Tannhygiene:

Derfor kan tannbørsten være en helserisiko

Millioner av bakterier kan gjemme seg i tannbørsten. Bytt børste annenhver måned, råder tannlege.

PÅ TIDE Å BYTTE TANNBØRSTE: Mange venter for lenge med å bytte tannbørste. Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/jonathan_bliss/">Moonrhino</a> på Flicker.com. Noen <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB">rettigheter</a> reservert.
PÅ TIDE Å BYTTE TANNBØRSTE: Mange venter for lenge med å bytte tannbørste. Foto: Moonrhino på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.
Publisert Oppdatert
FEIL OPPBEVARING: Ved å oppbevare flere tannbørster i samme glass blir det enklere for bakteriene å spre seg.
FEIL OPPBEVARING: Ved å oppbevare flere tannbørster i samme glass blir det enklere for bakteriene å spre seg. Foto: FOTO: Crestock

- En tommelfingerregel er å bytte tannbørste annenhver måned - samt etter sykdom, sier tannlege Knut Sæther ved Det odontologiske fakultet til klikk.no.

Regelmessig rengjøring

Som barn lærer vi at tannpuss er en viktig rutine for å holde tennene rene og pene. Lite tenker vi over hvilke bakterier vi får i oss når vi putter tannbørsten i munnen.

Etter en tannpuss vil de fleste skylle børsten under rennende vann, og sette den til tørk i et glass. Det fuktige miljøet på busten blir da et mekka for utallige bakterier.

10 millioner bakterier

- Regelmessig rengjøring av tannbørsten er viktig. Et enkelt tips er å rense med det desinfiserende munnskyllevannet du bruker til vanlig. Dette fungerer like bra på tannbørsten som i munnen, sier Knut Sæther.

En forskningsstudie fra Manchester University viser at en gjennomsnittlig tannbørste inneholder rundt 10 millioner bakterier.

Tannlege Knut Sæther kan bekrefte at dette er et realistisk tall. Bakteriene kan i sin tur føre til en mengde helseproblemer, som streptokokker, hjertesykdommer, kroniske infeksjoner og E.coli.

Som ubeskyttet sex

- Nå man pusser tennene, får man ofte ørsmå kutt i gommen, dette betyr at bakteriene kan hoppe rett inn i blodstrømmen, forteller den engelske kjevekirurgen Tariq Idris til Daily Mail.

Han advarer også sterkt imot å dele tannbørste med andre.

- Å dele en tannbørste er som å ha ubeskyttet sex. Før eller siden vil du ende med noe fælt, advarer Idris.

Les også:

Tannpussen avslører deg

Rødvin er bra for tennene

BAKTERIEBOMBE: Tannbørsten kan være en årsak til sykdommer.
BAKTERIEBOMBE: Tannbørsten kan være en årsak til sykdommer. Foto: FOTO: Crestock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning