- Feil å anbefale et kreftfremkallende produkt for å få vitaminer

Anbefaler ikke solariumsbruk før sydentur eller som kilde til vitamin D.

SOL: Sol er bra for helsa i små mengder. Solbeskyttelse handler ikke om å unngå sola helt, men å begrense mengden UV-stråling vi utsetter oss for, og spesielt unngå å bli solbrent, skriver Kreftforeningen på sine nettsider.
Publisert

(SIDE2): Er du en av dem som tar sol før sydenturen for å legge et godt «sol-grunnlag»? Da kan det hende du gjør deg selv en bjørnetjeneste.

- Ikke sol deg før sydentur

Tidligere har Side2 skrevet om hvordan huden din eldes av sola og viktigheten av god solbeskyttelse.

Nå som det snart er vinter blir det stadig mørkere og kaldere ute. Da er det mange nordmenn som fristes til å reise til solrike land eller å brune kroppen i et solarium, men Kreftforeningen og Statens Strålevern fraråder solariumsbruk.

- Det gir liten beskyttelse å ta solarium rett før man reiser til solrike land, sier spesialrådgiver i Kreftforeningen, Mona Stensrud, til Side2. 

Ifølge Statens Strålevern er strålingen fra solarier annerledes enn fra solen. Det er vesentlige forskjeller på å sole seg i solarium og i naturlig sol, skriver strålevernet på sine nettsider.

KREFTFARE: Solarium øker risikoen for hudkreft og føflekkreft, ifølge Kreftforeningen.

- Fordi det er mye mer UVA- enn UVB-stråler i solarium, gir det først og fremst brunfarge, men lite herding av huden. Hvis du tar solarium først, og så drar på solferie, får du jo også «dobbel dose» intense solstråler, noe som i seg selv er med på å øke risikoen for hudkreft, forklarer Stensrud.

- Det er både det å bli solbrent og det å oppholde seg i mye intens sol som kan øke risikoen.

Hun sier det er helt naturlig at vi nordboere lenger etter sol og varme, men påpeker at vi har mye å lære av befolkningen i solrike land.

- Solvante folk lenger syd nyter varmen, men oppholder seg mindre i den intense solen, mener rådgiveren i Kreftforeningen.

Vitamin D

I tillegg til å savne sollys og varme så er det også en del nordmenn som risikerer vitamin D-mangel i de norske, mørke vintermånedene.

Er solarium en god kilde til påfyll av vitamin-D nå i mørketiden?

- Det vil være feil å anbefale et kreftfremkallende produkt for å få vitaminer. Det er viktig å sørge for å få vitamin D, men når man kan velge mellom en vitamin D-kilde som øker risikoen for hudkreft, og en som ikke gjør det, burde valget være greit, sier Stensrud.

SILJE AUSTNES er kosmetisk dermatologisk sykepleier og Side2-blogger.

- Ved å spise fet fisk får du ikke bare vitamin D men også mange andre helsefordeler. Får du ikke i deg nok gjennom maten, er tran eller et annet vitamin D-tilskudd en god løsning.

- Dropp solariumet

Side2s skjønnhetsblogger og kosmetisk dermatologisk sykepleier Silje Austnes, har flere ganger skrevet om soling i solarium. Hun vil heller ikke anbefale solariumssola. 

- Dropp solariumet. En solbrun hud er lekker, men når man kommer litt høyere opp i alder vil alle de deilige solariumstimene vise sitt sanne jeg. Pigmentflekker, rynker, grov hud, slapp hud, store porer, hud og føflekkreft. Kanskje like greit å droppe solarium denne vinteren, skriver Austnes på sin blogg. 

- For mye UVA og UVB stråler øker også risikoen for pigmentflekker og gjør at huden eldes mye raskere. Kanskje kan det derfor være lurt å heller bruke en god selvbruning i vinterhalvåret, for å unngå unødvendig risiko og skade av huden, er ett tips fra den kosmetiske sykepleieren.