vondt i magen av kaffe

Blir du dårlig i magen av å drikke kaffe?

Det er ikke farlig, men spesielt en gruppe bør holde seg unna.

VONDT I MAGEN AV KAFFE: - Koffein har en stimulerende effekt på tarmaktiviteten, noe som gjør at enkelte blir dårlig i magen, sier ernæringsfysiolog Marianne Borch.
VONDT I MAGEN AV KAFFE: - Koffein har en stimulerende effekt på tarmaktiviteten, noe som gjør at enkelte blir dårlig i magen, sier ernæringsfysiolog Marianne Borch. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Det er helt normalt at magen gir beskjed om at den er irritert etter en kopp kaffe, men det er ikke grunn til bekymring. Er du plaget med sure oppstøt, bør du imidlertid vurdere å holde deg unna.

Koffein stimulerer tarmen

Kokk og ernæringsfysiolog Marianne Borch, forteller at majoriteten av befolkningen tåler kaffe, men hvor mange kopper hver enkelt kan drikke, er individuelt. Koffein er et sentralstimulerende stoff, og det er nettopp derfor det kan virke lakserende på noen.

- Koffein har en stimulerende effekt på tarmaktiviteten, noe som gjør at enkelte blir dårlig i magen, sier Borch.

Hun forklarer videre at det er mengden det kommer an på. Noen tåler to kopper, mens andre kan drikke ti.

Så mye koffein er det i ulike drikkevarer

Koke- og filterkaffe: 1,5 dl - 80-90 mg

Pulverkaffe: 1,5 dl – 60 mg

Koffeinfri kaffe: 1,5 dl – 3 mg

Espresso: 0,35 dl – 40 mg

Te: 1,5 dl – 40 mg

Coca Cola: 1,5 dl – 20 mg

Red Bull: 1,5 dl – 50 mg

Diverse andre energidrikker: 1,5 dl – 20-25 mg

Kilde: Norsk kaffeinformasjon

De som sliter med irritabel tarm bør være ekstra påpasselig, da kaffe kan trigge symptomene ytterligere.

- Hvis du blir uggen i magen hver gang du drikker kaffe, anbefales det å kutte ned på mengden for å se om det bedrer seg, understreker hun.

Les også: Slik blir du kvitt oppblåst mage

Kan reagere på kaffesyre

Med mindre du har forstoppelsesproblemer, kan det være plagsomt å måtte springe på toalettet etter en kaffekopp eller to.

Ifølge Norsk Kaffeinformasjon kan de som reagerer på syre i mat, også reagere på syre i kaffe. En mulig løsning dersom det er uaktuelt å kutte kaffen ut helt, er å bytte til naturlig, syrefri kaffe som fås kjøpt i dagligvarebutikker.

- Dersom du ikke ønsker effekten av koffein, kan du prøve koffeinfri kaffe, eller erstatte kaffe med for eksempel urtete, som er helt fri for koffein, forteller Borch.

Sannsynligheten for å bli dårlig i magen er også større hvis du drikker på tom mage, så et tips kan være å ta morgenkaffen etter, eller sammen med frokosten.

Les også: 10 tips til deg som sliter med magen

Et sammensatt bilde

Ragnhild Lekven Fimreite, klinisk ernæringsfysiolog ved Ernæringsfysiolog.no, forteller at det er en større andel som opplever ubehag som sure oppstøt, enn det er som opplever at kaffe er lakserende.

Anbefalinger til dem med sure oppstøt

- Drikk kaffe til måltid. Maten hjelper på syre.
- Finn ut hvor mye du tåler, og reduser mengden.
- Ha melk i kaffen, det nøytraliserer syren.
- Erstatt kaffe med te.
- Prøv ut koffeinfri eller syrefri kaffe.

Kilde: Ragnhild Lekven Fimreite, klinisk ernæringsfysiolog ved ernæringsfysiolog.no

- Jeg erfarer at de som blir dårlig av kaffe, ofte er de som allerede har plager med sure oppstøt, reflux, eller dårlig lukkemuskel mellom magesekk og spiserør, sier Fimreite.

For noen kan det også gå hardt utover magen.

Ifølge Fimreite finnes det ingen behandling, men for noen kan det gi regelmessig avføring, som kan være positivt dersom det er en utfordring til vanlig. Det er ikke nødvendigvis en behandling, men det kan hjelpe for noen.

- Kaffe et produkt som er naturlig rikt på antioksidanter, men fordi det er tilsatt koffein virker det stimulerende på nervesystemet, og kan dermed også påvirke tarmaktiviteten, forklarer Fimreite.

Hun legger til at dersom man er plaget med løs mage, sure oppstøt i brystregionen, eller i spiserøret, bør man begrense kaffeinntaket. Det er ytterst sjelden det får dramatiske konsekvenser, men i verste fall øker sjansen for kronisk svie eller betennelse.

Les også: Slik får du perfekt avføring

Flere faktorer enn bare koffein

- De aller fleste vil nok redusere inntaket hvis de har en tydelig plagsom reaksjon, forteller Fimreite.

Man bør også prøve å unngå kaffe på kvelds- og nattestid hvis man sliter med magesyre. Syreproduksjonen kan være annerledes om kvelden enn på dagtid, og kaffe vil kunne trigge symptomene, og forverre syresmerter og ubehag i magen.

Fimreite er imidlertid usikker på om det er bedre å drikke koffeinfri kaffe, fordi det er flere stoffer i kaffen som gjør den syrlig.

- Det er ulike komponenter som spiller inn, og hvis det bare var koffeinet man reagerte på, ville det også vært utfordrende med drikker som te og brus. Det tyder på at flere faktorer spiller inn, avslutter hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning