Hygiene for tennene

Slik får du pene tenner

Følger du disse rådene får du hvitt smil og null hull.

HVITE TENNER:Alle ønsker seg vel et vakkert sommersmil.
HVITE TENNER:Alle ønsker seg vel et vakkert sommersmil. Foto: FOTO: Crestock
Publisert Oppdatert

Lurt å huske

 • Puss tennene med fluortannkrem hver morgen og kveld.
 • Rengjør mellom tennene regelmessig
 • Skyll munnen med vann etter måltidene.
 • Sukkerfri tyggegummi kan også redusere syreangrepet.
 • Ikke småspis!
 • Bruk ekstra fluor i form av skylling, tabletter eller tyggegummi selv om du bruker fluortannkrem.
 • Gå til tannlegen regelmessig. Annet hvert år bør være et minimum selv for deg med bra tenner.

Sjekk om du har plakk

 • Hvis du er usikker på hvor godt du pusser tennene, kan du kjøpe plakkindiktor på apoteket.
 • Dette er fargetabletter som du tygger på etter tannpussen.
 • Tabletten skal ikke svelges, men skylles ut etter at du har tygget ferdig.
 • Hvis du har plakk igjen på tennene, blir dette farget rødt.
 • Puss bort det som er rødt på tennene, for dette får du ikke skylt vekk.

Slik bruker du tanntråd

 • Kutt av en bit på en snau halvmeter og vikle den rundt pekefingeren på begge hendene. Rens så systematisk i hvert mellomrom.
 • Bruk sagende bevegelser og før tråden langs tannen litt under tannkjøttranden til du møter motstand. Så fortsetter du til neste tann.
 • For barna er det ofte lettere å lære seg teknikken med en tanntrådholder, som du får kjøpt på apoteket. Du får både tanntrådholdere til å vikle tråd på og ferdige tanntrådhoder med tråd på.
Etter hvert blir du ekspert på å bruke tanntråd, og da går det veldig fort

Noen er myke, noen harde og noen medium, og de fås i alle tenkelige farger og fasonger. De kan bøye hodet, vippe tuppen og noen har bare en bust. Det finnes en tannbørste for enhver smak.

Gå for den myke

Det viktigste er uansett at du har en god børste og god børsteteknikk.

Når du skal velge børste, bør du gå for den mykeste.

- Den skader ikke tannkjøttet og emaljen like mye som de harde og medium harde børstene, sier tannlege Leon Nguyen ved Din Tannlege på Jessheim.

Han forteller at det egentlig ikke har så stor betydning om du børster tennene loddrett eller vannrett, men at det er viktig at du tar deg tid til å pusse alle tennene. Og vær skånsom når du jobber.

Les også: Ikke skyll etter tannpussen

Ising etter hardpuss

- Ikke bruk krefter når du pusser tennene. Når du jobber med rolige bevegelser, har du bedre kontroll over det du gjør. Børster du derimot for hardt, sliter det mer på tannkjøttet og tennene, sier Nguyen.

For selv om det skal mye til å pusse tennene i stykker, kan du påføre deg selv plager som ising i tennene hvis du skader den lille trekantede kilen av tannkjøtt som stikker ned mellom tennene.

- Når tannkjøttet trekker seg opp, blottlegges en del av tannen som ikke er beskyttet med emalje slik som den synlige delen av tannen. Denne delen av tannen er veldig sensitiv og mer følsom for syre, sier tannlegen.

Noen velger elektrisk

Du kan få et godt resultat både med elektrisk og vanlig tannbørste.

Om du velger elektrisk børste, er det viktig å tenke gjennom hvordan du pusser tennene.

Er du blant dem som beveger børsten på samme måte som du gjorde med den gamle børsten, må du legge om teknikken. La børsten gjøre jobben.

- En elektrisk tannbørste skal kun beveges langs tennene. Slutt å pusse i tillegg, for den doble jobben gir også dobbel slitasje på tennene, sier han.

Les også: Tilhører du amalgam- eller brusgenerasjonen?

Tannkrem bleker ikke

- Egentlig er det så å si ingen forskjell på tannkremene. Så lenge du har en tannkrem med nok fluor, er det bra.

- Jeg har liten tro på at noen bleker tennene mer enn andre, og det eneste du kanskje oppnår med disse tannkremene, er å slite ekstra på emaljen fordi de inneholder slipemidler, sier Nguyen.

Det finnes imidlertid noen tannkremer som ikke inneholder såpestoffer, og disse vil være et godt valg for deg som sliter med små, hvite blemmer - såkalt after - i munnhulen.

Sagende bevegelser

Leon Nguyen anbefaler at du gjør det til en vane å bruke tanntråd flere ganger i uken. Legg det inn i de daglige rutinene slik at tanntrådpakken kommer fram for eksempel i forbindelse med at du skal dusje eller kle på deg.

- En gang om dagen holder, men gjør det minst fire eller fem ganger i uken. Etter hvert blir du ekspert på å bruke tanntråd, og da går det veldig fort.

Bruk sagende bevegelser i stedet for å dytte tråden ned, så beskytter du tannkjøttet.

Les også: Tannbørsten kan være en bakteriebombe

Fluortilskudd

Tannpirkere kan også være et alternativ, men med tråd kommer du bedre til i munnen. Du kan også kjøpe en trådholder på apoteket.

- Jeg anbefaler både barn og voksne å bruke fluortilskudd hver dag, særlig de som har mange fyllinger. Bruk enten skylling eller tabletter med fluorinnhold på 0,5-0,75 mg, anbefaler tannlegen.

Syreskader fra syrlig drikk

Den beste drikken for tennene er selvfølgelig vann. Sukkerfri drikke som brus, juice, saft og smaksatt vann gir deg ikke hull, men vær oppmerksom på at det kan gi syreskader.

- Det lønner deg derfor å begrense brusdrikkingen til måltidene og ikke bli sittende å smådrikke store deler av dagen. Eventuelt kan du drikke litt melk etterpå for å nøytralisere, eller skylle med vann, sier tannlegen.

En syreskade er nemlig ikke noe festligere å få en gode, gammeldagse hull. Hvis emaljen skades, må du også til pers i tannlegestolen for å få en fylling, eller i verste fall legge på porselen.

Les også: Slik får du god ånde

Når det blir hull

I gamle dager var gebiss en ganske vanlig konfirmasjonsgave, men nå til dags er det ikke ventet at vi trenger løstenner, ikke engang når vi blir eldre.

Årsaken til at det dannes hull i tennene, er at bakteriene på tennene produserer syre. Denne syren etser så hull i tannemaljen.

Det første tegnet på karies er krittstreker langs kanten på tannkjøttet eller en mørk flekk på tyggeflaten. Karies utvikler seg så sakte fra misfarging til behandling.

Ta derfor kontakt med tannlege eller tannpleier så fort du ser slike misfarginger på tennene eller langs tannkjøttet, så slipper du å plages unødvendig mye.

Sykdommer som diabetes, åreforkalkning og hjertesykdommer kan forstyrre balansen i munnen. En del medisiner mot depresjoner, høyt blodtrykk, diabetes, astma og allergi, som gir munntørrhet, kan også øke risikoen for karies.

Kilder: www.tannpuss.no, www.tannpleier.no, www.lilleborg.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning