MS-syke Eva Botnen (28)

Eva blir friskere i dykkertank

Balanseproblemer og verkende føtter gjorde selv småturer til et ork for MS-syke Eva Botnen (48). Et engelsk trykkammer ble redningen.

HENRYKT: Eva Botnen har nå kunnet kaste stokken. - Det oppleves som et lite mirakel å kunne bevege seg så smertefritt, sier hun. (Foto: Bjørn Lunde)
HENRYKT: Eva Botnen har nå kunnet kaste stokken. - Det oppleves som et lite mirakel å kunne bevege seg så smertefritt, sier hun. (Foto: Bjørn Lunde)
Sist oppdatert

Trykkammer

Behandling i trykkammer kalles hyperbar oksygenbehandling (HBO) og går ut på at man øker trykket i kammeret, mens pasienten puster inn rent oksygen. Kombinasjonen av høydose med oksygen under høyt omgivelsestrykk, stimulerer til dannelse av nye blodkar i oksygenfattig vev. Dette hjelper de hvite blodlegemene med å drepe bakterier og gjør vevet i stand til å reparere seg selv. Behandlingen er tidligere hovedsakelig blitt brukt på dykkere med dykkersyke.

Etter flere års kamp mot nervesykdommen multippel sklerose kom Eva Botnen tilfeldigvis over tilbudet om dykkertank i Storbritannia.

Overveldende

- I England har pasienter med multippel sklerose kunnet få trykkammerbehandling i 25 år, og det er i dag 56 private sentre som tilbyr dette, forteller hun.

Les alt om MS her (Pasienthåndboka)

Full av håp og forventning bestilte 48-åringen en to ukers behandlingskur i Herefordshire i Sør-England. Allerede under første behandling, da hun satt inne i trykktanken, merket hun at noe positivet skjedde med kroppen.

- Etterpå kunne jeg bevege meg lettere og mer ubesværet enn jeg hadde gjort siden jeg fikk diagnosen i 2002. Etter en kilometerlang gåtur var jeg ikke sliten engang. Bare overveldet og lykkelig.

Må holdes vedlike

Den positive effekten skyldes angivelig kombinasjonen av en trykksenkning - som tilsvarer fem-sju meter under havoverflaten - og det å puste inn rent oksygen gjennom en maske.

- Etter ti behandlinger klarte jeg også noe jeg ikke har greid på mange år: Å stå på venstre fot og bevege den høyre fra side til side. Slik som dette, demonstrer Eva på stuegulvet hjemme i Fyllingsdalen.

Under oppholdet i England snakket hun med flere pasienter som var inne til oppfølgingsbehandling. De kunne fortelle at trykktankbehandlingen hadde gitt dem en langt bedre tilværelse.

- Men alle understreket betydningen av en tilnærmet ukentlig oppfølging for å vedlikeholde det gode resultatet, sier Eva.

Ikke kapasitet i Norge

Møtet med norsk helsevirkelighet ble en nedtur for Eva Botnen da hun kom hjem. Haukeland Universitetssykehus har både trykkammer og faglig kompetanse, men beskjeden derfra var at tilbudet ikke omfattet MS-pasienter. Hovedårsaken er at slik behandling ikke er internasjonalt godkjent, og at sykehuset ikke har ledig behandlingskapasitet.

- Jeg ble veldig skuffet og frustrert. Her velger man altså suverent å ignorere alle de positive erfaringene som er høstet i Storbritannia gjennom mange år. Hvis frykt skulle være et element i avslaget fra Haukeland, skriver jeg gjerne under på en kontrakt som frikjenner dem for alt ansvar.

BEHANDLING: Inne i kammeret økes trykket, samtidig som Eva puster inn rent oksygen gjennom en maske. (Foto: Privat)
BEHANDLING: Inne i kammeret økes trykket, samtidig som Eva puster inn rent oksygen gjennom en maske. (Foto: Privat)

Lar stokken ligge

To uker etter hjemkomsten fra England er Eva fortsatt så bra at hun kan gå ubesværet rundt i leiligheten uten stokk. På jevnt underlag tar hun seg også veldig fint fram utendørs.

- Balansen er blitt så mye bedre, sier hun. Men hun merker nå at den gode virkningen er i ferd med å tape seg. - Hvis jeg ikke får oppfølgingsbehandling, frykter jeg for at jeg vil bli like dårlig som jeg var. Da hendte det ofte at kroppen ikke fungerte i det hele tatt, og jeg har hatt perioder hvor jeg ikke klarte å reise meg fra sofaen.

Bivirkninger av sprøyte

Eva Botnen har forsøkt det meste for å holde sykdommen i sjakk. Hun hadde en lang fartstid i hotell- og restaurantbransjen før hun for 13 år siden startet ny karriere som alternativ behandler. Nå jobber hun som biopat, medium, coach og hypnoterapeut og er godkjent healer i Norge og England.

- MS er ikke en sykdom man blir frisk fra. Trening er kjempeviktig. I tillegg har jeg forsøkt en sprøyte som skolemedisinen anbefaler, men bivirkningene var så ubehagelige at jeg måtte kutte den ut.

Prøvde bistikk

Hvis jeg ikke får oppfølgingsbehandling, frykter jeg for at jeg vil bli like dårlig som jeg var

Da hun fikk høre at man i USA hadde gode erfaringer med bistikkgift mot MS, bestemte Eva seg for å prøve også dette.

- Jeg fikk opp til 20 stikk tre ganger i uken over tre sesonger. Effekten var veldig god. Men det var vondt når giften trengte inn i kroppen, og til slutt orket jeg ikke mer.

4000 kroner pr. behandling i Ålesund

Nå håper hun at trykkammerbehandlingen vil være det som gir henne et bedre liv med mindre smerter. Derfor vil Eva prøve å påvirke politikere og den lokale sykehusledelsen til å innvilge den nødvendige oppfølgingsbehandlingen.

Hun har også kontaktet et privat trykkammersenter i Ålesund som drives i regi av Cerebral Parese-foreningen, og hun har fått timer der. De 8000 kronene, som to ukers behandling koster, må hun selv dekke, pluss reiseutgifter.

- Selv om jeg er glad for dette tilbudet, føles det litt meningsløst og bittert at jeg må dra såpass langt for å få en behandling som man har utstyr og ekspertise til i Bergen. Men jeg er en person som heller ser fremover enn bakover. Hvis alt kunne ordne seg til det beste, gir det også håp for andre MS-pasienter, sier Eva.

Les mer:

Klikk/Helse

Denne saken ble første gang publisert 09/01 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også