– Svette kan forhindre astma

Olaf Tufte er en av toppidrettsutøverne som sliter med anstrengelsesutløst astma.

ASTMA-PLAGET: Mange toppidrettsutøvere trener på seg astma. Roeren og OL-vinneren Olaf Tufte er en av disse.
ASTMA-PLAGET: Mange toppidrettsutøvere trener på seg astma. Roeren og OL-vinneren Olaf Tufte er en av disse. Foto: FOTO: Heiko Junge/Scanpix
Sist oppdatert

Ifølge forskere kan svetting ha flere fordeler enn at det holder kroppen avkjølt, det kan også minske sjansene for å få anstrengelsesutløst astma, skriver BBC.

Studien som viser de nye funnene, er publisert i Chest.

Les mer om anstrengelsesutløst astma i Pasienthåndboka.

Toppidrettsutøvere plaget

Symptomene på anstrengelsesastma er de samme som for vanlig astma, men pusteproblemene og andre symptomer kommer først etter flere minutter med intens trening.

Mange toppidrettsutøvere har anstrengelsesutløst astma.

Kai-Håkon Carlsen var den norske OL-troppens astma- og allergiekspert i Beijing.

- Utøverne som holder på med kondisjonsidretter, er særlig utsatt for å få denne typen astma, sier Carlsen til klikk.no.

Skilandslaget utsatt

Roeren og OL-vinneren Olaf Tufte er en av de norske toppidrettsutøverne som har trent på seg astma. Ifølge Carlsen sliter også halvparten av skilandslaget med anstrengelsesutløst astma.

Amerikanske forskere har studert 56 personer som man tror har anstrengelsesastma.

De ble gitt medisinen pilocarpine, som starter svette- og spyttproduksjon.

Det ble også utført en provokasjon av luftveiene med metakoline, en metode som også brukes for å avgjøre om idrettsutøvere kan bruke astma-medisin. De som reagerer på metakolin, har en type overømfintlighet som vanligvis blir tolket som et tegn på astma.

- Svette kan gi vern

De som reagerte mest på medisinen for luftveiene, hadde minst reaksjon på medisinen som skulle øke svette- og spyttproduksjon, og omvendt.

Selv om dette ikke beviser at mindre svette kan bety større risiko for anstrengelsesutløst astma, tror lederen av studien, Warren Lockette, at lite svette også kan bety mindre væske i luftveiene.

- Nå virker det som om mengden med væske som luftveiene utskiller, kan være en hovedfaktor for å beskytte deg mot anstrengelsesutløst astma, sier Lockette.

HARD TRENING: Maratonløpere, skiløpere, svømmere, roere og maratonløpere og andre som driver med kondisjonsidretter har større sjanse enn andre for å trene på seg astma.
HARD TRENING: Maratonløpere, skiløpere, svømmere, roere og maratonløpere og andre som driver med kondisjonsidretter har større sjanse enn andre for å trene på seg astma. Foto: FOTO: Crestock

Taper for mye væske

De som har anstrengelsesutløst astma, taper for mye væske gjennom pusten slik at slimhinnene blir tørket ut.

- Det medfører endringer i ionebalansen i luftveiene og dette kan ha sammenheng med ionebalansen i svetten, sier Kai-Håkon Carlsen

Norges Astma og Allergiforbund er glade for at det forskes på astma.

- Vi har ikke sett studien, men det er bra at det forskes på astma og allergi slik at man kan finne måter å behandle plagene på, sier rådgiver Rose Lyngra til klikk.no.

- Vanskelig å tolke i en retning

Kai-Håkon Carlsen, som er professor i idrettsmedisin ved Norges idrettshøgskole og Rikshospitalet, tror det er viktig å avvente en konklusjon etter en slik studie.

- Dette må i så fall undersøkes nærmere. For det første er testpersonene mennesker som ikke har fått påvist astma, men har rapportert symptomer på astrengelsesutløst astma. Det er derfor vanskelig å si hvor representativt utvalget er for astmapasienter.

- I tillegg har de undersøkt svært mange faktorer hos de 56 personene, at resultatene er vanskelig å tolke. Allikevel kan man ikke utelukke studien helt, fordi det teoretisk kan ligge noe der, særlig i forhold til de mekanismer som gjelder ved anstrengelsesutløst astma, sier Carlsen.

Denne saken ble første gang publisert 08/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også