- Endelig, tenkte jeg – seks år etter at jeg selv hadde gitt bort mine egg
Sanna Saromaa mener Norges syn på eggdonasjon er et kvinnesyn som tilhører middelalderen.

(SIDE2): - Jeg har ingen forståelse for at noen mener at eggdonasjon ikke bør være lovlig. Hvorfor skulle jeg det? Det er klart at det alltid fins konservative mennesker. Men jeg syns det er feil slik dagens lovgivning er, at mannen skal få hjelp, men ikke kvinnen, sier Sanna Saromaa til Side2.
Bakgrunnen er kronikken i dagens VG der feminist og blogger i Gudbransdølen Dagningen, Sanna Saromaa, tar til orde for at forbudet mot eggdonasjon i Norge er rå forskjellsbehandling.
- Kjønnsceller er kjønnsceller
Selv har hun gitt bort sine egg i forbindelse med at hun gjennomgikk IVF-behandling i Finland.
- Jeg har gitt bort egg og min mann har gitt bort sæd - til og med ferdigblandet, skriver hun i kronikken. I Finland har eggdonasjon vært sidestilt med sæddonasjon i flere år, under visse betingelser.
24.mars i år anbefalte Bioteknologirådets 9 av 15 medlemmer
at eggdonasjon skal bli lovlig i Norge.
Standpunktet det er flertall for, er at eggdonasjon tillates på følgende betingelser:
- De donerte eggene er overskuddsegg fra IVF-behandling etter at slik behandling er avsluttet.
- De donerte eggene befruktes med partnerens sæd, slik at det er en genetisk forbindelse mellom barnet og én av foreldrene.
«Endelig, tenkte jeg – seks år etter at jeg selv hadde gitt bort
mine egg. Dessverre har vi vært i denne situasjonen før. Sist gang var det
erkekonservative Senterpartiet som sørget for å stoppe eggdonasjonen
før saken engang kom til Stortinget. Denne gangen blir det garantert KrF som skal få æren for å stå for politikk og kvinnesyn fra middelalderen» skriver hun i spalten Si det i VG.
Nå skal altså loven som i dag gir grønt lys for sæddonasjon, men hvor eggdonasjon fortsatt er ulovlig, igjen opp til høring.
- Det er et kvinnesyn som tilhører middelalderen til. Kjønnsceller er kjønnsceller, sier Saromaa til Side2.
Selv ble hun eggdonor tilfeldig. Hun og mannen ble behandlet for sin infertilitet med IVF-behandling, på folkemunne prøverør, i Finland der de bodde tidligere. De fikk tvillinger, en gutt og en jente og lyktes på første forsøk.
«Eggstokkene mine, som til vanlig ikke slipper ut egg på grunn av polycystisk ovariesyndrom (PCO), produserte plutselig massevis med
egg slik at vi, i tillegg til tvillingene, satt igjen med fjorten befruktede
egg. Det sier seg selv at vi ikke hadde bruk for alle disse embryoene.»
De valgte å gi bort halvparten av eggene, og senere har de fått beskjed om at gaven de ga bort har gitt resultater.
- Vi legger for stor vekt på biologien
Hun mener vi i Norge legger for mye vekt på biologien. Og at foreldreskap ikke trenger å ha noe med genetisk tilhørighet.
- Jeg syns en god mor og far kjennetegnes ved å være gode omsorgspersoner. Det må ikke ha noe med genetisk tilhørighet å gjøre. Vi legger for stor vekt på biologien her, er mitt syn. Det fins for eksempel mange biologiske fedre som ikke har kontakt med barna sine i det hele tatt, sier hun til Side2.
Hun avslutter sin kronikk med å bedyre at det ikke er en menneskerett å få barn, men at det er en menneskerett å få prøve, med de metoder som er tilgjengelig.
- Det utsagnet er mest en kommentar til hylekoret, som mener det ikke er en menneskerett å få barn, sier hun til Side2.