Side2-blogger Helle Bornstein har skrevet to bøker og i boka Smart Trening har hun også en rekke oppskrifter på sunn mat og drikke.

Her er Helles forslag til en sunn middag under 100-lappen.
SEIFILET MED BLOMKÅLMOS
Dette trenger du:
En pakke med seilfilet
En stor blomkål
Et par poteter
Smør
Tilberedning: Fisken stekes, poteter og blomkål kokes og moses med en stor dæsj smør.
- Målet er å få i seg grønnsaker og proteiner først og fremst. I tillegg til at det skal være barnevennlig og raskt å lage. Fisk er en god proteinkilde og kan enkelt stekes opp.
Blomkål kan enkelt brukes som hovedingrediens i en potetmos og du får da lurt inn en god porsjon grønnsaker i middagen. De få potetene som er i middagen er for å få «potetmos» konsistens.
Smøret gir deg noe fett i middagen og gir god smak og gjør deg mett. Det funker også fint å smelte smøret til saus.
- Hverdagskost hjemme hos meg
Ernæringsfysiolog Lise von Krogh i Bramat har sin versjon av seifileten i sin bergenske plukkfisk.

- Dette var vanlig hverdagskost hjemme hos oss i Bergen. Og, en av de hjemmelagde middagene til min mor, Marit von Krogh, som jeg minnes spesielt godt og som jeg nå serverer til min egen familie, sier hun.
Hovedingrediensene i plukkfisk er sei, poteter og løk. Prisen for hele måltidet som mettet to store og en liten sulten mage kostet til sammen omtrent 35 kr, dvs. 10-12 kr pr. porsjon. Perfekt mat når lommeboken er litt tynn.
Dette trenger du:
600 gram poteter
1,5 ss usaltet smør
ca. 2 dl helmelk
400 gram seifilet
1/2 ss smør
1 gul løk, finhakket
1/2 purre, finhakket
Salt og pepper
Slik gjør du:
Kok potetene møre med skall på. Skrell dem og mos dem sammen med smør og halvparten av melken.

Stek løken og purren myk i smør. Vend løken inn i potetstappen.
Trekk seifileten i noen minutter i nykokt vann. Grovhakk den kokte fisken og vend den inn i stappen. Juster konsistensen med resten av melk (den skal være myk, men ikke rennende) og smak til med salt og pepper. Spises med flatbrød.