Førstehjelp på 1-1-3

Når du er først til åstedet

Førstehjelp: Dette skal du gjøre når du oppdager en bevisstløs person.

Publisert Oppdatert

Spør om førstehjelp

Ikke stans på 15 hjertekompresjoner, nå er det 30 som gjelder!

Se hva Aage W. Karlsen i Norsk Luftambulanse svarte leserne i nettmøte om førstehjelp.

Et menneske som tilsynelatende sover, men som ikke lar seg vekke ved høyt tilsnakk eller kraftig berøring (f.eks. risting i skuldrene eller klapp på kinnet), sies å være ved bevisstløshet.

1. Sjekk pusten

Selv om det kan være mange skader på en slik person, blir din første oppgave alltid først å sjekke om pusten går som den skal.

Hos en bevisstløs som ligger på ryggen, vil tunga lett bli så slapp at den stenger for luftveien. Dessuten kan det være blødninger fra skader i ansiktet eller også væske fra mage som kan være med på å tette, slik at pusting blir umulig.

Les også: Frie luftveier

Dette er en kritisk situasjon og det er bare du som er på stedet som kan hjelpe til.

2. Sideleie

Trekk derfor kjeven fram, og løft hodet moderat bakover og hør om dette er nok for å bedre pusten. Puster vedkommende nå, drøy et minutt for sikkerhets skyld og legg vedkommende over på siden (sideleie), slik at blødninger og mageinnhold får renne fritt ut av munn.

Det er viktig at du hele tiden kontroller om hun eller han fortsatt puster.

Les også: Førstehjelp på tur

3. Ring 113

Ved å ringe Medisinsk nødtelefon 1-1-3, får du straks veiledning i hva du må gjøre mens hjelpen er på vei. Hold forbindelsen mens du venter.

Dekk til med et pledd eller noe, så han ikke mister kroppsvarme. Fortsett med å kontrollere at han puster, og hjelp gjerne til med å få væske ut av munnen hvis dette blir et problem. Hold forbindelsen!

Les mer:

Klikk Helse/allmenn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning