Hårsekkmidd

De aller fleste voksne har midd på øyelokket

Optikere kan se halen til midden sprelle i mikroskopet.

HÅRSEKKMIDD OG TØRRE ØYNE: Midd er en type parasitt, som lever av hudrester og fett, og bor nede i hårsekken til både dyr og mennesker. Her ser vi middegg i øyevippene.
HÅRSEKKMIDD OG TØRRE ØYNE: Midd er en type parasitt, som lever av hudrester og fett, og bor nede i hårsekken til både dyr og mennesker. Her ser vi middegg i øyevippene. Foto: FOTO: Erik Robertstad
Publisert Oppdatert

Mange, både unge og gamle, sliter med tørre øyne. Men visste du at det kan være midd som er årsaken til ubehag i øynene dine?

- De aller fleste voksne mennesker har hårsekkmidd, og forekomsten er gradvis økende med alderen, sier Erik Robertstad, optiker tilknyttet Interoptik.

Ifølge Robertstad ble hårsekkmidden oppdaget for mange tiår siden, men det er først de siste årene at sammenhengen mellom midden og tørre øyne har blitt tydelig.

Han forteller at hårsekkmidden er et nattdyr som bor nede i hårsekken, og som kommer ut på øyelokkskanten på natta hvor de formerer seg, lager klumper og legger fra seg avfall.

- Noen av de harde, sorte klumpene du plukker vekk fra øyekroken er avfall etter døde midd, sier han.

Lever av hudrester og fett

Det må være lov å synes at midden høres ganske ekkel ut.

- Midd er en type parasitt. Hårsekkmidden lever av hudrester og fett, og den er fra 0,1-0,5 mm lang. Hårsekkmidden bor nede i hårsekken til både dyr og mennesker. Dersom du har husdyr hjemme er det større forekomst av midden enn i husholdninger uten kjæledyr, forklarer Robertstad.

Det er ikke mulig å se midden med det blotte øyet, men du kan se avfallsstoffene den legger igjen som små klumper eller skorper.

- Hos folk hvor det har gått for langt og øyelokket er blitt rødt og irritert, kan du i et godt speil, som et makeupspeil, se avfall og små klumper. Når vi optikere plukker litt på de klumpene eller skorpene langs øyelokkskanten, kan vi se halen til midden sprelle i mikroskopet, forteller Robertstad.

Større problem hos eldre

- Etterhvert som du blir eldre vil midden øke i antall, og når de er blitt mange nok vil de skape et problem. De kan være en bakenforliggende årsak til kronisk øyelokkbetennelse, og vi finner midden hos en stor andel av de som sliter med tørre øyne daglig, forteller han.

HÅRSEKKMIDD OG TØRRE ØYNE: De aller fleste har midd på øyelokket. Men etterhvert som du blir eldre vil midden øke i antall, og når de er blitt mange nok vil de skape et problem. Her ser vi eggene til midden forstørret.
HÅRSEKKMIDD OG TØRRE ØYNE: De aller fleste har midd på øyelokket. Men etterhvert som du blir eldre vil midden øke i antall, og når de er blitt mange nok vil de skape et problem. Her ser vi eggene til midden forstørret. Foto: FOTO: Erik Robertstad.

Hvorfor noen får flere av dem enn andre, mener han kan ha med øyehygiene å gjøre.

- Jeg har ikke dekning i forskningen, det er kun en observasjon jeg har gjort. Men det ser ut som om kvinner som har en regelmessig rutine på fjerning av sminke kommer bedre ut enn mennesker som ikke sminker seg.

- Når du fjerner sminken gnir du samtidig bort hudceller og fett, og dermed fjerner du noe av livsgrunnlaget til midden, sier han.

God øyehygiene

- For de fleste vil det være god nok øyehygiene å vaske seg godt rundt øynene og på øyelokket. Bruker du mye sminke som eyeliner på randen av øyelokkskanten, må du være flink å fjerne sminken før du legger deg, sier Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund.

Det er også mulig å kjøpe produkter for å rense opp øyelokkanten din.

- Og dersom du er veldig plaget kan du gå til optiker for å få råd om hvordan skrubbe øyelokkanten, sier han. 

Hvem plages med tørre øyne?

- Tørre øyne er et økende problem. Det er voksne, men ikke nødvendigvis eldre, som er mest plaget. De som sitter mye ved pc, og er mye innendørs, er mer plaget enn andre, sier Haugo.

Han understreker at det også er mange sykdommer som kan gi tørre øyne, for eksempel revmatiske sykdommer som leddgikt og Sjøgrens syndrom.

- Flere typer medisin kan gi tørre øyne. Det er også eksempler på at medisin har gitt en allergisk reaksjon i kroppen som har ødelagt hele tåresystemet, sier Haugo.

- Det er viktig å huske på at tørre øyne kan oppleves som veldig plagsomt for de som har det, uten at det nødvendigvis er synlig for andre, sier han.

Symptomer på tørre øyne

Ca 20-30 prosent av tilfellene med tørre øyne skyldes nedsatt tåreproduksjon. Det kan skyldes ulike sykdommer som for eksempel revmatisme. Men ca 70 til 80 prosent av de som har tørre øyne har ikke nedsatt tåreproduksjon. Her skyldes det at fettet i øyet ikke fungerer godt nok.

- En dyktig optiker vil kunne finne ut om plagene i hovedsak skyldes nedsatt tåreproduksjon eller om det er øyets talgkjertler som ikke fungerer som de skal. Dersom de tørre øynene skyldes det siste, vil optikeren rutinemessig undersøke øyelokkskanten for å se etter tegn på betennelse og midd, sier Robertstad.

De vanligste symptomene på tørre øyne er rennende øye, svie i øyet, sand eller rusk-følelse i øyet, rødhet og irritasjon.

- Noen få vil si at det kjennes brennende eller varmt ut, og noen får økt lysømfindtlighet.

Hva hjelper?

Siden årsaken til tørre øyne varierer, vil det selvfølgelig også variere hva slags behandling som hjelper.

- Men teknologien for å undersøke tørre øyne har utviklet seg voldsomt de siste årene. Mens vi for noen år siden gav samme type øyedråper til alle, får man nå individuell oppfølging og behandling, sier Haugo.

Berit Kjøniksen (72) bruker for eksempel øyedråper laget av eget blod. Både dråper og salve er tilgjengelig.

- I tillegg er riktig øyelokkhygiene aktuell behandling, samt ulike typer varmebehandling av øyelokkene. Øyelokkmassasje kan også hjelpe noen, og om det er betennelse vil de være aktuelt med medisin, sier han.

Vær bevisst på å blunke

Det er mye du selv kan gjøre for å forebygge tørre øyne. Robertstad oppfordrer til å være bevisst på det å blunke ofte.

- Vi blunker mindre når vi konsentrerer oss. Og det er bred enighet om at blunkefrekvensen går veldig ned når vi sitter på pc, nettbrett og mobil.  

- Lag deg en regel om at du blunker hver gang du trykker space eller enter.

Han anbefaler at både unge og voksne som sitter mye foran skjerm ta en kort pause hvert 20 minutt.

Andre ting som kan påvirke tørre øyne er inneklimaet, og Robertstad anbefaler å øke luftfuktigheten i rommet man er i, om man har muligheten til det.

- Du kan også senke skjermen din litt. Med blikket vendt nedover vil det bli mindre åpning og det vil være dermed være et mindre areal av øyets overflate som fordamper.

- Å ta deg en tur ut i frisk luft dersom du sitter mye foran pc kan også bidra til å unngå tørre øyne, legger Haugo til.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning