Kvinnesykdommer

Da Caroline (27) under en forelesning fikk høre om kvinnesykdommen, visste hun det umiddelbart: – Dette er jo meg!

Selv om Caroline slet med uregelmessig menstruasjon og smerter helt siden skolealder, skulle det gå mange år før hun forsto hva det dreide seg om og fikk hjelp.

<b>ÅPENHET:</b> Caroline håper hennes åpenhet og erfaringer kan hjelpe andre som befinner seg i samme situasjon.
ÅPENHET: Caroline håper hennes åpenhet og erfaringer kan hjelpe andre som befinner seg i samme situasjon. Foto: Privat
Publisert

– Jeg fikk menstruasjon allerede i 5. klasse, som en av de aller første blant jentene, og syntes selvfølgelig det var utrolig flaut. I motsetning til hos mine venninner, kom aldri blødningene regelmessig hos meg, forteller Caroline Grue (27), som bor på Minnesund i Eidsvoll.

– På den tiden tenkte jeg at jeg bare var heldig som kunne gå seks måneder mellom hver gang jeg blødde. Jeg slapp jo billig unna.

– Mamma beroliget meg også med at hun hadde hatt uregelmessig syklus frem til hun fikk barn, og at det ikke var noe å bekymre seg for, sier hun.

Først da hun ble eldre ungdom, fikk sin aller første kjæreste og begynte å se fremover på hva livet skulle inneholde, kjente hun på at det kanskje var noe galt.

Caroline fikk en følelse av at hun kunne være infertil, selv om ingen hadde insinuert noe i den retningen i det hele tatt.

– Jeg tenkte at noe ikke var som det burde. Det kunne jo ikke være normalt å ha en så til de grader uregelmessig menssyklus. Ofte tenkte jeg at jeg burde undersøke meg, men turde rett og slett ikke. Jeg var ei jente med et utrolig dårlig selvbilde, og bare tanken på å skulle dra til en gynekolog ga meg mareritt, sier Caroline åpenhjertig.

<b>PÅVIRKER HVERDAGEN:</b> Selv om PCOS gir mange fysiske symptomer, synes Caroline at de psykiske symptomene kanskje er de aller tøffeste.
PÅVIRKER HVERDAGEN: Selv om PCOS gir mange fysiske symptomer, synes Caroline at de psykiske symptomene kanskje er de aller tøffeste. Foto: Privat

– Dette er jo meg!

Som 22-åring satt hun i forelesningssalen som sykepleierstudent. En dag hadde de forelesning i emnet «sykdomslære», og var i gang med temaet kvinnesykdommer. Plutselig dukket det opp en Power Point-slide med overskriften PCOS.

– Etter hvert som foreleseren fortalte, kjentes det ut som om en murstein sank ned i magen på meg. Jeg kjente meg igjen i veldig mange av symptomene som ble presentert på storskjermen foran meg, og tenkte: «Dette er jo meg!».

– Dette var symptomer jeg hadde hatt store deler av livet, og tydeligvis noe så mange som 10-15 prosent av kvinner i fertil alder opplever. Hvorfor hadde jeg aldri hørt om dette før?

Les også: Cathrine Fossum om datterens sykdom: – Jeg følte på en hjelpeløshet og leste alt jeg kom over

Redd for utredning

Det skulle likevel gå et drøyt år før Caroline tok kontakt med fastlegen med bekymringene sine. Hun kjente på en redsel for å sette i gang en prosess hun ikke visste hvor ville ende. Da hun endelig tok mot til seg, ble hun tatt i mot av en vikarlege som tålmodig lyttet til det hun hadde å fortelle.

– Jeg ba om å få en henvisning til gynekolog for å få en innvendig ultralyd, siden cyster på eggstokkene er en del av symptombildet ved PCOS. Legen sa jeg først og fremst trengte en gynekologisk undersøkelse ved fastlegekontoret, og satt opp en ny time til dette, sier hun.

– Hun kunne ikke se noe feil ved underlivet mitt. Svaret var som forventet, siden det ikke var skjeden eller vulva jeg faktisk var ute etter å få undersøkt. Jeg ble henvist videre til gynekolog, og møtte livredd opp noen uker senere, sier Caroline.

Inne på gynekologens kontor fortalte hun litt om symptomene og hva hun selv mistenkte som diagnose, før det ble tatt innvendig ultralyd for å se på eggstokkene. Caroline kunne se at legen tittet på skjermen og telte et eller annet.

– Hun fortalte meg at jeg sannsynligvis hadde helt rett, og at hun kunne se flere cyster på begge eggstokker. Det hun hadde telt var friske, sunne egg i eggstokkene mine, og de hadde jeg heldigvis også mange av.

<b>TRENINGSGLEDE:</b> Caroline har blitt helt hektet på styrketreningen, og elsker følelsen av å ha en sterk kropp.
TRENINGSGLEDE: Caroline har blitt helt hektet på styrketreningen, og elsker følelsen av å ha en sterk kropp. Foto: Privat

Føltes veldig skremmende

– En følelse av lettelse kom over meg, for PCOS var jo tross alt ingen dødsdom. Det ville være mulig å leve helt fint med det, selv om det er ubehagelig. Gynekologen så nok redselen i ansiktet mitt, og ga meg en god forklaring på hva diagnosen innbærer og hva jeg kunne forvente, sier Caroline.

Sammen snakket de litt om hvilke muligheter hun ville kunne ha for å få barn i fremtiden, hva som var «worst case» og «best case» scenario.

Symptombildet sett under ett gjorde at gynekologen var temmelig sikker på at det dreide seg om PCOS, og Caroline fikk diagnosen på papiret.

– Etter samtalen satte meg i bilen som stod parkert like utenfor, og ble sittende der og gråte lenge. Det var så masse følelser.

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) kjennetegnes av at hormonene er i ubalanse. Dette fører til at eggcellene i eggstokkene ikke får modnet skikkelig, men blir til væskefylte hulrom (cyster) og eggløsningen uteblir.

Østrogener, androgener og progesteron er tre typer hormoner fra eggstokkene som påvirkes mest. Disse hormonene påvirker kroppen på flere måter, blant annet menstruasjonen, eggløsningen, hårveksten på kroppen og i ansiktet.

Kvinner med PCOS har ofte små, væskefylte hulrom på eggstokkene, såkalte cyster. Slik har polycystisk ovariesyndrom fått navnet sitt. Polycystisk betyr «med mange cyster». Vi vet ikke hvorfor noen kvinner får PCOS, men det ser ut til å være arvelig.

Det vanligste symptomet på polycystisk ovariesyndrom er uregelmessige menstruasjoner eller at menstruasjonen uteblir. Det kan være vanskeligere å bli gravid fordi du ikke har eggløsning regelmessig.

Behandlingen for polycystisk ovariesyndrom avhenger av hvilke symptomer du har og om du ønsker å bli gravid.

Polycystisk ovariesyndrom rammer kvinner på ulike måter. Omtrent 75 av 100 kvinner med PCOS strever med å bli gravide. Men det betyr ikke at det rammer deg. Mange kvinner lykkes i å få barn, med eller uten behandling.

På lang sikt kan det være økt sannsynlighet for å få diabetes type 2. Dette kan være fordi kvinner med PCOS har problemer med å regulere sukkermengden i blodet. Dette skjer hos omtrent 5 av 100 kvinner med PCOS. Sannsynligheten øker om du er overvektig.

Kilde: helsenorge.no

Se mer

Caroline beskriver hvordan alle krise tanker kom skyllende over henne, og hun så alle planene for livet med mann, barn, stasjonsvogn og hus med hvitt stakittgjerde rundt forsvinne som sand mellom hendene sine.

Hvordan hun kanskje ikke nå ville finne noen mann som ville ha henne, fordi hun kanskje ikke ville kunne få barn.

– Og hvis man skulle prøve i det hele tatt, så måtte det muligens bli ved hjelp av IVF, som jo koster masse penger. Hvem ville liksom gå gjennom dette sammen med meg? Tusen tanker svirret rundt i hodet mitt. Jeg ringte en god kamerat for å dele tankene mine.

– Etter hvert stoppet de verste gråtetoktene, og jeg kunne kjøre hjem. Det tok noen dager før jeg klarte å «lande» litt etter denne timen, og kunne kjenne på lettelsen over å ha blitt hørt og fått en diagnose å forholde seg til, forteller 27-åringen.

Les også: (+) – Min mann var som gutta i TV-serien «Exit»

<b>LÆRDOM:</b> For Caroline har det vært viktig å innhente så mye kunnskap som overhodet mulig om diagnosen.
LÆRDOM: For Caroline har det vært viktig å innhente så mye kunnskap som overhodet mulig om diagnosen. Foto: Privat

– Føler meg som en «freak»

Caroline beskriver ærlig både fysiske og psykiske symptomer som sterkt påvirker henne i hverdagen, og hvordan hun hele tiden jobber for å øke selvbildet og akseptere seg selv for den hun er.

– For meg er det viktig å søke så mye kunnskap som mulig om diagnosen, og finne et fellesskap. De aller fleste har aldri hørt om diagnosen, og jeg føler meg ofte som en «freak». Da er det godt å vite at man ikke sitter alene i denne PCOS-båten, for det er så utrolig mange kvinner der ute som sliter med det samme.

Av fysiske symptomer har Caroline i perioder endel akne, som kom da hun sluttet på p-piller. Hun har uønsket hårvekst, og da spesielt på lårene, mister til tider mye hår på hodet, sliter med vekten og har vært overvektig mesteparten av livet.

– Menstruasjonssyklusen har heldigvis stabilisert seg på cirka 30 dager ved hjelp av medisiner og kosttilskudd. Jeg kan ha veldig kraftige blødninger og voldsomme menssmerter. I tillegg er det sabla vondt hvis en cyste sprekker, og det hender jo.

Likevel er det kanskje de psykiske symptomene som er de aller verste, synes 27-åringen, som har slitt med depresjon siden tidlig i ungdomsårene.

– Jeg har de siste årene innsett at jeg nok har hatt mer angst enn hva jeg har våget å innrømme for meg selv. I tillegg kommer disse voldsomme cravingsene som er vanskelige å kontrollere, men kanskje det verste av alle symptomene: Fatigue.

Angriper feminiteten

Åpenhjertig forklarer Caroline hvordan PCOS «angriper» femininiteten.

– Vi får hårvekst der vi ikke vil ha hår, vi blir tjukke og får kviser. Mange opplever å få mannlig fettfordeling på kroppen med lite rumpe og lår, og stor overkropp. Da er det lett å føle seg lite feminin og attraktiv, og at man liksom ikke er «helt kvinne».

– I tillegg er det sårt å være kvinne i fertil alder med visshet om at jeg kanskje ikke klare å gjøre den ene tingen vi er her på jorda for å gjøre: Nemlig formere oss. Det er faktisk ikke sikkert jeg greier å sette barn til verden, og det føles ganske…ja, naturstridig?

Når det kommer til å bygge opp selvbildet, vet hun likevel at det eneste som begrenser henne egne tanker om egen kropp. I tillegg til den psykiske jobben Caroline legger ned, trener hun styrke flere ganger i uken sammen med kjæresten.

– Jeg har trent det i nærmere et år, og er fullstendig frelst! Jeg elsker følelsen av å være sterk. Før skjemtes jeg av musklene jeg pakka på meg fordi jeg ville bli tynn, men slik er det heldigvis ikke lenger. På grunn av den økte mengden testosteron i blodet, så bygger jeg muskler raskere enn mange andre kvinner.

Les også: Tammy ble adoptert bort som liten. Da hun sporet opp sin biologiske familie, gjorde hun en sjokkerende oppdagelse

Kompis ble kjæreste

Og, kjæresten hun snakker så varmt om? Ja, det er den gode kompisen som hun ringte gråtende til mens hun satt i bilen etter å ha fått diagnosen hos gynekologen få minutter tidligere.

– Så han har visst om diagnosen min like lenge som meg. Jeg har vært så heldig å treffe en mann som støtter meg, og viser meg uforbeholden kjærlighet.

– For gudene skal vite at det ikke er bare bare å være støttende når jeg er full av hormoner som er ute av kontroll, føler meg stygg fordi jeg har fått viker eller kviser, er deprimert og bare gråter. Eller i perioder med fatigue, hvor kroppen min går i første gir og jeg sover mesteparten av døgnet. Han er bautaen i livet mitt, fastslår 27-åringen.

Til kvinner som kjenner seg igjen i hennes beskrivelser og symptomer, har Caroline en klar oppfordring:

– Oppsøk fastlegen og be om en utredning. Denne er vår port inn til spesialisthelsetjenesten. PCOS er en kompleks diagnose, med enormt mange symptomer plassert under samme paraply. Jo mer jeg leser om det, desto flere ting faller på plass for meg.

Denne saken ble første gang publisert 13/04 2023.

Les også