ny migrene-medisin

Laila (48) har levd med intens hodepine siden hun var 14

Anfallene ble voldsomt redusert etter at hun testet ny forebyggende medisin.

NY MIGRENE-MEDISIN: Laila Nordskog har vært plaget av migrene siden puberteten. Nå er hun med i et prøveprosjekt på ny type migrenemedisin.
NY MIGRENE-MEDISIN: Laila Nordskog har vært plaget av migrene siden puberteten. Nå er hun med i et prøveprosjekt på ny type migrenemedisin. Foto: Anne Elisabeth Næss
Publisert

Laila Nordskog (48) fra Porsgrunn har levd med intense anfall og sterk hodepine siden ungdommen. Først som 35-åring fant hun ut at han hadde migrene.

- Det første ordentlige migreneanfallet kom da jeg var 17 og hadde vært på båttur hele dagen. Jeg følte meg elendig da jeg kom hjem. Hodet verket, jeg kastet opp og lå til neste dag. Men det gikk over, og det var ingen som tenkte på at jeg burde sjekke det, forteller hun til Hjemmet Helse.

Mange tror det er kraftig hodepine

- For første gang er det designet en migrenemedisin basert på biologien til sykdommen, sier fagansvarlig lege ved Volvat Hodepinesenter og medlem av fagrådet i pasientforeningen Hodepine Norge, Tine Poole.

Migrene

  • Migrene er en smertefull sykdom som rammer 500 000 nordmenn.
  • Kvinner rammes tre ganger oftere enn menn, og hver femte yrkesaktive kvinne er rammet.
  • Migrene debuterer som regel før 50-årsalderen (90 %), og kan sees helt ned i spedbarnsalder.
  • Migrene er en sykdom som rammer individuelt. Noen har få og moderate anfall, mens andre kan ha kraftige anfall inntil flere dager i uken. I dag vet vi at sykdommen er nevrovaskulær, og påvirker både nervene og blodkarene i hjernen.
  • Når anfallene kommer, er det som om det har oppstått en betennelsesaktig tilstand.
  • Sykdommen er ofte genetisk betinget. Og har du arvet migrene, har du også arvet en sensitiv hjerne som lettere lar seg trigge av både indre og ytre påvirkning.

Kilde: Tine Poole, fagansvarlig lege ved Volvat Hodepinesenter og medlem av fagrådet i pasientforeningen Hodepine Norge.

Hun leder prøveprosjektet i Norge og forteller om foreløpig meget lovende resultater.

Ifølge Tine Poole er det mange som ikke aner at den plagsomme hodepinen de opplever er migrene.

- Mange tror det de opplever er kraftig hodepine. Hadde de fått riktig diagnose, kunne de fått hjelp til å bli kvitt plagene, sier hun.

- Fikk beskjed om å ta Ibux

Det hele startet da Laila var 14 år. Hun fikk dager med vondt i hodet. Ikke lette hodepiner hun kunne riste av seg, men hodepiner som tvang henne til å legge seg ned og være i ro.

I årene som fulgte klarte Laila å fungere relativt normalt. Hun jobbet fullt, men i helgene lå hun ofte rett ut. Hun gikk ikke til legen, fordi hun regnet med at dette var noe de fleste hadde.

- Da jeg var i starten av 30-årene, ble det gradvis verre. Hodepinen kom hyppigere, og jeg hadde nakketrøbbel, så jeg nevnte det i en bisetning til legen.

Legen mente det sannsynligvis skyldtes stress, og at hun satt mye foran PC på jobb. Hun fikk beskjed om å ta Ibux og ble henvist til fysioterapi.

Det hjalp ikke for Laila. Det var først da hun ble mor, og hadde sønnen med seg på sykehuskontroll fordi han kastet opp så mye, at ting endret seg.

Les også: Alt du trenger å vite om Paracet og Ibux

Hadde tre migreneanfall i uka

- Legene fant ut at sønnen min led av migrene. Migrene er arvelig, så de spurte om andre i familien hadde det. Da gikk det et lys opp for meg, og alle brikkene falt liksom på plass, sier Laila.

Først som 35-åring fikk hun teste ut Triptaner som migrenemedisin, noe som ga Laila en fantastisk virkning.

- Jeg kunne være kjempedårlig, men en time etter at jeg hadde tatt den, var migrenen helt borte. Uten medisinen ville det garantert tatt minst et døgn, kanskje to.

Etter hvert som hun ble eldre og nærmet seg overgangsalderen forandret sykdomsbildet seg. Hodepinen ble verre enn før og hun kunne få tre anfall i uken.

- Jeg måtte rasjonere migrenemedisinen fordi de ikke kan tas for ofte. Da jeg kjente et anfall i anmarsj, torde jeg ikke ta medisinen med en gang, jeg måtte liksom være sikker på at det ikke var vanlig hodepine. Når man venter med medisinen får den heller ikke like god effekt.

Ny medisin knekker migrenen før den starter

Laila tok kontakt med fagansvarlig lege ved Volvat Hodepinesenter, Tine Poole, og prøvde ulike forebyggende medikamenter. For Laila virket disse sånn passe.

- Så fikk jeg høre om prøveprosjektet for en ny type migreneforebyggende medisin, og hev meg på det, sier Laila.

Den nye typen medisinen er å få på hvit resept og fungerer ved at den sprøytes inn i kroppen en gang i måneden, og dermed virker forebyggende mot migrene.

- Forskerne bak den nye medisinen har sett at når et migreneanfall skjer, så stiger nivået av signalstoffet CGRP i blodbanen. Ved en månedlig injeksjon av antistoffet erenumab, hemmer man CGRP-økningen og tar knekken på migreneanfallet før det starter, forklarer Tine Poole.

Medisinen ble godkjent i USA i mai og der opplevde forsøkspersonene i snitt at antallet dager med migrene ble redusert fra åtte til fire dager i måneden. En referansegruppe som fikk injeksjoner som ikke inneholdt medisinen, opplevde i snitt to færre dager i måneden med migrene. Forskerne har heller ikke funnet noen alvorlige bivirkninger.

- Jeg kan ikke si noe om den pågående studien i Norge nå, men tilsvarende studier har vist veldig god effekt, sier Poole.

Les også: Når trenger du smertestillende?

Anfallene ble voldsomt redusert

Hun forteller at noen blir helt anfallsfrie, mens andre får 75 prosent eller 50 prosent mindre anfall.

På verdensbasis har 50.000 mennesker nå prøvd den nye medisinen.

Laila har fått den nye medisinen i 15 måneder nå og migreneanfallene er voldsomt redusert.

- Anfallene kommer sjeldnere og er derfor lettere å behandle.

De kommer så sjelden at jeg ikke lenger må rasjonere medisinen, jeg kan ta den med én gang jeg merker et anfall.

Poole forteller at hun har sett fantastisk effekt av medisinen på sine pasienter og at hun gleder seg til kollegene hennes kan få oppleve det samme.

- Det ligger en søknad inne nå for at medisinen skal kunne gis på blå resept og det vil være til stor hjelp for mange mennesker som er hardt rammet av migrene. Medisinen er først og fremst for de som har prøvd andre og rimeligere forebyggende medisiner uten tilstrekkelig effekt først, sier Poole

Denne saken ble første gang publisert 08/01 2019.

Les også