Trekke tenner

Det du trenger å vite om trekking av tenner

Får du betennelse i kjeven etter tanntrekking?

TREKKE TENNER: Lurer du på om du får betennelse i kjeven etter tanntrekking? Her får du svaret! FOTO: Getty Images.
TREKKE TENNER: Lurer du på om du får betennelse i kjeven etter tanntrekking? Her får du svaret! FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Usunne, råtne og skadede tenner må trekkes. Det beskytter deg mot videre komplikasjoner og smerte

Vondt å trekke tenner

Det passer aldri å ha en vond tann. Det er smerter etter tanntrekking, det er vanskelig å spise og for mange kan det være et uvelkomment innhogg i økonomien å gå til tannlegen.

Du bør likevel ikke utsette tannlegebesøket, da det kan gjøre vondt verre.

- Den vanligste årsaken til å trekke tenner er at en tann er nedbrutt av ubehandlet karies, samt visdomstenner som har en feil oppsetting. Dersom du går til årlig kontroll hos tannlege er dette noe som ofte oppdages tidlig, sier Thomas Race, tannlege hos Tannlegene Klette og Race i Moss.

- En tann som råtner kan smitte over på andre tenner og føre til at flere tenner blir skadet. Derfor er det viktig at den blir fjernet så raskt som mulig. Man kan hovne opp og få sterke smerter. En dårlig tann kan føre til infeksjon – som i verste fall kan føre til dødsfall hvis du ikke gjør noe med det. Det er sjeldent, men det kan skje, sier Amjad Hosseini i Oslo Tannlegesenter As.

Ved tannuttrekking kan du oppleve forskjellige bivirkninger som smerter, blødning og hevelse.

Les også: Alt du må vite om tannbyll

Hva koster det å trekke en tann?

Prisen på å trekke tenner varierer fra tannlege og sted, men her er en pekepinn for priser på landsbasis:

Ukomplisert ekstraksjon av tann eller rot:

- Billigste pris er 450,-

- Gjennomsnittspris er 1035,-

- Dyreste pris er 2050,-

Kirurgisk fjerning av retinert tann eller dyptliggende rot:

- Billigste pris er 200 ,-

- Gjennomsnittspris er 1666 ,-

- Dyreste pris er 3785 ,-

Prisene er hentet fra hvakostertannlegen.no 13.07.2017, og prisene er regnet ut fra hele landet.

Trekking av tann

Når en tann blir trukket vil den etterlate et hull. Noen velger å leve med en tann mindre, men mange velger å erstatte den manglende tannen.

Tannlegene anbefaler ofte å erstatte tenner som er trukket for å opprettholde optimal bittfunksjon og tannstilling, samt at man unngår potensielle muskuløse plager og hodepine.

- En falsk tann består gjerne av gull, edelt metall legeringer, porselen, plast eller en kombinasjon av disse materialene. Mange velger porselen, sier Race.

Det er flere metoder du kan bruke.

- Noen velger bro, en kunstig tann som erstatter en eller flere manglende tenner. En bro bygges og stiftes på dine nabotenner og fungerer som et fast mellomledd. Broen settes på de preparerte nabotenner på hver side av den kunstige tannen, så det blir dannet en sammensetning mellom tennene, forklarer tannlegen.

Les også: Tannskrekk? Slik blir du kvitt den

Implantat etter tanntrekking

Det er også mulig å få et implantat. Mange velger dette fordi det er bedre for nabotennene.

- Et implantat er en kunstig rot av metall, som settes inn i kjevebeinet. Ovenpå denne roten kan det monteres en krone eller en bro, alt etter hva du trenger. Implantatet er laget av metallet titan. Dette er fordi titan kan vokse sammen med den eksisterende beinvev, og dermed integreres den i kjeven, sier Race.

Proteser ser man oftest blant eldre eller en midlertidig løsning fordi man venter på noe annet. Dersom man har dårlig munnhygiene kan tannlegen si at det er bedre at du får protese frem til du får bedre munnhygiene.

- Proteser brukes som erstatning for manglende eller dårlige tenner.

Proteser er en avtakbar løsning som også kan kalles for et gebiss, sier Hosseini.

Mat og røyk etter tanntrekking

Etter at du har trukket en tann hos tannlegen er det visse ting du bør unngå.

- Etter at du har trukket en tann skal du ikke spise på 2 -3 timer. Du bør heller ikke røyke før det er gått 24 timer, da nikotin trekker sammen blodårene og reduserer blodtilstrømningen, som gjør det vanskeligere for såret å gro, forklarer Race.

Dersom du irriterer såret for tidlig, risikerer du infeksjon, og tanntrekkingen fører til smerter.

- Den første kvelden bør du holde deg til kald mat og drikke. Du bør vente et par dager før du pusser tennene rundt området der tannen ble fjernet. Pass på å pusse forsiktig den første tiden, sier Hosseini.

Les også: Dette bør du vite om tannstein

Betennelse eller infeksjon etter tanntrekking

Det første døgnet etter tanntrekkingen er det en god idé å kjøle ned området der tannen ble trukket. Bruk et kaldt omslag, eksempelvis en pose med frosne erter eller lignende, og legg den utenpå munnen der tannen ble fjernet.

- Hvis hevelsen ikke går ned etter et par dager, må du kontakte tannlegen for kontroll og eventuell etterbehandlin, avhengig av hva som er galt. Det kan være en infeksjon, så det bør sjekkes, sier Hosseini.

Det er normalt å blø, men hold et øye med såret.

- De første dagene kan du oppleve litt blodsmak i munnen, men dette vil avta raskt. Hvis blødningen ikke stopper må du kontakte tannlegen, sier Race.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning