Tannlege i utlandet

Mye å spare på tannbehandling

Et tannlegebesøk kan koste flesk. Drar du utenlands, kan du spare mye.

PENGER Å SPARE: Prisen på et tannlegebesøk i Norge kan bli langt dyrere enn en tur til utlandet.
PENGER Å SPARE: Prisen på et tannlegebesøk i Norge kan bli langt dyrere enn en tur til utlandet. Foto: Foto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert
KLAR: Tannlege Ewa Odya Bojanowska forteller hva som skal gjøres før hun går i gang med rotfylling av en tann som skal ha krone.
KLAR: Tannlege Ewa Odya Bojanowska forteller hva som skal gjøres før hun går i gang med rotfylling av en tann som skal ha krone. Foto: Foto: Geir Norling

Tannbehandling i Polen vs. Norge

Det er mange dyktige tannleger i Polen. Lettest er det å bruke et formidlingsselskap som kan finne en tannlege som kan snakke engelsk eller tysk, for eksempel Godenta,

www.godenta.no

Priseksempel:

Pris hos Prodent, tannklinikken til Ewa Odya Bojanowska.

Konsultasjon + rotfylling og krone, inkludert innsetting av denne: Fra 1470 til 2100 kroner, avhengig av kronens kvalitet.

Vanlige fyllinger: fra ca. 270 til 340 kroner, avhengig av hvor mange flater som må fylles.

Rensing av tennene: Fra 420 til 760 kroner.

Røntgenbilder er inkludert i prisene.

Tannbleking: Kr 1700 med skinner og kr 2100 med plasmalys

Priseksempler fra Norge:

Tannfylling, to flater: Kr 630 - 1000.

Rotbehandling: Kr 1200 - 2500.

Helkrone: Kr 4500 - 5500.

Kilder: Tannhelsetjenesten i Oppland, Tannklinikken Rune Skeie, Sandefjord, tannlege Erik Svendsrud, Oslo.

Brekker du ei tann, kan det koste deg flere tusen kroner. I utlandet, for eksempel Polen, koster det mye mindre, og mange erfarer at tjenestene i utlandet er like gode som i Norge.

Priseksemplene viser at man kan finansiere en ferietur på differansen mellom norsk og polsk tannlegebehandling.

Les også: Hvordan få et penere smil

Tannen knakk

- Huff da. Den tannen var det ikke mye igjen av. Den må jeg bygge opp på nytt og sette på en krone. Det er altfor lite igjen av tannen til at jeg kan plombere den på vanlig måte, sier Ewa Odya Bojanowska, min nye polske tannlege.

Før møtet med den polske tannlegen sa det plutselig "knakk" når jeg spiste, og ut spyttet jeg en tann. Vanligvis kan halve månedslønnen gå med når slikt skjer.

Bruker man en polsk tannlege, kan utgiftene til både tannbehandling, reise og opphold bli mindre enn det en norsk tannlege skal ha for samme jobben.

Det er ikke første gang jeg bruker tannlegetjenester i Polen. For et par år siden fikk jeg satt inn to kroner. Jeg var veldig fornøyd med arbeidet, og ringte igjen til Reinhardt Pletzer i firmaet Godenta, som formidler tannlegetjenester.

Jeg fikk time uken etter.

Store amalgamfyllinger

Allerede rett etter konsultasjonen begynte Ewa Odya Bojanowska å arbeide på tannen som måtte bygges opp. Røntgenbilder ble tatt.

Les også: Hollywood-smilet er ut

- Jeg har lagt merke til at norske, og også sveitsiske pasienter, kommer med store amalgamfyllinger. Jeg antar det har vært vanlig å bore ganske mye før man fylte amalgam, trolig for at fyllingene skulle sitte bedre, sa Bojanowska.

- Jeg vet at amalgamfyllinger kan tære litt på resten av tennene over tid. Det kan hende det er derfor noen av tennene dine brekker nå, og du må erstatte dem med kroner.

Hun rådet meg til å erstatte bare èn av fyllingene med en krone i første omgang.

- Dersom du har plager med amalgam så bytter jeg dem gjerne, for noen er allergiske for den metallegeringen.

Grundig arbeid

Bojanowska gjorde et grundig arbeid med tannen min, så vidt jeg kunne bedømme. Jeg ble enig med henne å komme igjen mandagen etter. Da ville hun først bytte plombe på den andre tannen som vi var blitt enige om. Deretter ville hun rense tennene mine.

Senere på dagen skulle den nye kronen være ferdig. Dersom det skulle bli nødvendig kunne jeg komme tilbake dagen etterpå.

Fant tannlege på internett

TANNLEGEN I GDANSK: Tannlegen Ewa Odya Bojanowska har hatt flere pasienter fra Norge og Sveits.
TANNLEGEN I GDANSK: Tannlegen Ewa Odya Bojanowska har hatt flere pasienter fra Norge og Sveits. Foto: Foto: Geir Norling

Første gang jeg søkte tannlegehjelp i utlandet visste jeg ikke hvordan jeg skulle finne en tannlege jeg kunne stole på.

GULL I MUNN: Denne blir erstattet neste gang. Pris ca. 2400 kroner.
GULL I MUNN: Denne blir erstattet neste gang. Pris ca. 2400 kroner. Foto: Foto: Geir Norling

Da søkte jeg på nettet for å finne tannleger i Gdansk, Gdyniaområdet. Det var da jeg kom over Godenta, som formidlet tannlegetjenester. Reinhardt Pletzer, som driver firmaet, er en tysker som har bosatt seg i Gdansk. Jeg tok sjansen på at tysk nøyaktighet preget dette firmaet, og brukte en av hans tannleger.

Godenta gjør "nesten alt" uten at det koster noe ekstra. Han lever på provisjonen han får fra tannlegen for å skaffe dem kunder, og har kunder fra hele Europa.

Første gangen jeg brukte hans firma, møtte han meg på flyplassen. Han hadde ordnet med leiebil, for jeg skulle bo like ved en golfbane litt utenfor byen. (Overnattingen hadde jeg ordnet selv, for den gang som nå ville jeg spille golf på en av Europas flotteste baner mellom tannlegeøktene.)

Dersom jeg ikke hadde ordnet meg selv, hadde han kjørt meg til et hotell, møtt opp dagen etter og vist veien til tannlegen.

Forbrukerrådet positiv

Forbrukerrådet har merket økt interesse fra nordmenn som leter etter billige behandlinger i Øst-Europa og ser ingen grunn til å være skeptiske.

Imidlertid blir man rådet til å sjekke spesialistenes bakgrunn og kvalitet på materialet først.

Gode råd:

  • Sjekk om spesialisten har offentlig godkjenning, eller en annen godkjenningsordning.
  • Skaff deg best mulig informasjon om utstyr og materialbruk. Er det som i Norge eller kan det sammenlignes med noe annet du kjenner?
  • Har legene referansepasienter du kan snakke med?
  • Undersøk hvilke klageordninger som finnes og om spesialisten er forsikret mot erstatningskrav
  • Vær klar over at hvis du er uheldig, kan det være mer krevende å gjennomføre reklamasjoner i utlandet i forhold til i Norge.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning