Tannstell

- Bruk så mye tannkrem børsten har plass til

Voksne mennesker risikerer ingenting ved å bruke for mye.

PASS PÅ BARNA: Barn under 12 år bør bruke en tannkremmenge tilsvarende lillefingerneglen sin. Bruker man mer kan det skade tennenes emalje, sier tannlege Sverre Aukland.
PASS PÅ BARNA: Barn under 12 år bør bruke en tannkremmenge tilsvarende lillefingerneglen sin. Bruker man mer kan det skade tennenes emalje, sier tannlege Sverre Aukland. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert
TANNLEGE: Vibeke Elisabeth Kjærheim.
TANNLEGE: Vibeke Elisabeth Kjærheim. Foto: Foto: Privat

Er du en av dem som presser hardt på tannkremtuben og stapper i munnen en tannbørste med mer tannkrem enn strengt tatt nødvendig?

Da kan du trøste deg med at dette ikke er farlig i det hele tatt.

Tannlege Sverre Aukland som er rådgiver for tannkremprodusenten Colgate, forteller at det er langt verre å bruke for lite tannkrem enn for mye:

- Ved å bruke for mye tannkrem risikerer en voksen person overhodet ingen ting. Jeg anbefaler at voksne bruker så mye tannkrem som det er plass til på børsten. Det er ingen grunn til å bekymre seg over tannkremmengden når det gjelder voksne personer eller personer over 12 år, fastslår tannlegen.

Tannkrem er ikke farlig

Satt på spissen vil det egentlig ikke være farlig dersom man skulle finne på å spise innholdet i en tannkremtube.

- Det er ikke farlig for en voksen å få i seg en stor mengde fluor. Den største plagen man vil få ved å få i seg mye tannkrem er ubehaget og det kvalmende i forhold til de mengdene med fortykningsmidler som finnes i tannkrem, sier Aukland.

- Voksne kan strengt tatt bruke så mye tannkrem de bare vil, sier tannlege Vibeke Elisabeth Kjærheim ved Det odontologiske fakultet.

Hun foreslår at en voksen person bruker 0,5 - 0,75 centimeter med tannkrem på børsten.

- Bruker man mer tannkrem enn det, spytter man det bare ut igjen. Før skulle man ikke bruke så mye tannpasta fordi det kunne være sterke slipemidler i dem og man brukte kanskje også hardere tannbørster, noe som kunne være en dårlig kombinasjon. Men i tannpastaer i dag er fluorinnholdet lavt og slipemidlene er ikke sterke, sier tannlegen.

TANNKREMMENGDE: For voksne og barn over 12 år er det ikke skadelig å bruke svært mye tannkrem. - Bruk heller for mye enn for lite, er rådet fra tannlegene.
TANNKREMMENGDE: For voksne og barn over 12 år er det ikke skadelig å bruke svært mye tannkrem. - Bruk heller for mye enn for lite, er rådet fra tannlegene. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Ikke skyll munnen

Man bør heller ikke skylle munnen etter at man har pusset tenner, er rådet fra begge tannlegene som Klikk.no har snakket med.

En omfattende studie viser at det er viktig å la fluoren virke så lenge som mulig, og at det derfor er lurt å ikke skylle ut tannkremen etter at du har pusset tennene.

- Vi er ute etter effekten av fluor og derfor er det et poeng å opprettholde konsentrasjonen av fluor både rundt tennene og i spyttet i munnen i lang tid etter at man har pusset, sier Aukland og henviser til en teknikk som går ut på at etter at man har pusset tennene spytter man ut overskuddet og skyller med en liten mengde vann som om det skulle være en fluor skyllevæske.

Fluorrevolusjonen

Det har skjedd en revolusjon siden 1971 da fluor ble frigitt fra kun å være i salg ved apotek til å bli en salgsvare i dagligvareforretninger.

- I 1971 hadde en gjennomsnittlig 12-åring 12 tannflater med hull eller fylling. I dag har en gjennomsnittlig 12-åring 1,8 tannflater med hull og fylling. Så vidt vi vet er dette et resultat av fluortannkrem. Det spises mer godteri og drikkes mer brus i dag enn før. Det er et eksempel på hvor utrolig effektiv fluortannkrem er hvis man bruker det to ganger om dagen. Det er mye skumlere å bruke for lite tannkrem, enn for mye, sier Aukland.

Kvinner er flinkere til å pusse tennene enn menn. 84 % av nordiske kvinner pusser tennene minst to ganger om dagen, mot 74 % av mennene, ifølge en undersøkelse fra 2008.

Tannkremmengde hos barn

- Voksne kan bruke så mye tannkrem de bare vil, men for barn under 12 år er det viktig å passe på fluormengden, konstaterer tannlege Kjærheim.

Når barna er små er tannemaljen under dannelse, og bruker man for mye fluor i denne perioden kan dette blant annet føre til hvitlig misfarging

Ved å begrense inntak av matvarer som misfarger tennene, reduseres behovet for tannbleking i voksen alder.

- Norske helsemyndigheter anbefaler å bruke en mengde tannkrem som tilsvarer barnets lillefingernegl, sier Aukland, og legger til at tennene bør pusses to ganger om dagen - både for voksne og barn.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Dette skjer med amalgam-tennene

Bytter du tannbørste for ofte?

Tungen avslører helsen din

Slik blir du kvitt dårlig ånde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning