Farlige bakterier i sju av ti britiske kyllinger

Sju av ti frosne kyllinger i Storbritannia inneholder helsefarlige campylobacter-bakterier.

Smitte kan foruten diaré gi feber og magesmerter, og i sjeldne tilfeller også leddbetennelse og lammelser.
Publisert

Campylobacter kan gi blodig diaré og bare noe få bakterier er ifølge Folkehelseinstituttet nok til å forårsake sykdom.

Smitte kan foruten diaré gi feber og magesmerter, og i sjeldne tilfeller også leddbetennelse og lammelser.

Bakterien overlever flere uker i mat ved kjøleskapstemperatur, ekstra lenge i fjærfeprodukter. Den overlever også lenge ved frysing.

Høyt innhold

I supermarkedkjeden Asda inneholder hele 78 prosent av kyllingene Campylobacter, og 28 prosent av dem har et svært høyt innhold, definert som over 1000 kolonidannende enheter per gram, viser en undersøkelse utført av det britiske mattilsynet (FSA).

Undersøkelsen av frosne kyllinger i britiske matbutikker ble innledet i februar og skal pågå i ett år.

Verstinger

Funnene etter seks måneder var imidlertid så alvorlige at FSA valgte å navngi verstingene.

Mens Asda topper listen over verstinger, kommer supermarkedkjeden Tesco aller best ut. Heller ikke de har imidlertid stort å være stolt over, ettersom 64 prosent av kyllingene i frysediskene deres også viser seg å inneholde Campylobacter.

– Disse funnene viser at matindustrien, særlig detaljistene, må gjøre mer for å redusere nivået av Campylobacter i fersk kylling, sier FSAs sjef Steve Wearne.

I juni gikk FSA ut med en generell advarsel til britiske forbrukere om ikke å vaske kylling, ettersom dette bare bidrar til ytterligere spredning av bakterier. (NTB)