tannbleking hos tannlegen

Slik foregår bleking av tennene hos tannlegen

Du kan velge mellom både klinikkbleking og hjemmebleking i samråd med tannlegen din.

TANNBLEKING HOS TANNLEGEN: Hvis du har lyst til å prøve tannbleking hjemme, kan det være lurt å finne ut av det i samråd med tannlegen. FOTO: Getty Images.
TANNBLEKING HOS TANNLEGEN: Hvis du har lyst til å prøve tannbleking hjemme, kan det være lurt å finne ut av det i samråd med tannlegen. FOTO: Getty Images.
Sist oppdatert

Tennene vil over tid kunne misfarges av fargestoffer fra ulike matvarer og krydder, røyk eller snus og drikke som brus, kaffe og vin. Om du ønsker deg et hvitere smil, er tannbleking aktuelt.

Tannlege Daniel Mikalsen ved Tannpaleet forteller at det ikke er anbefalt å bleke tennene om du har hull, en aktiv tannkjøttsykdom eller defekte fyllinger da dette vil kunne gi smerter og skader i tennene.

- Kunstige tenner eller plastfyllinger blekes ikke. Om man har kroner/broer eller store fyllinger i den synlige delen av tannsettet er det ikke sikkert bleking vil gi ønsket resultat. Bleking av slike tenner vil gjøre selve tannen hvitere. Kronen, broen eller fyllingen vil imidlertid kunne fremstå mørkere. En mulighet vil være å skifte ut fyllingene etter blekingen er gjennomført, sier Mikalsen.

Les også: Slik unngår du syreskader på tennene

TANNBLEKING

Klinikkbleking: Her blekes tennene i tannlegestolen under oppsyn av tannlege eller tannpleier. Blekemiddelet legges direkte på tennene og aktiveres med kraftig lys. Denne prosessen tar cirka 1,5-2 timer.

Hjemmebleking: Dette er den vanligste metoden for tannbleking. Her vil tannlegen ta en avstøpning av tennene og denne brukes til å lage en gipsmodell. Ut i fra denne lages en tynn plastskinne som passer perfekt over tennene. Denne skinnen får du med deg hjem sammen med blekemiddel. Skinnen fylles med blekemiddel og brukes over tennene et par timer om dagen eller over natten mens du sover.

Kilde: Sidra Shahzada, tannpleier ved Galleri Oslo Klinikken AS

Tannbleking hos tannlegen

Virkestoffet i blekemidler heter hydrogenperoksid. I Norge og EU er det ikke tillatt å selge blekemidler med mer enn 0,1% av dette stoffet til andre enn tannleger, og tannbleking må derfor foregå i samråd med en tannklinikk.

- Årsaken til dette er at høye konsentrasjoner av hydrogenperoksid kan gi alvorlige bivirkninger som etseskader i tannkjøttet og skader på tannens nerve. Derfor er det så viktig at en tannlege eller tannpleier undersøker tannkjøtt og tenner før man eventuelt startet tannblekingen, påpeker Mikalsen.

Blekemidler med mindre enn 0,1% hydrogenperoksid har ingen effekt, og dette gjelder også for såkalte ”whitening” tannkremer.

- Disse inneholder ofte mer slipemiddel eller andre stoffer som gir tannoverflaten et skinnende utseende. Dette reduserer overflatemisfarging, men kan også slite mer på emaljen, sier tannlegen.

Les også: Det du lurer på om tannstein

Smerter ved tannbleking

Tannbleking skal ikke være smertefullt, men det er vanlig å kunne oppleve ising fra tennene under blekeperioden. Dette kan ofte motvirkes ved å bruke fluorskylling. Spesialtannkrem mot ising kan også ha en lindrende effekt.

- Om disse tiltakene ikke er tilstrekkelig og isingen blir svært plagsom, bør man ta en pause i behandlingen. Vanligvis forsvinner isingen etter et par dager, og man kan fortsette blekingen, sier Mikalsen.

Han legger til at blekeskinnen er laget slik at den passer perfekt til tennene, og at om man appliserer svært mye blekemiddel i skinnen, vil dette presses ut av skinnen og bli liggende i kontakt med tannkjøttet.

- Dette vil kunne føre til sårhet. Overflødig blekemiddel utenfor skinnen bør derfor fjernes med en Q-tip eller lignende. Om det blir sår i tannkjøttet bør man avbryte blekingen noen dager frem til dette er blitt borte, sier tannlegen.

Pris på tannbleking hos tannlege

Ifølge tannpleier Sidra Shahzada ved Galleri Oslo Klinikken AS, fungerer tannbleking godt i de aller fleste tilfeller.

- Når du har bleket tennene dine til ønsket farge vil dette holde i mange år. Noe farge vil imidlertid falle tilbake på grunn av ulike faktorer som arveanlegg, kosthold, alder, bruk av legemidler og røyking, sier hun.

Pris for tannbleking hos tannlege variere fra klinikk til klinikk.

- Vanligvis ligger prisen for tannbleking rundt 3000-5000 kroner, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 05/10 2017, og sist oppdatert 18/10 2017.

Les også