Fedon: - Nei, mettet fett er ikke helsefarlig, Bent Høie

Fedon Lindberg mener helsemyndighetene i stedet burde bruke ressurser for å redusere sukkerinntaket.

Kostholdslege Fedon Lindberg er ikke enig i Helse- og omsorgsministerens nye satsning om å kutte mettet fett fra en rekke matvarer.
Publisert

(SIDE2): - Jeg er helt enig i at reduksjon i sukker også er viktig for å bedre befolkningens helse. Men jeg er helt uenig i at mettet fett ikke er viktig, sier Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til Side2.

Dette mener Fedon

Dr. Fedon Lindberg har de siste årene oppfordret nordmenn til å spise mindre poteter og brød, han har gitt ut flere kostholdsbøker og han er en ivrig formidler og foredragsholder når helse og ernæring diskuteres.

Nå har legen skrevet et blogginnlegg om mettet fett, hvor han blant annet hevder at det blir feil av helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) å bruke energi og ressurser for å redusere mettet fett i kosten fra 15 energiprosent til 10 energiprosent.

Dette er matvarer som pølser, farseprodukter, kjøttdeig, pålegg, meieriprodukter og ferdigretter helse- og omsorgsministeren vil redusere andelen mettet fett.

 - Å redusere rødt kjøtt og spesielt bearbeidet rødt kjøtt er fornuftig, men av helt andre årsaker enn innholdet av mettet fett, sier Fedon Lindberg til Side2.

Hva skal erstatte mettet fett i produktene?

Han mener man i det store og hele ikke vil oppnå noen ting ved å gjøre dette og lurer i tillegg på hva helseministeren har tenkt å erstatte det mettede fettet med.

 - Hva har helseministeren tenkt at fettet fra disse produkter skal erstattes med? Hvis det blir erstattet av karbohydrat, som er det mest sannsynlige og det som har skjedd i flere tiår tidligere, vil man få en økning av risiko for hjertesykdom.

Han mener også at det er stor forskjell på  helseeffekter av rødt kjøtt og meieriprodukter, som ikke har å gjøre med deres fettinnhold.

 - Meieriprodukter, også de fete, spesielt oster og yoghurt ser ut til å ha en beskyttende effekt i forhold til både diabetes og hjertesykdom, sistnevnte uavhengig av hva som skjer med blodkolesterolet.

 - Mettet fett er ingen matvare

Lindberg berømmer dog Høie for å ha vært aktiv i forhold til kostholdets betydning for folkehelsen og at helseministeren har tatt konkrete grep, men kostholdslegen hadde håpet på at det nå var sukker som ville bli neste trinn, ikke mettet fett.

«Det finnes nemlig ikke belegg i vitenskapelig forskning for å si at mettet fett øker risikoen for hjerte- karsykdom, eller noen annen sykdom. Men mettet fett reduserer heller ikke risikoen, slik andre næringsstoffer, fettyper og matvarer gjør. Mettet fett er ingen matvare, men en samling av veldig mange ulike mettede fettsyrer som finnes i ulike mengder i ulike matvarer. Ingen matvare er bare mettet fett og fettsyresammensetningen varierer sterkt, ikke minst spiller den såkalte «food matrix» altså resten av matvarenes sammensetning stor rolle i forhold til deres helseeffekter», skriver Fedon i sin blogg.

Kan ende opp med økt risiko for hjertesykdom

- Poenget er at man ikke vil oppnå en helseeffekt hvis målet blir å redusere mettet fett, som rammer ulike matvarekategorier som igjen har helt ulike helseeffekter. Jeg ville forstått det mer hvis helseministeren da satset på å redusere det totale kjøttinntaket og vri det over til fisk. Det vil ha utelukkende gunstige effekter. Å redusere helfete oster, yoghurt og andre meieriprodukter kan faktisk ende opp med økt risiko for diabetes og hjertesykdom. Spesielt de med dårligere økonomi vil kompensere med å øke sitt inntak av raffinerte karbohydrater som er billig, noe vi har sett i flere tiår med gradvis fettreduksjon, sier Fedon Lindberg.

 - Vi har nok kunnskap

Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener på sin side at vi har nok kunnskap om at mettet fett kan føre til hjerte- og karsykdommer.

- Vi har nok kunnskap om at mettet fett kan føre til hjerte- og kar sykdommer og at inntaket bør begrenses. I dag får nordmenn i seg for mye mettet fett. Ved å redusere inntaket av mettet fett fra 15 energiprosent til 13, slik vi har blitt enig med bransjen om, kan vi blant annet redusere antall hjerteinfarkt med 500 i året. Å redusere innholdet av salt, mettet fett og sukker i matvarer vil sammen ha stor betydning, sier han til Side2.

Helse- og omsorgministeren viser til sterke tall når han estimerer at den nye strategien i ytterste konsekvens kan redusere antall hjerteinfarkt med hele 500 hvert år. Han mener også at det å redusere mettet fett vil påvirke kostholdet til alle.

- Er du enig i dette?

- Nei, jeg er ikke enig. Her åpner man en form for Pandoras boks, fordi man rammer også matvarer som på tross av sitt høyere innhold av mettet fett (meieriprodukter) egentlig reduserer risiko for hjertesykdom. Forskning viser at det er så mange andre faktorer som spiller en rolle i forhold til hjertesykdom, sier Fedon.

- Mettet fett er ikke helsefarlig

- Så du er ikke enig i at mettet fett kan være farlig for helsa?

- Mettet fett er ikke en ensartet kategori. Det er kun tre mettede fettsyrer av mange, som kan være uheldig, spesielt en av dem som heter palmitinsyre. Men ingen spiser bare mettet fett eller ren palmitinsyre. Matvarer er en «pakke» av ulike næringsstoffer som ender opp med høyst ulike effekter. Man får helt andre effekter av å få i seg samme mengde mettet fett fra rødt kjøtt enn fra ost eksempelvis. I tillegg er det som egentlig teller, hvor mye av de tre uheldige mettede fettsyrer vi har i kroppen, ikke i maten. Jo mer kabrohydrat/sukker man spiser, desto mer av de tre uheldige mettede fettsyrene lages det i leveren. Derfor vil den mest effektive måten å redusere de tre uheldige fettsyrene i kroppen vår være å redusere sukkerinntaket. Så nei, mettet fett er ikke farlig. Man må se på effekter av ulike matvarer, ikke mettet fett som en slags kategori, fortsetter kostholdsbloggeren.

- Hva vil du spørre Høie om?

- Hvorfor velger han å satse på noe som faglig sett er kontroversielt, for å si det mildt, og som vil ha tvilsom og liten effekt, heller enn å ta tak i sukkerproblematikken, som det er faglig enighet om og som vil gi sikre resultater? undrer Fedon Lindberg.

- Det er ikke noe motsetning mellom å redusere mettet fett og redusere sukker. Begge deler er mulig og ønskelig, sier Høie.

Han forteller at arbeidet startet med å bli enige  om reduksjon av salt i matvarer.

- På forrige møte ble vi enig om reduksjon i mettet fett og vi ble enige om å jobbe for å redusere inntaket av sukker. Dette vil bli fulgt opp. Jeg er helt uenig i at mettet fett ikke er viktig. Vi har nok kunnskap om at mettet fett kan føre til hjerte- og kar sykdommer og at inntaket bør begrenses. I dag får nordmenn i seg for mye mettet fett. Ved å redusere inntaket av mettet fett fra 15 energiprosent til 13, slik vi har blitt enig med bransjen om, kan vi blant annet redusere antall hjerteinfarkt med 500 i året. Å redusere innholdet av salt, mettet fett og sukker i matvarer vil sammen ha stor betydning.

Nylig ble det dog kjent at en ny gjennomgang av tidligere studier ikke fant negative helseeffekter av mettet fett.

Ifølge forskning.no har kanadiske forskere gått igjennom flere observasjonsstudier som er gjort på mettet fett og helseeffekter, og de konkluderer med at mettet fett ikke er forbundet med økt risiko for verken hjertesykdom, slag, diabetes eller død generelt.

Fedon Lindberg påpeker i sin blogg at det kun er tre av mange mettede fettsyrer som kan øke LDL-kolesterolet, det som ofte blir omtalt som «det dårlige kolesterolet», men at dette ikke er automatisk oversatt til økt risiko for hjerte- og karsykdom.

«Andre mettede fettsyrer har alt fra nøytral til gunstig effekt på blodkolesterol. De tre potensielt problematiske mettede fettsyrene finnes også i helsegunstige matvarer slik som olivenolje og nøtter, om enn i mindre mengde enn i fett fra meieri- og kjøttprodukter. Men dersom man skulle ha som mål å redusere nivået av de kolesteroløkende mettede fettsyrene i kroppen, da burde man heller fokusere på å redusere sukker og raske karbohydrater, heller enn mat som inneholder mettet fett. All overflødig karbohydrat blir nemlig omdannet i leveren vår til hovedsakelig de tre «problematiske» mettede fettsyrene. Spiser man derimot fettholdig mat, også fra meieri- og kjøttprodukter, får man et vidt spekter av fettsyrer, både mettede, enumettede og flerumettede og samtidig ofte protein, som i kombinasjon ikke har samme effekt på blodkolesterol», mener Fedon Lindberg som konkluderer med at kostråd heller bør gå direkte på matvarer fremfor næringsstoffer.