Trening og allergi

Bør du trene med pollenallergi?

Halvparten kan oppleve astmalignende sympotomer.

FYSISK AKTIVITET: Det kan være ubehagelig å trene når det er høysesong for pollen hvis man er sterkt plaget av pollenallergi.
FYSISK AKTIVITET: Det kan være ubehagelig å trene når det er høysesong for pollen hvis man er sterkt plaget av pollenallergi. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert

Pollensesongen er over oss for fullt, og mange steder i landet er det full spredning.

Hele 30-35 prosent av alle nordmenn er plaget av pollenallergi. De fleste får symptomer som tett nese, nyseanfall og kløe i øynene.

Har man pollenallergi, kan man også føle seg slapp og sliten. Mange lurer nok derfor på om man kan være fysisk aktiv under pollensesongen, eller om man faktisk bør la være å trene.

Puster inn mer pollen under trening

IKKE FARLIG: Dr. Thor-Øistein Endsjø sier det ikke er direkte farlig å trene med pollenallergi, men for noen kan det være svært ubehagelig.
IKKE FARLIG: Dr. Thor-Øistein Endsjø sier det ikke er direkte farlig å trene med pollenallergi, men for noen kan det være svært ubehagelig. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto

Høysesong for pollen

Det er to perioder hvor det er mest pollen i luften:

  • tidlig på våren når bjerka blomstrer
  • juni/juli når gresset blomstrer

- Hvis du merker at du får problemer med å puste, så bør du nok la være å trene, sier doktor Thor-Øistein Endsjø, som er idrettslege og spesialist innen astma- og allergisykdommer.

Ifølge legen, opplever rundt halvparten av de som er plaget med pollenallergi her i Norge at de får pustebesvær og astmalignende symptomer, når de trener på dager med spesielt mye pollen.

Du puster dypere og hurtigere når du er fysisk aktiv. Er du i ro, puster du inn cirka 10 liter luft i minuttet, mens når du trener, trenger lungene 200 liter luft i minuttet.

- Når man er fysisk aktiv, puster man derfor inn 15-20 ganger så mye pollen som når man holder seg i ro, forklarer dr. Endsjø.

Dropp trening på dårlige dager

Han mener at hvis man virkelig er preget av pollenallergien, trening ute går tungt og pusten er besværlig, så kan man like gjerne vente til været er gunstigere.

Ragnhild Halvorsen, som er spesialist i immunologi og er overlege ved Voksentoppen senter for astma og allergi, er helt enig.

- Har man moderate symptomer, går det helt fint å trene. Er man derimot veldig plaget, og får astma og pusteproblemer, bør man være forsiktig, sier hun.

Hun understreker at man må kjenne etter selv hva tåler.

- Man må kjenne på kroppen og ta hensyn til at man føler seg litt slapp, sier hun.

Morgen og kveld

Dr. Endsjø presiserer også at man har lov til å tenke selv og kjenne etter hva en selv orker.

- Er man først allergiker, så er man ikke i tvil om når man har en dårlig dag, og da bør man ta det med ro, sier han.

Men skal du først trene, så anbefaler han at du gjør det enten tidlig på morgenen eller sent på kvelden da pollenspredningen er liten.

Det er dessuten bedre å trene utendørs når det er overskyet og regn, enn på solfylte dager.

Et annet alternativ er selvfølgelig å trene innendørs, eller for eksempel svømme, ro eller padle på sjøen. Det er nemlig mindre pollen i vannoverflaten enn på land.

Ikke farlig å trene

- Løper man noen risiko hvis man først trener?

Tip for allergikere

  • bruk alltid solbriller, spesielt hvis du er ute og sykler. Disse gjør at du ikke får like mye pollen inn i øynene
  • er du virkelig plaget kan du bruke en papirmaske som du skifter ut hver dag. Denne hindrer at du får pollen ned i luftrøret
  • følg alltid med på pollenvarslene i avisene eller på nett
  • vær fysisk aktiv tidlig på morgenen eller sent på kvelden når det er mindre pollenspredning
  • tren på dager det er overskyet eller regn i stedet for på solfylte dager
  • kjenn etter hva kroppen tåler og orker
  • ikke press kroppen mer enn det som er behagelig

- Risikoen er ikke veldig stor, men man kan bruke hodet. Er du utsatt for å få astmalignende symptomer, og trener ute en varm vårdag, kan du få et kraftig astmaanfall. Direkte farlig er det neppe, men heller veldig ubehagelig, forteller Dr. Endsjø.

Han råder alle til å følge med på pollenvarslene i avisene, men påpeker at andelen pollen i luften varierer veldig fra sted til sted, selv om de ligger kun noen kilometer fra hverandre.

Dessuten kan pollen blåse veldig langt. Du trenger derfor ikke oppholde deg i nærheten av for eksempel bjørketrær, for å oppleve symptomer på pollenallergi. Men det er selvsagt mer pollen i luften der den oppstår.

Mindre effekt av trening

For folk med pollenallergi, er det vanskeligere å være i kraftig fysisk aktivitet når det er mye pollen i luften.

Dr. Endsjø understreker derfor at man ikke skal presse seg selv mer enn det som er behagelig, og at man bør gjøre ting annerledes hvis man merker at man blir fort sliten og puster dårlig.

For de som er mest plaget og kjenner at de vanlige allergimedisinene ikke er tilstrekkelig, kan det være aktuelt å snakke med legen om tilleggsmedisinering.

Det kan være inhalasjonskortison og/eller Singulair som virker mer spesifikt på de nedre luftveiene.

Siste utvei kan være en kortisonsprøyte som for en periode blokkerer allergi-mekanismene.

- For de dårligste pollenallergikerne bør mulighetene for allergivaksinering, enten det er som sprøyter eller tabletter, tas opp med legen, oppfordrer Dr. Endsjø.

- Kan treningseffekten bli redusert under pollensesongen?

- Helt klart. Er man preget av pollenallergi, og man beveger seg dårlig og puster dårlig, så kan man like gjerne la være, konstaterer idrettslegen.

Les også:

Varsler ny pollentype

Pollenallergikere reagerer på mat

Reseptbelagt nesespray kan gi migrene

Tips til hvordan du sminker deg i pollensesongen

Denne saken ble første gang publisert 19/05 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også