Astmatriggere

Reseptfrie medikamenter kan utløse astmaanfall

Medisinene er helt vanlige å bruke mot smerte.

VIKTIGE MEDISINER: Dagens astmamedisiner er så effektive at de fleste lever godt med sykdommen.
VIKTIGE MEDISINER: Dagens astmamedisiner er så effektive at de fleste lever godt med sykdommen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Et astmaanfall kan trigges av en rekke faktorer, og noen er nok mer kjente enn andre.

Visste du for eksempel at astmatikere kan få anfall av enkelte legemidler?

-  Jeg tror det er mange som ikke er klar over at det å bruke såkalt NSAIDs øker risikoen for anfall betraktelig, sier rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund Anna Bistrup.

Det betyr at astmatikere ikke bør velge smertestillende som har virkestoffet ibuprofen, som for eksempel Ibux. NSAIDs står for Non-steroidal Anti-Inflammatory Drugs, eller betennelsesdempende medikamenter uten steroider. Andre vanlige legemidler som inneholder slike virkestoffer er Voltaren og Naproxen.

NSAIDs brukes som smertestillende medikamenter, og som betennelsesdempende medikamenter. De er vanlige i bruk mot muskel- og skjelettlidelser - for eksempel ved revmatisme eller senebetennelse, menstruasjonssmerter, migrene, som generell smertestiller og febernedsettelse.

Bistrup anser dette som viktig folkeopplysning tatt i betraktning hvor mye reseptfri smertestillende medisin det norske folk tar.

Dette trigger astmaen

-  Astmaanfall deles gjerne inn i milde-, moderate- og alvorlige anfall. Ved milde og moderate anfall, vil astmatikeren selv kunne håndtere situasjonen. Vedkommende kan snakke og kommer seg igjen ved hjelp av medisiner, sier Bistrup.

Er anfallet derimot av en alvorlig art, vil det være behov for legehjep.

- Det er imidlertid ikke slik at en astmatiker alltid får milde eller alvorlige anfall når han eller hun er i kontakt med eller nærheten av triggere. Dette kan variere fra anfall til anfall, sier hun.

Blek og tungpustet

Tung pust, hvesing eller pipelyder og ubehagelig hoste er typiske symptomer på et mildt anfall.

Mange triggere er felles for svært mange astmatikere

Sigarettrøyk

Som røyker er du jo i utgangspunktet mer utsatt for å få astma, men som astmatiker kan også andres røyking føre til astmaanfall

Luftforurensning

En forurenset by er ikke noe godt sted å være for en astmatiker. På de verste dagene kan det være nødvendig å holde seg innendørs for å unngå anfall

Dyrehår

En del astmatikere kan få anfall dersom de er i kontakt med pelsdyr. For noen er det så ille at selv det å være sammen med andre som har dyrehår på klærne kan føre til sterke reaksjoner

Kjemikalier

Det å utsettes for kjemikalier for eksempel på jobb kan forverre en astmasykdom.  Det å eksponeres for rengjøringskjemikalier hyppig gir også betydelig økt risiko for å utvikle astma

Medisiner

Astmatikere bør unngå såkalte NSAIDs som Ibux, Brexidol og Voltaren. Slike medisiner øker risikoen for astmaanfall betraktelig

Parfymelukt

Alle bør ta hensyn til astmatikere ved å unngå å bruke mye parfyme i rom der mange oppholder seg. Sterk parfymelukt kan trigge et anfall

Store temperaturforandringer

Det å bevege seg mellom store temperaturforandringer kan føre til astmaanfall

Allergener

Astma og allergi går ofte hånd i hånd, og det er ikke uvanlig at de som er allergiske mot for eksempel pollen  får problemer med astma når de kommer i kontakt med et stoff de ikke tåler.

Astmatikeren kan også føle seg andpusten på linje med en person som har løpt en tur.

- Ved mer alvorlige anfall blir pasienten blek, pulsen blir høy og han eller hun begynner å hive etter pusten, sier hun.

Bistrup understreker at det er viktig for enhver astmatiker å kjenne sin astma og sine reaksjoner og å ha med seg medisinene sine overalt.

Hosting og surkling

- Astma kjennetegnes ved en kronisk irritasjons- eller betennelsestilstand i luftveiene. Tilstanden gir seg utslag i en varierende grad av hevelse, økt slimproduksjon og sammentrekning av musklene som omkranser luftrøret og luftrørsforgreingenen, sier helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Grethe Amdal.

Dette fører til hoste, surkling og problemer særlig med å puste ut.

- Pusteproblemene kan også føre til pipelyder, sier hun.

Reagerer på parfyme

Amdal bekrefter at et astmaanfall kan utløses av en rekke forskjellige triggere.

- Tobakksrøyk, støv, sterke lukter, eksos, anstrengelse, tåke, kulde, psykisk og fysisk stress, infeksjoner samt en del medikamenter er noen av disse. I tillegg kan astmatikere få astmaanfall på grunn av yrkesrelaterte stoffer og ved allergiske reaksjoner på pollen, pelsdyr, midd eller muggsopp, sier hun.

En del astmatikere reagerer på parfyme og andre sterke lukter også.

- Ved parfyme vil partikler og de kjemiske stoffene skape irritasjon i slimhinnen. Dette kan da forårsake typiske astmatiske symptomer, sier hun.

Delvis kartlagt

Årsaken til astma er ifølge Amdal bare delvis kartlagt, men vi vet at arv, miljø og livsstil er av betydning.

- Vi regner med at rundt 50 prosent av årsaken til at en person utvikler astma skyldes gener. Barn som er født ved keisersnitt kan også ha en økt risiko for å utvikle astma, og da spesielt barn som ikke har en arvelig belastning for å utvikle astma og allergier.

- Videre kan astma utløses av en rekke faktorer som for eksempel bakteriemangel, røyking, virusinfeksjoner og miljø, legger hun til.

Husk medisinene

Det finnes ingen behandling som kan få astmaen til å forsvinne, men dagens astmamedisinene er så effektive at de fleste lever godt med sykdommen.

- Den største utfordringen er ofte å huske å ta medisinen regelmessig og på riktig måte, samt å endre på medisineringen når astmaen forandrer seg, sier Amdal.

Målsetningen med all astmabehandling, også for barn, er ifølge Amdal at astmaen skal gi  minst mulig plager og begrensninger i det daglige.

Unngå allergener

Har du allergisk astma, bør det også være et mål å unngå kontakt med det du er allergisk mot.

- Du bør spesielt unngå å utsettes for sigarettrøyk og andre irritanter, som sterke dufter. Barn med astma er en spesielt sårbar gruppe, som lettere får luftveisinfeksjoner og forverring av astmaen når de utsettes for svevestøv fra biltrafikk. De bør derfor også unngå sterkt trafikkerte veier og områder med mye forurensning, sier hun.

Når du har astma, er det for øvrig ekstra viktig å drive regelmessig med fysisk aktivitet.

- Dette gir deg bedre kontroll på sykdommen. Ved anstrengelsesutløst astma, er det viktig å ta anfallsmedisin 15-20 minutter før fysisk aktivitet for å unngå astmasymptomer eller anfall, sier hun.

Oppstår hele livet

Astma kan oppstå gjennom hele livet.

Noen barn har det som kalles barneastma, som de gjerne vokser av seg, men det er også en del som har astma hele livet eller får det som voksne.

- Det er også mulig å ha anstrengelsesastma, som fører til astmatiske symptomer ved anstrengelse, eller kuldeutløst astma som gir symptomer hvis det er kaldt, sier Bistrup.

Hun legger til at det for alle vil være naturlig å kjenne at det svir litt i lungene hvis vi jogger i 10 minusgrader, men at en astmatiker nok bør unngå helt å trene i sterk kulde.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning