ØYEPLAGER:

Ubehag på øynene kan være midd

Om du plages med tørre, røde og irriterte øyne kan det være en idé å oppsøke en optiker.

HÅRSEKKMIDD OG TØRRE ØYNE: Midd er en type parasitt, som lever av hudrester og fett, og bor nede i hårsekken til både dyr og mennesker. Her ser vi kollaretter av avfall fra midd rundt øyevippene.
HÅRSEKKMIDD OG TØRRE ØYNE: Midd er en type parasitt, som lever av hudrester og fett, og bor nede i hårsekken til både dyr og mennesker. Her ser vi kollaretter av avfall fra midd rundt øyevippene. Foto: FOTO: Erik Robertstad
Sist oppdatert

Mange, både unge og gamle, sliter med tørre øyne. Men visste du at det kan være midd som er årsaken til ubehag i øynene dine?

- De aller fleste voksne mennesker har hårsekkmidd, og forekomsten er gradvis økende med alderen.

Det sier Erik Robertstad, optiker tilknyttet Interoptik.

En parasitt

Ifølge Robertstad ble hårsekkmidden oppdaget for mange tiår siden, men det er først de siste årene at sammenhengen mellom midden og tørre øyne har blitt tydelig.

Han forteller at hårsekkmidden er en parasitt som bor nede i hårsekken, og som kommer ut på øyelokkskanten på natta hvor de formerer seg, lager klumper og legger fra seg avfall.

- Noen av de harde, sorte klumpene du plukker vekk fra øyekroken er avfall etter døde midd, forklarer han.

Les også: Øynene dine kan avsløre sykdom

Lever av hudrester og fett

Hvis du har husdyr kan det være greit å vite at dette øker sjansen for denne type midd.

- Hårsekkmidden demodex bor nede i hårsekken til mennesker. Den smitter fra person til person, men kjæledyr kan være med på å transportere den rundt. Dersom du har husdyr hjemme er det større forekomst av midden enn i husholdninger uten kjæledyr, forklarer Robertstad.

Det er ikke mulig å se midden med det blotte øyet, men du kan se avfallsstoffene den legger igjen som små klumper eller skorper.

- Hos folk hvor det har gått for langt og øyelokket er blitt rødt og irritert, kan du i et godt speil, som et makeupspeil, se avfall og små klumper. Når vi optikere plukker litt på de klumpene eller skorpene langs øyelokkskanten, kan vi se halen til midden sprelle i mikroskopet, forteller Robertstad.

Større problem hos eldre

Med alderen vil midden øke i antall, og når de er blitt mange nok vil de skape et problem.

– De kan være en bakenforliggende årsak til kronisk øyelokkbetennelse, og vi finner midden hos en stor andel av de som sliter med tørre øyne daglig, forteller han.

Hvorfor noen får flere av dem enn andre, mener han kan ha med øyehygiene å gjøre.

- Jeg har ikke dekning i forskningen, det er kun en observasjon jeg har gjort. Men det ser ut som om kvinner som har en regelmessig rutine på fjerning av sminke kommer bedre ut enn mennesker som ikke sminker seg, sier han og legger til:

UTBREDT: De aller fleste har midd på øyelokket. Men etterhvert som du blir eldre vil midden øke i antall, og når de er blitt mange nok vil de skape problemer. Her ser vi eggene til midden forstørret.
UTBREDT: De aller fleste har midd på øyelokket. Men etterhvert som du blir eldre vil midden øke i antall, og når de er blitt mange nok vil de skape problemer. Her ser vi eggene til midden forstørret. Foto: FOTO: Erik Robertstad.

- Når du fjerner sminken gnir du samtidig bort hudceller og fett, og dermed fjerner du noe av livsgrunnlaget til midden.

God øyehygiene

For de fleste vil det være god nok øyehygiene å vaske seg godt rundt øynene og på øyelokket.

– Bruker du mye sminke, som eyeliner på randen av øyelokkskanten, må du være flink å fjerne sminken før du legger deg.

Det sier Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund.

Det er også mulig å kjøpe produkter for å rense øyelokkanten din.

- Dersom du er veldig plaget kan du gå til optiker for å få råd om hvordan skrubbe øyelokkanten, sier han.

Ulike sykdommer kan gi tørre øyne

Tørre øyne er også en plage som er utbredt i befolkningen.

– Det er voksne, men ikke nødvendigvis eldre, som er mest plaget. De som sitter mye ved pc, og er mye innendørs, er mer plaget enn andre, sier Haugo.

Årsaker til tørre øyne:

  • Sjógrens syndrom
  • A-vitamin mangel
  • Medikamentbruk (f.eks. p-piller og antihistaminer mot allergi)
  • Hormonelle endringer i kroppen
  • Autoimmune eller revmatologiske sykdommer, f.eks. revmatoid artritt og systemisk lupus erytematosus
  • Kontaktlinsebruk og naturlige aldersforandringer

Kilde: Norsk Helseinformatikk (NHI.no)

Han understreker at det også er mange sykdommer som kan gi tørre øyne, for eksempel revmatiske sykdommer som leddgikt og Sjøgrens syndrom.

- Flere typer medisin kan og gi tørre øyne. Det er også eksempler på at medisin har gitt en allergisk reaksjon i kroppen som har ødelagt hele tåresystemet, sier Haugo og fortsetter:

- Det er viktig å huske på at tørre øyne kan oppleves som veldig plagsomt for de som har det, uten at det nødvendigvis er synlig for andre.

Les også(+): Jeg var fanget i min egen kropp

Symptomer på tørre øyne

Ca 20-30 prosent av tilfellene med tørre øyne skyldes nedsatt tåreproduksjon. Det kan skyldes ulike sykdommer som for eksempel revmatisme.

Men ca. 70 til 80 prosent av de som har tørre øyne har ikke nedsatt tåreproduksjon. Her skyldes det at fettet i øyet ikke fungerer godt nok.

- En dyktig optiker vil kunne finne ut om plagene i hovedsak skyldes nedsatt tåreproduksjon eller om det er øyets talgkjertler som ikke fungerer som de skal. Dersom de tørre øynene skyldes det siste, vil optikeren rutinemessig sjekke tårefilmens stabilitet samt undersøke øyelokkskanten for å se etter tegn på betennelse og midd, forklarer Robertstad.

De vanligste symptomene på tørre øyne er rennende øye, svie i øyet, sand eller rusk-følelse i øyet, rødhet og irritasjon.

- Noen få vil si at det kjennes brennende eller varmt ut, og noen får økt lysømfindtlighet, fortsetter han.

Hva hjelper?

Siden årsaken til tørre øyne varierer, vil det selvfølgelig også variere hva slags behandling som hjelper.

- Men teknologien for å undersøke tørre øyne har utviklet seg voldsomt de siste årene. Mens vi for noen år siden gav samme type øyedråper til alle, får man nå individuell oppfølging og behandling, sier Haugo.

Både dråper og salve er tilgjengelig.

- I tillegg er riktig øyelokkhygiene aktuell behandling, samt ulike typer varmebehandling av øyelokkene. Øyelokkmassasje kan også hjelpe noen, og om det er betennelse vil de være aktuelt med medisin, sier han.

Også Robertstad har noen tips til behandling som kan fungere.

– Mange med hårsekkmidd og dårlige talgkjertler kan få hjelp av behandling med intens pulslys (IPL). IPL har vært i bruk i mange år innenfor behandling av ulike hudsykdommer, og det brukes også til ulike kosmetiske behandlinger, forteller han.

IPL for tørre øyne er en ny og revolusjonerende form for lysbehandling hvor lys sendes i korte og spesifikke lysglimt til områdene rundt øynene.

– Dette reduserer inflammasjon og stimulerer talgkjertlene slik at kvaliteten på tårefilmen blir bedre. En tilleggseffekt er at mengden hårsekkmidd reduseres, fortsetter han.

Les også: Svir det i øynene? Disse produktene kan hjelpe.

Vær bevisst på å blunke

Det er mye du selv kan gjøre for å forebygge tørre øyne. Robertstad oppfordrer til å være bevisst på det å blunke ofte.

- Vi blunker mindre når vi konsentrerer oss. Og det er bred enighet om at blunkefrekvensen går veldig ned når vi sitter på pc, nettbrett og mobil. Lag deg derfor en regel om at du blunker hver gang du trykker space eller enter, tipser han.

Han anbefaler at både unge og voksne som sitter mye foran skjerm ta en kort pause hvert 20 minutt.

- Du kan også senke skjermen din litt. Med blikket vendt nedover vil det bli mindre åpning og det vil være dermed være et mindre areal av øyets overflate som fordamper, sier han.

Andre ting som kan påvirke tørre øyne er inneklimaet, og Robertstad anbefaler å øke luftfuktigheten i rommet man er i, om man har muligheten til det.

- Å ta deg en tur ut i frisk luft dersom du sitter mye foran pc kan også bidra til å unngå tørre øyne, legger Haugo til.

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2015, og sist oppdatert 01/06 2021.

Les også