Tannleger skeptiske til tannkrem som bleker tennene

Tror ikke på bleketannkrem

Ekspertene mener det er andre ting enn «whitening» du skal passe på når du velger tannkrem.

TANNKREM: Tannlegen har ikke troen på bleketannkrem. Bruk heller tannkrem med mye fluor er deres mening.
TANNKREM: Tannlegen har ikke troen på bleketannkrem. Bruk heller tannkrem med mye fluor er deres mening. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Det kommer flere og flere tannkremer i butikkhyllene og stadig er det noe nytt du skal tenke på.

Nok fluor

Skal du ha «whitening», active gel, tinnfluorid eller ekstra fluor?

- Det viktigste du må tenke på når du skal velge tannkrem er innholdet av fluor og at du liker smaken. Gjør du ikke det, blir den heller ikke brukt. I tillegg bør den ikke inneholde bakteriedrepende stoffer unntatt etter avtale med tannlegen, sier tannlege Tor Tegnander til klikk.no.

Også tannlege Erik Svendsrud sier at det viktigste er at tannkremen inneholder fluor. Men plages du med munnsår eller ising kan det være lurt å prøve noe annet.

- Om du plages med munnsår bør du velge en tannkrem uten såpestoff, som for eksempel Zendium eller Colgate Total. Og plages du med ising kan du prøve eksempelvis Sensodyne eller Colgate Sensitive, sier Svendsrud til klikk.no.

Unngå bleking

Når det derimot kommer til tannkremer som skal bleke tennene, er tannlegene ikke like begeistret.

- Jeg stiller meg veldig tvilende til bleketannkrem. Tannkremene inneholder ikke stoffer som kan bleke tannen og de virker for kort tid i munnen til at de kan bleke tennene, sier Tegnander.

Svendsrud mener det er villedende reklame markedsføring å si at slike tannkremer bleker tennene.

- Ingen tannkremer bleker tennene eller gjør dem hvitere. I beste fall kan man si at de kanskje kan hjelpe til med å holde tennene hvite, men å kalle det «whitening» er jo noe drøyt, sier han.

Bringer frem naturlig hvithet

Senior produktutvikler Elin Beate Holsæther hos Lilleborg sier til klikk.no at markedet for «bleketannkremer» er stort og uoversiktlig.

- Lilleborg vil distansere seg fra ordet «bleketannkremer» da det ikke er tillatt å benytte systemer og ingredienser som har blekende effekt på tenner i tannkrem. Solidox Hvite Tenner vil ikke ha noen blekende effekt på tenner, men bidrar til å fjerne misfarging forårsaket av mat, drikke, sigaretter og snus, sier Holsæther.

Hun sier at Solidox Hvite Tenner bidrar til å bringe fram tennenes naturlige hvithet.

- Altså den fargen tannen har uten misfarging. Dette er dokumentert i både kliniske forsøk og laboratorieforsøk, sier hun.

Viktig med dokumentasjon

Ifølge Mattilsynet skal kosmetikk ikke markedsføres slik at forbrukeren villedes, og opplyser om at det er viktig at effekten kan dokumenteres.

Men om det i disse tilfellene er snakk om villedende markedsføring er usikkert.

- Det er vanskelig å si om bleketannkremer har villedende markedsføring siden jeg ikke kjenner til eventuell dokumentasjoner de har. Men på en generell basis kan jeg si at hvis det ikke kan dokumenteres at produkter har den egenskapen de lover, så vil det kunne komme inn under villedende markedsføring, sier Julie Tesdal Håland i Mattilsynet til klikk.no.

Les også:

Slik får du et penere smil

Slik pusser du barnas tenner riktig

Barn kan bruke voksentannkrem

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning