Duftlys kan være skadelig

Ny forskning viser at duftlys kan være farligere enn det man tidligere har trodd.

DET LUKTER GODT, men kan være skadelig ifølge forskning. (Illustrasjonsbilde)
DET LUKTER GODT, men kan være skadelig ifølge forskning. (Illustrasjonsbilde) Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): I vinterhalvåret er det ekstra koselig å tenne lys, men det er noen lys som kan være mer farligere for helsa enn andre.

Det viser ny forskning, ifølge Hälsogranskaren på metro.se.

Kreftfremkallende

Duftlys ofte blir tilsatt limonen for å gi en bestemt type sitronlukt, men dette kjemikaliet kan være skadelig når det kommer i kontakt med luft fordi det da dannes formaldehyd.

Dette er en fargeløs gass som i store mengder kan være kreftfremkallende, skriver det svenske nettstedet.

LYS er hyggelig i mørketiden, men noen varianter kan være mer skadelige enn andre.
LYS er hyggelig i mørketiden, men noen varianter kan være mer skadelige enn andre. Foto: (Colourbox)

En ny studie viste nemlig at duftlys hadde 100 ganger så høy konsentrasjon av limonen enn det forskerne tidligere har antatt. De påpeker at mengden av formaldehyd kan være i rommet lenge hvis du ikke lufter ut skikkelig.

- Det er ganske overraskende hvor høye konsentrasjoner av ulike duftkjemikalier det finnes i folks hus. Saken er den at vi egentlig ikke vet hva slags konsekvenser man kan få av en langvarig eksponering av disse duftene, sier professor Alastair Lewis til The Telegraph.

- Unngår duftlys

Bert-Ove Lund, toksikolog ved Kemikalieinspektionen, forklarer at det er selve forbrenningsprosessen som gir opphav til den skadelige gassen.

- Formaldehyd har i tidligere dyreforsøk vist seg å være kreftfremkallende og det finnes også indikasjoner på at det vil gi negative effekter hvis man blir eksponert for denne gassen i yrket sitt, sier Lund til Metro.se.

- Det er ingen som direkte dør av det, men det kan skade helsen på lang sikt. Det er vanskelig å si hvor skadelig det er å bruke duftlys regelmessig. Personlig unngår jeg duftlys, påpeker toksikologen.

Denne saken ble første gang publisert 25/01 2016.

Les også