Vond lukt fra underlivet

To ting du aldri bør gjøre når du vasker underlivet

Kan føre til vond lukt og infeksjoner.

VASKE UNDERLIVET RIKTIG: Nei, du bør ikke bruke såpe, men kun vann. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
VASKE UNDERLIVET RIKTIG: Nei, du bør ikke bruke såpe, men kun vann. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Man kan vel slå fast at ingen kvinner ønsker å kjenne vond lukt fra underlivet sitt, og i frykt for dette, vil mange kanskje vaske seg "der nede" både en og to ganger for dagen.

Men da skal du vite følgende: for mye vasking kan ha stikk motsatt effekt for vond lukt, og forverre problemet.

Du vasker på deg problemene

- Det viktigste er å ikke vaske seg for mye! Mange vasker på seg problemene man får i underlivet, og hyppig vask med såpe er det vanligste kvinner gjør galt, advarer Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning, og soneterapeut.

Dette understreker også Stig Pedersen, gynekolog ved Sentrum Gynekologi i Trondheim:

- De fleste vasker seg for ofte, bruker for mye, og feil såpe. Resultatet er at man vasker ut de naturlige bakteriene, og påfører en ubalanse i et ellers harmonisk bakteriemiljø, forklarer gynekologen.

Ifølge Gamnes bør du bare vaske underlivet med vann. Er du redd for lukt, kan du eventuelt vaske deg med bare vann hver dag og kveld, gjerne i dusjen. Men unngå såpe.

Her er grunnen:

- Såpene som skal være tilpasset vask i underlivet, er gjerne surere enn det normal pH-verdi skal være i underlivet, sier Gamnes.

Ifølge Pedersen går pH-skalaen fra 0-14, hvor 7 går for å være normalt, under 7 er surt og over 7 er basisk.

- Når det gjelder vagina så er den naturlige pH der mellom 3,8 og 4,2. Den varierer litt gjennom syklusen. Men et naturlig miljø i vagina er surt, sier Pedersen.

Gynekologen forklarer at dette hindrer uønskede bakterier i å formere seg.

- En bakteriell vaginose-tilstand har for eksempel en pH på over 4,5, sier han.

Og vasker du deg for ofte med såpe, til og med "intimvask"-såpene, vil dette kunne ødelegge pH-verdien, og øke sjansen for å få infeksjoner i underlivet, ifølge spesialisten.

- Intimvask-såpene er ofte tilsatt melkesyrebakterier som liksom skal være så bra, men dette er som oftest bakterier fremstilt fra kumelk. Dette har ingen verdi for menneskelig melkesyrebakterie-kultur, forklarer Gamnes.

Anbefaler babyolje

Ifølge Pedersen bidrar melkesyrebakterier i vagina til riktig pH og et surt miljø.

- Men soppinfeksjoner påvirker sjeldent pH i vagina. Derfor virker melkesyreprodukter i mindre grad på soppinfeksjoner, forklarer gynekologen videre.

Det finnes ulike typer av melkesyrebakterier, vi mennesker har vår egen kultur, og å tilføre melkesyrebakterier fra andre dyr, har ingen verdi for å gjøre varige endringer i positiv retning for menneskelig bakteriekultur, ifølge Gamnes.

- Ikke bruk såpe i det hele tatt, underlivssåpe er ikke nødvendigvis bedre. Men parfymerte såper er tilsatt enda sterkere stoffer, så om man bruke såpe, bør den i alle fall være så mild mulig og uparfymert, sier hun videre.

Gamnes anbefaler heller at du bruker babyolje når du vasker underlivet. For hvis slimhinnene er tørre utvendig, er det bedre å bruke olje enn såpe.

Men, det er forutsatt at du bare bruker den utvendig:

- Ikke vask deg med oljen inni skjeden, råder Gamnes.

Pedersen opplyser om at det samme gjelder forøvrig med vann.

- En annen ting mange gjør galt når de vasker seg, er å bruke dusjen til å spyle vann inn i skjeden, noe de ikke bør gjøre, av samme årsak, legger Gamnes til.

Bruk av bind og tamponger

Men ved siden av for hyppig vask av underlivet, er det også en del andre ting som kan skape problemer for intimhelsen.

- Tettsittende klær eller stadig bruk av bind, er også med å påvirker helsen, sier Pedersen.

For det er mange kvinner som bruker truseinnlegg eller bind hele tiden, noe som gjør at det kommer lite luft til og blir veldig tett, forklarer Gamnes.

- Bind inneholder også kjemikalier som da ligger mot hud og slimhinner hele tiden. Utfloden som skal komme ut blir liggende der og gir grobunn for bakterier. Også mye bruk av tamponger er med på å skape ubalanse i underlivet, understreker hun.

- Bruk kondom

Hvis du ønsker å holde underlivshelsen god, anbefaler Pedersen regelmessig intimhygiene kun med produkter som er tilpasset underlivet.

For her er det viktig å vite at selv om noen produkter sies å skulle være tilpasset underlivet, så er de nødvendigvis ikke det.

- En annen ting å huske på, er å beskytte seg med kondom under samleie, råder Pedersen.

Når bør du oppsøke lege?

Er du plaget med lukt, er det som regel et tegn på ubalanse og sopp i underlivet. Går ikke lukten bort, er det best å oppsøke lege og få en gynekologisk undersøkelse, anbefaler Gamnes.

- Husk at det også kan oppstå andre typer ubalanse enn sopp, for eksempel bakteriell vaginose, aerob vaginitt og cytolytisk vaginose. Derfor er dette ekstra grunner til å oppsøke lege om man får plager, sier Gamnes og understreker:

- Det trenger nemlig ikke være sopp som er årsaken, selv om det kanskje er hyppigste grunn.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på nyhetsbrevet vårt  her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning