Test av tannkrem for hvitere tenner

Vi har testet åtte tannkremer som skal gi hvitere tenner

Kun to av åtte ga synlig resultat.

TEST AV TANNKREM: Vi har testet åtte ulike tannkremer som alle påstår at de gir hvitere tenner. FOTO: Petter Berg
TEST AV TANNKREM: Vi har testet åtte ulike tannkremer som alle påstår at de gir hvitere tenner. FOTO: Petter Berg
Sist oppdatert

Disse tannkremene har vi testet

  • Oral B
  • iWhite
  • Zendium
  • Colgate
  • Pepsodent
  • Solidox
  • Clinomyn
  • Denivit

Testpanel

Testpanelet bestod av et åtte personer i alderen 23-28 år. Alle drikker kaffe og rødvin (som kan misfarge tenner), og én røyker. Ingen har fått utført tannbleking under testperioden eller kort tid i forkant. Alle har kun brukt deres aktuelle tannkrem under hele testperioden.

Hvitere tenner på 14 dager, sier du? Kun ved å pusse tennene? Ja takk!

Fargen på tennene dine bestemmes av flere faktorer, og tannfargen kan forandres over tid.

Tannkremene som lover hvitere tenner står på rekke og rad i butikkhyllene. Ofte med hvithetsskala på baksiden. Noen lover deg et hvitt glis etter allerede to uker. Men fungerer det egentlig? Vi har testet.

Slik ble testen utført

Tannkremene ble testet i 14 dager, med unntak av iWhite som krever 30 dager. Tennene ble pusset to ganger daglig, morgen og kveld. Ingen andre tannkremer ble brukt under testperioden.

Alle testpersonene ble fotografert under kontrollerte lysforhold før de begynte å pusse tennene med den aktuelle tannkremen, for så å bli fotografert under akkurat de samme lysforholdene - nøyaktig etter to ukers pussing med de respektive tannkremene. (Etter 30 dager med iWhite).

Testpanelet ble bedt om å fylle ut et skjema etter tre, seks, ni, 12 og 14 dager med deres erfaringer om tannkremens smak, konsistens, og ikke minst om den ga synlig hvitere tenner.

Vinneren

Testens vinner er iWhite. Tannkremen har nylig blitt til salgs i Norge. Testpersonen konkluderer med følgende: "For første gang føler jeg at tannkremen funker og at tennene faktisk blir hvitere. Dessuten liker jeg smaken og friskheten den gir."

Neste tannkrem som gir noe hvitere tenner er Clinomyn. Tannkremen er spesielt tilpasset røykere. Testpersonen konkluderer med følgende: "Jeg vil nok fortsette å bruke den, i hvert fall så lenge jeg fortsatt røyker. Den fikk vekk en del misfarging som har kommet på grunn av nikotin."

Resten av tannkremene gir ifølge testpanelet ikke hvitere tenner.

Se alle resultatene nederst i artikkelen.

Fjerner kun misfarget belegg

Vibeke Kjærheim, tannlege ved Det odontologiske fakultet har sett på ingrediensene til alle tannkremene.

- De inneholder de vanlige ingrediensene, og siden det ikke er tillatt med blekemidler i tannkremer er de tilsatt ulike former av slipemidler. Men det må alle tannkremer ha. Slipemidlene hjelper til med å fjerne proteiner på tannoverflaten som blir misfarget av ulike matvarer, sier hun.

- I tillegg har tannkremene diverse varianter av stoffer med såkalt optisk effekt. Det betyr at tannoverflaten vil få et lag med krystaller eller noe annet som får tennene til å se hvitere ut. Dette er en løsning på blekemiddelforbudet.

- Ingen tannkrem bleker tennene

Tannlege Erik Svendsrud sier seg enig med Kjærheim.

Misfarging

  • Tannfargen din påvirkes av hva du spiser, men også rødvin, kaffe og tobakk.
  • Om det dreier seg om ytre misfarginger kan tannlege eller tannpleier pusse det bort.
  • Fargestoffer fra mat og drikke kan også gi dypere misfarginger.
  • I blant kan fargeforandringer til og med skyldes at pulpa, inne i tannen, har blitt skadet eller er død. I begge tilfeller kan bleking være løsningen for å få tannen lys igjen.

Kilde: Tannlege Erik Svendsrud

- Det finnes ingen tannkremer som bleker tennene. Produsentene villeder dessverre kundene. Det produsenten mener er at tannkremen reduserer risikoen for at belegg blir liggende på tennene, og på den måten hindre at det blir mye overflatemisfarging. Men de bleker ikke slik man gjør ved hjemmebleking med blekestoffet carbamidperoxid med blekeskinner, sier tannlege Erik Svendsrud.

(Les produsentenes tilsvar under hvert produkt i testen.)

Så hvorfor kan produsentene påstå at tannkremen gir hvitere tenner?

- Tannkremer kan fjerne, eller lette fjernelsen av, misfarget belegg på tennene. Dette skjer med tilsetting av slipemidler. Det vil si at tennene ser lysere ut, sier Kjærheim.

- Men misfarging kommer tilbake. Dette dannes av fargestoffer i mat og drikke, medisiner og røyk, så disse tannkremene bør du bruke hele tiden - om du føler at de har noen effekt.

Inneholder slipestoffer

- Det viktigste ved valg av tannkrem er at den inneholder fluor. Unngå tannkremer som reklamerer med at de er for røykere eller gjør tennene hvitere. De inneholder som tidligere nevnt slipestoffer. Slipestoffene kan faktisk gjøre tennene gulere fordi emaljen slites bort, og mer av det gule dentinet under emaljen skinner igjennom, sier Svendsrud.

(Dentinet er det vevet som er under emaljen, noen sier "tannben").

Professor ved Institutt for klinisk odontologi, Ivar Espelid, bekrefter at fluor er viktig.

- Legg vekt på at tannkremen inneholder fluor, at smak og konsistens føles bra og at prisen er fornuftig. Noen tannkremer inneholder antibakterielle midler og såpestoffer. Disse stoffene kan du gjerne unngå, sier han.

Test av åtte tannkremer for hvitere tenner

Bla deg videre i testen av tannkrem for hvitere tenner, og se hva produsentene svarer under hvert produkt.

Denne saken ble første gang publisert 16/03 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også