Tannhelse

Rødvin bra for tennene

Hindrer bakterier, men klarer forskerne å lage rødvintannkrem?

PROANTOCYANIDINER: Rødvin inneholder stoffer som hindrer bakterier fra å angripe tannemaljen.
PROANTOCYANIDINER: Rødvin inneholder stoffer som hindrer bakterier fra å angripe tannemaljen. Foto: colourbox.com
Publisert Oppdatert

I fjor fant amerikanske forskere ut at kjemiske forbindelser i skall og steiner fra vindruer hindrer bakterier fra å feste seg til tannemalje.

Nå har forskere ved Pavia University i Italia gjennom eksperimenter utsatt tannemaljens verste fiende, bakterien streptococcus mutan, for alkoholfri rødvin. Resultatet viste at bakteriene mistet evnen til å feste seg til emalje og spytt. Grunnen til at forskerne testet alkoholfri rødvin, var for å sjekke om det er alkohol eller om det er andre stoffer i rødvin som hemmer bakteriene.

Les mer:

Tannleger tror ikke på bleketannkrem

Slik pusser du tennene

Antioksidanter

Forskerne ved Pavia kom frem til at det er proantocyanidiner fra drueskallene, som er rike på antioksidanter, som er virksomme i prosessen.

Målet for de italienske forskerne er nå å finne ut om stoffene fra vinen kan benyttes i andre preparater.

Professor i mikrobiologi, Ingar Olsen, arbeider med alkoholens eventuelle rolle i forhold til tannhelse, og vil ikke kommentere forskningsresultatene fra USA og Italia før hans eget arbeide er sluttført.

Men å drukne Karius og Baktus i alkohol for å få pene tenner, vil verken tannleger eller leger anbefale.

- Rødvin er surt og gir etseskader, sier professor og forskningsdekan Bjørn Øgaard ved odontologisk fakultet.

Studier har også påvist at hvitvin er skadelig for tannemaljen, nettopp på grunn av det høye syreinnholdet.

- Det foreligger mye litteratur om at alkohol er skadelig for kroppen og det er nesten ikke ett organ som ikke tar skade ved alkoholbruk så noen helsegevinst er det absolutt ikke ved alkoholbruk, skriver avdelingsoverlege Arnold Kverme ved Borgestadklinikken i en epost.

Unødvendig anbefaling

Ved Borgestadklinikken er avdelingsoverlege Arnold Kverme kritisk til omtalen av rødvin som positivt for tannhelsen.

- Dette var ny informasjon. Men dersom det er slik at stoff i drueskall og druesteiner inneholder stoff som kan være bra for tennene så burde forskerne anbefalt folk å spise druer og også svelge ned steinene. Når en produserer vin får en ikke med skallet og heller ikke steinene. Det burde derfor være unødvendig å anbefale bruk av rødvin som inneholder alkohol som er en syre som tærer på tennene og virker irriterende på munnslimhinnene og sannsynlig også på tennene, skriver Kverme, og legger til:

- Det er fint at journalister ikke sluker rått resultater fra forskere som også kan være lønnet av alkoholindustrien. Alkohol har negativ virkning på hjernefunksjon, immunitet, diabetes og alderdomsendringer.

Kverme tar avstand fra forskningen som fremhever helsefordeler ved rødvin.

- Det forundrer meg at forskerne er så opptatt av å finne noe som kan være positivt ved rødvin, uten å være like ivrige etter å finne ut om det er en samlet helsegevinst dersom en trekker frem alle de negative effektene på helsa ved rødvinbruk.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Ikke skyll etter tannpussen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning