Hånd-, fot- og munnsykdom

Nå er det høysesong for denne smittsomme sykdommen

Symptomene er feber, og blemmer i munnen og under føttene

HÅND-, FOT- OG MUNNSYKDOM: Sykdommen starter med et par dager med feber, før den rammede vil oppleve blemmer på hendene, under føttene og inne i munnen.
HÅND-, FOT- OG MUNNSYKDOM: Sykdommen starter med et par dager med feber, før den rammede vil oppleve blemmer på hendene, under føttene og inne i munnen. Foto: FOTO: Ngufra at English Wikipedia. (CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons)
Publisert Oppdatert

Symptomer på hånd-, fot- og munnsykdom:

Kilde: Helseleksikonet.no

De fleste som har barnehagebarn er kjent med hånd-, fot- og munnsykdom.

Det er en smittsom sykdom som i hovedsak rammer barn, og som har høysesong om sommeren og tidlig høst.

Årsaken til at virussykdommen hånd-, fot- og munnsykdom blomstrer opp om sommeren er ukjent.

- Det er mange virus og bakterieinfeksjoner som har sesongvariasjoner uten at vi vet hvorfor, sier overlege Hans Blystad ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Fhi.

Ikke det samme som munn- og klovsyke

Ifølge Blystad har hånd-, fot- og munnsykdom vært i Norge i mange år. Han understreker at den ikke har noe med den mer kjente munn- og klovsyken å gjøre.

- Munn- og klovsyke er en dyresykdom, og selv om navnet ligner, har de ikke noe med hverandre å gjøre. Munn- og klovsyke smitter mellom dyr, og kan bare i veldig sjeldne tilfeller smitte mennesker.

Rammer oftest barn

Hånd-, fot- og munnsykdom rammer derimot mennesker, i hovedsak barn.

- Det er stort sett barn under 10 år som får sykdommen, og fordi hånd-, fot- og munnsykdom smitter lett, så er det ofte barnehagebarna som er mest utsatt, sier allmennlege Kjell Vaage som driver eget legekontor på Gran Canaria.

- Vi pleier ikke å omtale den som en barnesykdom, men den angriper vanligvis barn fordi de ikke har opparbeidet seg immunitet mot sykdommen. De fleste kommer i kontakt med viruset i løpet av livet, sier Blystad.

Coxackievirus er årsaken

Viruset det er snakk om heter coxackievirus, og er årsaken til flere sykdommer enn hånd-, fot- og munnsykdom

- Coxackie-viruset kan gi en form for hjernebetennelse, som vanligvis er godartet. I sjeldne tilfeller kan det gi problemer med hjertet hos både barn og voksne. Men de alvorlige tilfellene er sjeldne. Vanligere er øyebetennelse, halsbetennelse og luftveisinfeksjoner med halsvondt, sier Blystad.

Hånd-, fot- og munnsykdom har fått navnet sitt etter blemmene som vanligvis kjennetegner sykdommen. Den starter med et par dager med feber, før den rammede vil oppleve blemmer på hendene, under føttene og inne i munnen. Blemmene kan gjøre det ubehagelig å gå og å spise.

Gi mat som er lett å svelge

Selv om sykdommen går over av seg selv i løpet av en ukes tid, kan den være komplisert for små barn dersom de ikke spiser og drikker nok.

Helseleksikonet.no anbefaler at man serverer mat som er lett å svelge, for eksempel yoghurt, iskrem eller moste matvarer. Allmennlege Vaage understreker at det ikke er så mange gode råd å komme med.

- Men gi først smertelindring med paracetamol, deretter kald eller lunken drikke, foreslår han.

Han forteller videre at det ikke alltid er like lett å vite om barna har fått i seg nok å drikke.

- Det er viktig å SE at barnet får i seg drikke, og at de tisser. I tillegg må du følge med på allmenntilstanden som skal være rimelig bra til tross for feber, sier han.

Legens råd til barn med feber

Legen har følgende råd til foreldre som har feberhete barn:

- Generelle råd er å legge barna i et svalt rom, gi dem godt med drikke og stort sett være tilbakeholden med febernedsettende medisin. Men, ved hånd-, fot- og munnsyke er det mer forståelig at man bruker smertelindring som på samme tid er febernedsettende, sier han.

Har du eller barnet ditt hatt hånd-, fot- og munnsykdom vil dere være immune, og dermed ikke kunne få sykdommen igjen.

Les mer om hånd-, fot- og munnsykdom i Helseleksikonet.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning