La deg "bestikke" før ferien!

Skal du på eksotisk utenlandsferie i sommer, trenger du nytt påfyll.

TROPISK FERIE: Skal dere til tropiske land i Afrika og Sør-Amerika anbefales gulfebervaksine.
TROPISK FERIE: Skal dere til tropiske land i Afrika og Sør-Amerika anbefales gulfebervaksine. Foto: Foto: Istockphoto
Sist oppdatert

Nyttige nettsteder

Er du fortsatt usikker på hva du trenger, ta kontakt med kommunehelsetjenesten, lokale vaksinasjonskontorer eller søk informasjon på følgende nettsteder:

www.fhi.no (stikkord "reisemedisin" og "reisevaksiner")

www.reisevaksiner.no

www.reiseklinikken.no

Glem barnevaksinene du tok for 20 år siden. Skal du på eksotisk utenlandsferie i sommer trenger du nytt påfyll med både barnevaksiner og andre vaksiner.

Reisevaksinene bør ofte tas uker før avreise, derfor er det lurt å planlegge vaksinasjonene allerede nå. Unntaket gjelder reiser til Vest-Europa, Nord-Amerika, Australia, New Zealand og Japan. Hit kan du trygt dra uten ekstra vaksiner, ifølge Folkehelseinstituttet.

Difteri, stivkrampe og poliomyelitt

For øvrige land og kontinenter anbefales påfyll av de gamle barnevaksinene, som minimum og basispakke: Voksne anbefales påfyllingsdoser av difteri/stivkrampe, når det er mer enn ti år siden forrige vaksinasjon. Skal du til Afrika eller det indiske subkontinentet bør du også ha påfyll med poliomyelitt. Skolebarn og ungdommer slipper å stikkes. Alle andreklassinger blir i dag tilbudt en kombinasjonsvaksine mot poliomyelitt, difteri og stivkrampe, samt kikhoste.

Hepatitt A- og B

For den som er glad i å reise utenfor allfarvei anbefales også Hepatitt A-og B-vaksine, gjerne som kombinasjonsvaksine. Hepatitt A-vaksinen gir opptil 25 års beskyttelse mot smittsom gulsott, og anbefales naturlig nok i områder med mye Hepatitt A, og der risikoen for matsmitte kan være stor.

Ønsker du beskyttelse mot Hepatitt B, (smittsom leverbetennelse-type B), bør du ta vaksine helst to måneder før avreise. Til gjengjeld gir sprøytestikket livsvarig beskyttelse. Hepatitt B smitter gjennom blod og sex, og alle som under utenlandsturer kan havne i risikosituasjoner med ubeskyttet sex eller ulykker anbefales denne vaksinen.

Vaksine mot skogflått

Skal du oppholde deg i litt mer hjemlige trakter og i skogområder utsatt for skogflått, det vil si i Sentral- og Øst-Europa, Baltikum, Åland, Bornholm og Stockholms skjærgård, bør du ta vaksine mot skogflåttencefalitt. TBE-vaksinen

beskytter mot det flåttbårne viruset TBE, som kan være dødelig.

FYLL PÅ: Reisevaksinene bør tas flere uker før du drar på ferie, så planlegg i god tid.
FYLL PÅ: Reisevaksinene bør tas flere uker før du drar på ferie, så planlegg i god tid. Foto: FOTO: ISTOCKPHOTO

internasjonalt vaksinekort

Skal du inn i land i tropisk Afrika og Sør-Amerika anbefales gulfebervaksine. Denne er faktisk påbudt i flere land, og dersom du kommer reisende fra land der gulfeber kan forekomme, må du ved innreise ha internasjonalt vaksinasjonskort som bekrefter at du har tatt gulfebervaksinen for mer enn ti dager siden. Vaksinasjonskortet er gyldig i ti år.

Ekstra for eldre og syke

Alle over 65 år og personer med kroniske hjerte- og lungesykdommer anbefales å ta vaksiner mot influensa og pneumokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse), uavhengig av reisemål. Videre blir barn og voksne som ikke er vaksinert mot tuberkulose, og som skal oppholde seg lenge i utsatte områder, rådet til å ta tuberkulosevaksinen.

Turistdiaré og malaria

Ikke alle reisevaksiner må tas via sprøyter. En av våre verste ferieplager, turistdiareen, rammer rundt 150.000 nordmenn hvert år. Til en viss grad kan den forebygges med den flytende vaksinen Echoral (tidligere kalt Dukoral), som gir beskyttelse mot ETEC-bakterien og kolera. Disse to bakterietypene er hovedsynderne ved turistdiaré. Echoral må tas i to omganger i løpet av en seks ukers periode, og minst en uke før avreise.

Febersykdommen malaria, som smitter via myggstikk, kan dessverre ikke forebygges ved vaksiner. Men malariatabletter (malariaprofylakse) gir en viss beskyttelse, når de tas i forkant, under og etter at man har vært i utsatte malariaområder.

Liten kunnskap

Ifølge en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup i fjor står det dårlig til med nordmenns vaksinekunnskaper. Bare 44 prosent vet at barnevaksinene gir beskyttelse for bare ti år av gangen. Over halvparten av de spurte hadde planer om en utenlandsferie i løpet av året, men hele 28 prosent av dem var usikre på om de trengte vaksiner.

Denne saken ble første gang publisert 15/06 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også