Flyreiser og sykdom

Oftere akutt syk i lufta

Stadig flere personer blir akutt syke under flyreisen.

OFTERE SYKE: En ny studie viser at folk blir oftere syke under flyturen.
OFTERE SYKE: En ny studie viser at folk blir oftere syke under flyturen. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix / AP
Sist oppdatert

Vi flyr både mer og stadig lengre enn før, noe som skal være årsaken til et stadig økende antall av mennesker som blir akutt syke ombord i et fly, viser en ny studie. Studien, som er publisert av det medisinske tidsskriftet The Lancet, viser at det er mennesker med blodmangel, hjerte- og lungesykdommer og eldre mennesker som er spesielt utsatt for illebefinnende. Grunnen skal være at disse personene ikke tåler det lave trykket i kabinen like godt som friske mennesker. Spesielt på flyturer over åtte timer er dette et problem.

- Lavt trykk og mindre oksygen kan føre til problemer for folk som har astma, emfysem, angina eller som har hatt hjerneslag, sier lege ved Reiseklinikken i Oslo, Gunnar Hasle, til DinSide.no Han mener at folk med hjerte- eller lungeproblemer som blir slitne etter små anstrengelser om å tenke gjennom om flyturen virkelig er nødvendig.

Ofte helsepersonell ombord

Kommunikasjonsdirektør i flyselsskapet Norwegian, Anne-Sissel Skånvik, kan fortelle at det fra tid til annen forekommer sykdomstilfeller ombord på flygningene til selskapet.

- Derfor er det viktig for oss at de som jobber ombord er kapable til å hjelpe de som har fått et illebefinnende eller trenger hjelp. De som jobber ombord er trent til å håndtere akutt syke i luften og de har nødvendig utstyr ombord, deriblant hjertestarter, sier Skånvik, som legger til at det erfaringsmessig veldig ofte befinner seg passasjerer med helseutdanning ombord.

Eldre spesielt utsatt

Selv om mennsker med alvorlige sykdommer er spesielt utsatt, betyr det ikke at friske mennesker ikke kan bli akutt syke på flyturen. I et eksperiment ble det simulert en 20-timers flytur med frivillige passasjerer. Mange av passasjerene rapporterte om at de opplevde kvalme, hodepine og svimmelhet - hvilke er symptomer på høydesyke.

Også risikoen for blodpropp øker på lange flyturer. Foruten personer som tidligere har hatt blodpropp er det føst og fremst gravid, røykere, overvektige, folk med åreknuter og kvinner som går på p-piller. Gunnar Hasle anbefaler passasjerer om å gå fram og tilbake i midtgangen for å forhindre blodpropp.

Les også:

Flyselskap for kjæledyr

Disse mister bagasjen oftest

Tilbake til Klikk reise

Denne saken ble første gang publisert 26/02 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også