Ny smerteforskning:

Menn tåler mer smerte enn kvinner

Kvinner tåler smerte dårligere enn menn. Det er nå vitenskapelig dokumentert.

PYSE: Neida. Menn tåler smerte bedre enn kvinner, viser ny forskning. Bildet er av Moldes Petter Christian Singsaas etter en hard takling i cupfinalen mellom LSK  og Molde i 2005.
PYSE: Neida. Menn tåler smerte bedre enn kvinner, viser ny forskning. Bildet er av Moldes Petter Christian Singsaas etter en hard takling i cupfinalen mellom LSK og Molde i 2005. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Publisert Oppdatert

Det er en vanlig oppfatning at kvinner tåler mer smerte enn menn.

Blant annet blir det stadig sagt at menn aldri hadde tålt å føde, og fødsel blir ofte dratt inn i "bevisførselen".

Men nå kommer et bredt forskningsresultat som peker i stikk motsatt retning.

Les også: Snarveien til gode ski

I en studie gjort med 6000 personer av britiske The Arthritis Research Campaign gr det fram at menn generelt er mindre smertefølsomme enn kvinner, skriver Politiken.dk.

Studien gjelder personer med ulike former for leddsykdommer, som gikt og artrose.

- Menn tåler mer

Resultatene støttes av Per Sjögren, overlege ved Tværfagligt Smertecenter på Rigshospitalet i København.

- Det er svært godt hold i denne studien. Det er gjort mange eksperimentelle undersøkelser som viser at kvinner er mer smertefølsomme enn menn, sier Sjøgren til den danske nettavisen 24.dk.

Flere danske undersøkelser støtter hypotesen, forteller Sjögren.

Les også: Den store slankebløffen

Forklaringen ligger i menn har en bedre evne til å produsere endorfiner.

Det kvinnelige kjønnshormonet, østrogen, svekker evnen til å produsere endorfiner (ekstern lenke). Endorfiner er et stoff produsert av kroppen som virker lindrende når kroppen utsettes for smerte.

- Ville tålt å føde

Forestillingene om kvinners tåleevne kan være kulturelt, og ikke fysisk betinget:

- Det er en kulturell oppfatning som er misvisende. Når en mann ser en kvinne føde, tenker han nok at dette ville han selv aldri kunne klart. Men det ville han nok om han var i samme situasjon, fordi det er en mening med smerten, sier Birgit Petersson, lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, til 24.dk.

 

En studie omtalt i norske Dagens Medisin (ekstern lenke) støtter den omvendte smerteteorien.

Det gjelder en ny norsk undersøkelse om smerter etter kne-operasjoner (kneartroskopi).

Flere kvinner enn menn har moderate til sterke smerter etter gjennomgått kneartroskopi, viser undersøkelsen. Hele 84 prosent av kvinnene som var operert i kneet, oppga moderate til sterke smerter, men bare 57 prosent av mennene.

- Vi tolker resultatene som at kvinner er mer utsatt for postoperative smerter etter kneartroskopi enn menn, sier anestesilege Leiv Arne Rosseland til Dagens Medisin.

Mensen påvirker

Rosseland støtter synet om at hormoner har betydning.

- Hva vet vi om kjønnsforskjeller og smerte? Hormoner spiller nok en stor rolle for smerter, og vi vet at smerter oppleves ulikt ut fra hvilket tidspunkt i menstruasjonssyklusen kvinner befinner seg i. Det er godt dokumentert at kvinner oppgir høyere forekomst av kroniske smerter enn menn.

En studie publisert i tidsskriftet Pain i 2003, viste at kvinnelige observatører i eksperimentelle studier tolker smerte som mer ubehagelig enn menn gjør, forteller Rosseland til Dagens Medisin.

Les også: Ikea-epost er virus

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning