Er mais bare harry eller kan den kalles sunn?
Og er det særlig sunt?

(SIDE2): Vi har snakket med ernæringsfysiolog Camilla Andersen om mais, både næringsverdien og smaken. Og om den «hører til» i en salat.
Bakgrunnen er gjentatt «klaging» over mais både her og der. Noen mener det ikke smaker særlig godt, andre syns mais rett og slett er en uting. Noen vil bare ikke ha den i salaten, mens andre ikke engang setter den på bordet når fredagstacoen skal spises.
Og det skal kanskje sies at mais fortsatt er omtrent like vanlig i en norsk salat, som tomater. Særlig de ferdiglagede salatene du kjøper på bakeriet eller i dagligvarebutikken.
- Nordmenn har mais på alt!
En liten spørrerunde i redaksjonen og jeg får blant annet disse tilbakemeldingene omkring den solgule, søte kornplanten:
- Mais er en harry ingrediens som jeg syns gjør en salat eller matrett litt mindre appellerende.
- Min svenske samboer irriterer seg fordi han mener vi nordmenn har mais på ALT, som kebab, taco og på pizza!
- Mais kan være godt innimellom, og gjerne for seg selv som maiskolbe på grillen, men hvorfor serveres det fortsatt salater dynket i mais? Jeg syns det er så mange andre spennende grønnsaker å velge mellom, at mais blir overflødig.

Hva er egentlig så ille med den utskjelte og kanskje litt harry (?) 80-talls ingrediensen? Og har den noe særlig næringsmessig verdi?
- Mais er et energidryss over salaten
- Hermetisk mais har lavt fettinnhold og er en kilde til folat og fiber, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker (frukt.no) til Side2.

Hun legger til at folat blant annet bidrar til immunsystemets normale funksjon og spiller en rolle i celledelingsprosessen i kroppen.
- Og fiber er gunstig i forhold til fordøyelsen. Hermetisk mais har 85 kcal per 100 gram og energien kommer hovedsakelig fra karbohydrater. Et lite energidryss over salaten, med andre ord, sier Andersen.
Hun mener at dersom du liker mais så er det altså flere gode grunner til å la denne råvaren være en del av ditt ellers varierte og balanserte kosthold.
- En salat skal gjerne ha et innslag av både søtt og salt for å balansere, fremheve og komplettere smakene. Da kan mais stå for det søte innslaget, men her kan også annen frukt, bær eller honning passe bra. Jordbær eller pære sammen med spekeskinke er ett eksempel.
- Bruk alle regnbuens farger
Ernæringsfysiolog Camilla Andersen mener at mangfoldet av grønnsaker i Norge har hatt en enorm utvikling de siste ti til tjue årene
- Vi må huske på at det har skjedd en utrolig utvikling i forhold til mangfold av grønnsaker i Norge. På 80-tallet hadde vi ikke så mye eksotisk å putte i salaten som vi har i dag. Da var det gjerne kinakål, tomat, agurk og mais som var klassikeren, sammen med Thousand Island dressingen. I dag har vi utrolig mye spennende grønnsaker å velge mellom. Bruk gjerne alle regnbuens farger og utforsk alle de spennende smakene fra de ulike grønnsakene. Hva med å lage en ny salat hver dag i et helt år med ulike kombinasjoner av frukt og grønt?
Likte du denne saken? Lik oss gjerne på Facebook også!