Slik skader røyk tennene

Svein Ivar røyket 50 sigaretter om dagen

Slik ser smilet hans ut nå.

50 OM DAGEN: Svein Ivar røyket opptil 50 sigaretter hver dag. Nå har han trappet ned, men tennene må uansett trekkes.
50 OM DAGEN: Svein Ivar røyket opptil 50 sigaretter hver dag. Nå har han trappet ned, men tennene må uansett trekkes. Foto: FOTO: Jenny Mina Rødahl
Publisert Oppdatert

- Han har vært glemsom, bor alene og har ikke hatt fokus på tannstell, sier Carl-Henrik Gullaksen, tannlege ved Dentalia i Oslo.

Svein Ivar (65) har gått hos tannklinikken i flere år før i tiden, men ikke fulgt instruksjonenene tannlegen har gitt ham siden. Da han besøkte Gullaksen sist, var det hele syv år siden forrige tannlegebesøk.

I tillegg til å slurve med tannpussen, har Svein Ivar røyket mellom 40 til 50 sigaretter hver dag. Tannlege Gullaksen forteller at tennene hans satt så løst at det ikke var noe stort problem å trekke dem ut.

Vil miste alle tennene

- Tennene hans har veldig dårlig benfeste. Det betyr at tennene sitter så løst i tannkjøttet at flere av dem allerede har falt ut. Jeg har trukket flere av tennene for å få ned infeksjonen i munnen hans, og for at de dårlige tennene ikke ødelegger for de som mulig kan klare seg. I dette tilfellet vil han trolig miste nesten alle tennene sine, sier Gullaksen.

Resultatet blir ofte en tannprotese i form av gebiss for hele overkjeven og underkjeven.

- Tannløsningssykdom har tre generelle referanser: Røyking, dårlig munnhygiene og genetikk. En kombinasjon av dette er naturligvis det verste, legger tannlegen til.

Slik skader røyken tennene

Det er velkjent at sigarettrøyking og annen type røyk er skadelig for kroppen.

Men hva skjer egentlig med tennene dine når du røyker?

Du vil nok bli overrasket over hvor mye røyking kan skade tennene dine. Foruten en gul misfarge som synes på tennenes overflate har røyking nemlig langt dypere konsekvenser.

- Røyking vil ikke skade tennene dine direkte, men røyking vil påvirke blodgjennomstrømningen i tannkjøttet, og ødelegge spyttkjertlene. På den måten vil røyking kunne skade tennene og tannkjøttet, sier Renate Nylund Derås, tannpleier i Lilleborg.

- Nikotinet i tobakken gjør at blodkarene trekker seg sammen, som igjen fører til dårligere blodgjennomstrømming til tannkjøttet. Dette vil gjøre at tannkjøttet leges saktere ved en betennelse.

Tannløsningssykdom

- Tannløsningssykdommen periodontitt kan utvikles ved røyking. Da brytes bindevevet rundt tennene langsomt ned og tennene begynner å løsne, forteller Gullaksen.

- Kort fortalt skjer dette ved at karbonmonoksid, CO, som er avgassen av røyk, forsyner enkelte bakteriekulturer med gunstige vekstvilkår. Disse såkalte anaerobe bakteriene livnærer seg uten oksygen, O2. De kan trenge dypt ned i tannkjøttlommen hvor de bryter ned bindevevsfibre.

Denne prosessen er uavhengig av alder og kjønn, men det ligger i kortene at mengde og varighet av røykingen spiller en rolle. Her er storrøykere er mest utsatt.

Hovent tannkjøtt

- Fremveksten av disse bakteriene blir ikke bedre om du har mye tannstein og dårlig hygiene. Utviklingen av sykdommen kjennetegnes ved at du ikke opplever smerte, sier Gullaksen.

50 OM DAGEN: Svein Ivar røyket opptil 50 sigaretter hver dag. Nå har han trappet ned, men tennene må uansett trekkes.
50 OM DAGEN: Svein Ivar røyket opptil 50 sigaretter hver dag. Nå har han trappet ned, men tennene må uansett trekkes. Foto: FOTO: Jenny Mina Rødahl

Betennelsen foregår nærmest skjult under tannkjøttet.

Den kan kjennetegnes ved at du kan få rødt og hovent tannkjøtt som blør når du pusser tennene, og en karakteristisk vond lukt fra munnen.

Det bør også nevnes at dersom du røyker, blir tannkjøttet utsatt for en celleforandring hvor det blir færre blodårer og lavere immunforsvar, som først mulig reverserer flere måneder etter en har sluttet å røyke.

- Dette fører til at pasientene ikke merker sykdommen så godt før etter at den allerede har gjort skade. Derfor er det viktig at man oppsøker tannlegen jevnlig, sier han.

Mange rammes

- Omtrent halvparten av alle personer over 40 år rammes av mild til moderat periodontitt. Og 7-10 prosent rammes av en mer alvorlig grad av sykdommen, sier Derås.

Undersøkelser viser at behandlingen av periodontitt er mer vellykket hos ikke-røykere enn røykere. Dette kommer av manglende blodgjennomstrømming til tannkjøttet hos røykere.

- I tillegg vil betennelsesreaksjonen i tannkjøttet være vanskeligere å oppdage hos de som røyker, i og med at tannkjøttet ikke vil gi de normale betennelsessymptomene som rødhet og hevelse, forklarer hun.

Cola VS. røyk - hva er verst?

Sukkerholdig brus, som cola, skal være en versting for tennene. Men er røyking enda verre?

- Begge produktene utgjør en stor risiko for å skade både tenner og tannkjøtt, sier Nylund Derås, og utdyper:

Sukkerholdig brus vil skade tennene på to måter: sukkeret vil kunne lage hull i tennene, og surhetsgraden fra brusen vil kunne gi syreskader på tennene.

Røyking vil også skade tennene på to måter: dårligere blodtilførsel til tannkjøttet som kan resultere i tannkjøttsykdommer og dårligere tilheling.

MÅTTE TREKKE: Svein Ivars tenner satt så løst at de nesten falt ut av seg selv. Tannlege Carl-Henrik Gullaksen forteller at han mest sannsynlig må trekke alle tennene sine.
MÅTTE TREKKE: Svein Ivars tenner satt så løst at de nesten falt ut av seg selv. Tannlege Carl-Henrik Gullaksen forteller at han mest sannsynlig må trekke alle tennene sine. Foto: FOTO: Jenny Mina Rødahl

Ødelagte spyttkjertler fører til munntørrhet og økt risiko for hull.

- I tillegg vil stort inntak av cola kunne gi fedme og diabetes, mens røyking vil kunne gi hjerte/karsykdommer, lungesykdommer som kols, emfysem og kreft. Det blir som å velge mellom pest eller kolera, sier tannpleieren.

Få et hvitt smil

For å beholde tennene sunne og friske tross røyking, blir munnhygienen ekstra viktig.

- Grundig tannpuss morgen og kveld med fluortannkrem, samt daglig rengjøring mellom tennene ved bruk at tanntråd eller mellomromsbørster anbefales. Renholdet blir ekstra viktig fordi vi vet at tannkjøttet heler dårligere, i tillegg til at normale betennelsesreaksjoner kan utebli hos røykere, sier Nylund Derås.

Det blir derfor vanskeligere å oppdage en betennelse i tannkjøttet, samt vanskeligere å lege den.

- I tillegg blir fluor enda viktigere, grunnet mangel på spytt i munnen. Spyttet er munnens naturlige forsvar mot hull, det smører slimhinner, og nøytraliserer syreangrep.

Derfor kan det være et godt tips for røykere å skylle munnen med fluorskyll etter måltider.

TANNLØSNING: Røyking og slurving med tannhygiene har ført til tap av flere av Svein Ivars tenner.
TANNLØSNING: Røyking og slurving med tannhygiene har ført til tap av flere av Svein Ivars tenner. Foto: FOTO: Jenny Mina Rødahl

- Fluorskyll vil nøytralisere syreangrepet som naturlig skjer i munnen etter et måltid, samt tilføre spyttet fluor som vil hjelpe og gjøre tennene mer motstandsdyktig mot kariesangrep.

Les også:

Dette skjer i kroppen når du slutter å røyke

Slik fikser du røykeslutt

Derfor er tobakk farligere for kvinner

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning