Jakten på dollargliset

Kritthvite tenner er noe mange drømmer om og drømmen er i aller høyeste grad oppnåelig. Til og med uten at du skader tennene.

Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Det er sikkert mange av oss som kunne tenke seg litt hvitere tenner, og tilgangen på blekemidler for tennene blir stadig større. Det annonseres for produkter i både postordrekataloger, ukeblader og på internett, men hvor bra er det egentlig for tennene at vi gir dem en slik behandling?

Gå til tannlegen

- Man kan bleke tennene hjemme, men det bør skje etter en undersøkelse hos tannlegen slik at man vet at tannkjøttet og tennene er friske, sier tannlege Erik Svendsud.

Han forteller at man ved hjemmebleking gjerne bruker lav konsentrasjon av blekemidler, og at det derfor er lavere risiko for bivirkninger. Svendsrud snakker imidlertid i denne forbindelse om hjemmebleking i samråd med tannlege.

- Når det gjelder de mange produsentene av tannblekemidler, kjenner jeg ikke til dem alle. Om en tannlege eller tannpleier ikke har undersøkt tennene i forkant, vil jeg imidlertid ikke anse produktet som seriøst, sier han.

Skal du bleke tennene hjemme med midler du har fått gjennom tannlegen, får du en blekeskinne som er laget spesielt til deg og dine tenner. Det sier seg jo selv at dette vanskelig lar seg gjøre dersom du ikke har vært innom tannlegekontoret.

- Ikke skadeligDet vanligste er å bruke blekemidler i skinnen om natten og antallet behandlinger kommer an på type misfarging og ønsket resultat. Mellom ti og femten ganger per behandlingsperiode er vanlig.

- Varigheten av bleking er individuell, men kliniske studier viser at effekten i minst halvparten av tilfellene holder seg i fire år. Om det er nødvendig med en liten ekstra behandling da, er det ofte nok med et par netters bleking, forteller Svendsrud som kan berolige med at den formen for bleking som skjer i samråd med tannlege ikke er skader tennene.

Emaljen vil bli noe påvirket av behandlingen, men påvirkningen er ikke større enn om du drikker en flaske cola. Tennes kvalitet påvirkes ikke, og forandringen som skjer med emaljen blir ikke synlig.

Bleker tannkrem?

Likevel finnes det visse hensyn å ta. Som nevnt må tennene dine være friske, og har du rotfylte tenner kan det hende disse blir misfarget. I slike tilfeller må tannlegen gå inn og bleke tannen fra innsiden. Fyllinger og kroner kan heller ikke blekes, så dersom gamle fyllinger er synlige må disse skiftes.

Prisen du må betale for herligheten vil ligge på et par tusen kroner per kjeve, og hvis du da tenker at en blekende tannkrem kan gjøre samme nytten for en brøkdelen av prisen må dessverre tannlegen skuffe deg.

- Nei, det er nok ikke mulig å bleke tennene med tannkrem, avslutter han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning