Ny studie

Glukosamin mot ryggsmerter

Hjelper glukosaminsulfat mot kroniske korsryggsmerter? En stor studie blir nå satt i gang ved Ullevål universitetssykehus.

RYGGVONDT: Mange nordmenn sliter med ryggsmerter.
RYGGVONDT: Mange nordmenn sliter med ryggsmerter. Foto: FOTO: Crestock
Publisert Oppdatert

Det er første gang glukosamin mot slitasjegikt (artrose) i korsrygg blir undersøkt i et så stort omfang. Rekrutteringen av 250 kvinner og menn pågår for fullt ved Ortopedisk snter ved Ullevål universitetssykehus. Kriteriene for å delta er at man har hatt korsryggsmerter i mer enn seks måneder.

I tillegg må man ha fått påvist eller ha mistanker om artroseforandringer i korsryggen, opplyser prosjektleder og kiropraktor Philip Wilkens.

Hvorvidt man har artroseforandringer avklares med MR-bilde av ryggen.

Stor interesse

Prosjektledelsen har hatt få problemer med å skaffe frivillige som kan tenke seg å teste ut glukosamin i seks måneder. Wilkens tror pågangen er representativ for det store antallet av nordmenn som har smerter og plager på grunn av slitasjegikt. Felles for denne pasientgruppen er at behandlingsmulighetene er få: Smertestillende medikamenter, i hovedsak NSAIDS, og veiledning om tilpasset aktivitet og øvelser er stort sett det helsevesenet kan tilby.

Søker alternativt

Bivirkningene av langvarig NSAID-bruk gjør at mange er på desperat jakt etter alternative medisiner, og glukosamin er blitt dette alternativet for mange nordmenn.

Men kan effekten av glukosamin dokumenteres? Alle studiedeltagerne skal ta tre piller daglig i seks måneder. Halvparten får glukosaminsulfat, mens resten får uvirksomme piller; narrestoffpiller. Hvem som får hva, vet verken deltagere, forskere eller behandlere. Etter seks uker, 12 uker og seks måneder vil deltagerne bli innkalt til kontroller og samtaler, og nye, sammenlignbare blodprøver blir tatt.

Resultatene av studien vil sannsynligvis være klare i 2009/2010.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning