periodontitt og tannkjøttsykdom

Alt du bør vite om periodontitt og andre tannkjøttsykdommer

Vondt, blødende eller hovent tannkjøtt - eller tannkjøtt som trekker seg tilbake - er symptomer på ulike tannkjøttsykdommer.

PERIODONTITT OG TANNKJØTTSYKDOMMER: Dersom tannkjøttet har en mørkere rødfarge, blir hovent og føles ømt ved berøring, kan dette være tegn på at det er betent. Foto: Gettyimages.com.
PERIODONTITT OG TANNKJØTTSYKDOMMER: Dersom tannkjøttet har en mørkere rødfarge, blir hovent og føles ømt ved berøring, kan dette være tegn på at det er betent. Foto: Gettyimages.com.
Sist oppdatert

- Et frisk tannkjøtt har lys rød farge og ligger stramt inntil tennene. Har tannkjøttet derimot en mørkere rødfarge, blir hovent og føles ømt ved berøring, kan det være tegn på at det er betent, sier tannlege og president i Den norske tannlegeforening, Camilla H. Steinum.

Du kan også oppleve at det betente tannkjøttet blør ved rengjøring og at det ligger mindre stramt rundt tennene.

- Mangelfullt renhold over tid kan være årsaken til utvikling av tannkjøttbetennelse, eller gingivitt. Dette skyldes bakterier og mykt belegg, eller plakk, som blir liggende i tannkjøttskantene. Om det dannes mye tannstein, kan også dette medvirke til utvikling av gingivitt, sier hun.

Det er ifølge tannlegen vanligst at betennelsen oppstår mellom tennene eller andre steder det er vanskelig å holde rene.

Periodontitt

Dersom det oppstår en kul eller blemme i tannkjøttet, kan dette tyde på at du har fått en infeksjon.

- Denne kan komme fra nerven i tannen, og tannen må da rotfylles. Kulen eller blemmen kan imidlertid også være et tegn på infeksjon, periodontitt, i tennenes støttevev. Dette kan føre til at kjevebeinet rundt tennene brytes ned og i verste fall kan tennene løsne, sier hun.

Ved periodontitt kan det ifølge Steinum være få subjektive symptomer, men enkelte vil oppleve å få dårlig ånde og blødning fra tannkjøttet. Tannkjøttet vil også være noe ømt og hovent, og senere i sykdomsforløpet kan tennene bli løsere og eventuelt flytte på seg.

- Har du symptomer fra tannkjøtttet er det derfor viktig at du tar kontakt med en tannlege som kan hjelpe deg med å finne ut hva som er galt. Du har ikke symptomer fra et friskt tannkjøtt, sier hun.

Les også: Årsaken til dårlige tenner hos voksne

Blødende og hovent tannkjøtt

- Munnen er en del av kroppen, og bakteriefloraen i munnhulen er viktig for fordøyelsesapparatet. En ubalanse i dette økosystemet vil kunne få konsekvenser både direkte på tennene og tannkjøtt og den generelle helsen, sier tannlege og fagsjef i Den norske tannlegeforeningen, Øyving Asmyhr.

Han forteller at periodontitt er en betennelse i tannkjøttet forårsaket av bakterier som er en del av munnhulens normale flora.

- Når det dannes plakk på tannoverflaten, som pasienten ikke klarer å fjerne, vil dette bakteriebelegget kunne vokse nedover på rotoverflaten slik at festet på tannen blir redusert, sier han.

Plakk på overflaten oppstår når bakterier fester seg til proteinhinnen som dannes naturlig på tennene ganske raskt etter tannpuss. Ved regelmessig, godt renhold vil du kunne unngå at dette belegget blir værende på tennene og dermed unngå både tannkjøttsykdommer og faren for hull i tennene.

Alvorlige sykdommer

Problemene holder ikke nødvendigvis bare til i munnen din.

- Periodontitt er en sykdom som krever god behandling og nøye oppfølging. Hvis du har sykdommen kan nemlig bakterier fra munnhulen vandre med blodet til defekte områder andre steder i kroppen, slik som hovedpulsåren og forkalkede hjerteklaffer, sier han.

Bakterier fra munnen kan dermed være årsaken til at det utvikles alvorlige sykdommer der de slår seg ned, og god tannhelse kan være en av flere tiltak fo rå redusere risikoen for blodbåren infeksjon.

- Det kreves fortsatt mer forskning på dette området, men pasienter som har fått operert inn kunstige hjerteklaffer bør likevel være spesielt nøye med renholdet, sier han.

Les også: Dette bør du vite om tannstein

Tannkjøtt som trekker seg tilbake

Det kan imidlertid også være andre årsaker til at du får forandringer i tannkjøttet. Hvis du snuser vil du for eksempel kunne se hvitlige forandringer der snusen ligger mot tannkjøttet, og at tannkjøttet også kan trekke seg noe tilbake i det områder der snusen ligger inntil tennene.

- Og hvis du pusser med en tannbørst med hard bust, kan tannkjøttet trekke seg tilbake. Du bør derfor bruke en tannbørst med helt myk bust for å unngå dette, sier Steinum, og legger til at tannkjøttet også har en tendens til å trekke seg tilbake når du blir eldre.

Løse tenner

Noen er også mer utsatt for infeksjoner og tannkjøttsykdommer enn andre. Dette gjelder blant annet personer med diabetes.

- Diabetes kan svekke immunforsvaret slik at kroppens motstand mot infeksjoner blir svakere. Bakterier og virus kan da lettere formere seg og blant annet forårsake betennelse i tannkjøttet, sier han.

Hvis betennelsen blir varig kan tennenes festeapparat bli svekket, slik at tennene løsner.

- Pasienter med diabetes har derfor spesielt god grunn til å holde tennene og mellomrommene rene daglig. På tannklinikken kan du få informasjon og veiledning om hva du selv kan gjøre for å redusere mulige problemer med tenner og tannkjøtt, sier han.

Les også: Slik unngår du tannbetennelse

Tannkjøtt og kreft

Også kreftpasienter bør ifølge tannlegen ha et ekstra fokus på munnhelsen, og det er viktig at de følges nøye opp av tannlege i forbindelse med kreftbehandlingen. Hvis det blir nødvendig med strålebehandling i hode- og halsregion, må nemlig tannhelsen være så god at det ikke blir nødvendig å gjøre operative inngrep etter behandlingen, da dette kan føre til alvorlige komplikasjoner i kjevebenet.

- Nedsatt spyttsekresjon vil også være en bivirkning av strålebehandling. Dette gjør pasienten mer utsatt for hull i tennene, og de kan lettere utvikle periodontitt. God munnhygiene hos disse pasientene er derfor svært avgjørende, sier han.

Les også: Dette bør du vite om tannbyll

Renhold av tennene

Gingivitt er heldigvis en reversibel tilstand. Grundig renhold kan gjøre tannkjøttet friskt igjen, men dette krever at du bruker tannbørsten nøye.

- Vær likevel skånsom i tannkjøttskanten slik at tannkjøttet ikke skades og trekker seg tilbake. Mye plakk og bakterier samler seg mellom tennene, så rengjør derfor mellom tennene minst en gang per dag. Hvis tennene står tett vil tanntråd være et effektivt hjelpemiddel, og ved større mellomrom egner mellomromsbørster seg best, sier hun.

Disse børstene finnes i ulike størrelser og brukes på samme måte som tannstikker.

- Rutinemessig rengjøring hos tannlege eller tannpleier er også nødvendig for å sikre friske forhold i tannkjøttet. Hvor ofte dette bør gjøres er individuelt og avhenger av hvor fort plakk og tannstein dannes, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 11/04 2011, og sist oppdatert 23/10 2017.

Les også