Myggstikk

Jo mer du klør, jo mer klør det

Dette skal du gjøre om du eller barnet blir stukket av mygg.

MYGGSTIKK: Myggen kommer med sommeren, og det kan være skikkelig ubehagelig å bli stukket. Dette gjør du når du eller barnet ditt blir stukket av mygg. Foto: Getty Images
MYGGSTIKK: Myggen kommer med sommeren, og det kan være skikkelig ubehagelig å bli stukket. Dette gjør du når du eller barnet ditt blir stukket av mygg. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Med sommeren kommer også myggen. Å bli stukket kan være skikkelig ubehagelig, og da særlig for barn.

Hvorfor klør myggstikk?

- Den har bittesmå sager i snabelen som baner veien for sugemunnen. Den sprøyter inn en antikoaguleringsmiddel, og det er det som gir kløreaksjonen, forteller avdelingsdirektør og dr.philos. Preben Ottesen i avdelingen for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Insektsstikk gir som kjent hevelse og kløe, og jo mer du klør – jo mer klør det.

- Spyttet fra myggen inneholder proteiner vi reagerer på med kløe, forteller Grøttum.

Les også: Slik blir du kvitt mygg og knott

Hva hjelper mot myggstikk

Blir du stukket kan du for å dempe smerten smøre på Xylocain salve, som er lokalbedøvende, og kløen blir borte.

- Også Eurax salve demper kløe. Kjerringråd som eddik, sitron, ispose og lignende er ufarlig å prøve, tipser Grøttum.

Får du svært mange stikk som hovner veldig opp, og du i tillegg blir generelt uvel, bør du ifølge Grøttum kontakte lege.

Ifølge Ottesen kan noen være mer populære blant myggen enn andre fordi de kan ha mer av stoffer i huden som tiltrekker myggen.

- Melkesyre er et av mange slike stoff, sier han.

Noen kan også være allergisk mot myggstikk, men Grøttum forteller det kan være vanskelig å påvise.

- Får du svært kraftig reaksjon eller en hevelse, er det et tegn på at du ikke tåler myggstikk. Det er en overfølsomhetsreaksjon og kan så vidt jeg kjenner til ikke diagnostiseres som allergi ved blodprøve eller lignende.

Barn vil ofte også oppleve et myggstikk som mer ubehagelig enn hos en voksen.

- Barn er generelt mer følsomme og reagerer derfor oftere. Som voksen har mange opparbeidet seg en viss immunitet eller motstand mot mygg-giften, får mildere reaksjon og tåler bedre å bli stukket, sier Helle S. Grøttum, generalsekretær i LHL Astma og allergi.

Les også: Slik håndterer du giftige insektsstikk på barn

Forebygging mot myggstikk

Du kan til en viss grad forebygge å bli stukket, og røyk fra bål, mygglys og lignende jager myggen bort.

- Er det en lett bris, enten naturlig eller kunstig via en vifte, forsvinner også mygg og knott. Også regnvær gir færre insekter. Ved å spraye vann med en dusjflaske tror de det regner og forsvinner, forteller Grøttum.

- Myggmidler virker, klær, myggnetting foran vinduer og å sove under myggnett, legger Ottesen til.

Miljødirektoratet råder på sine nettsider generelt å ikke bruke myggmiddel på små barn, fordi de kan ha uheldige helsemessige egenskaper.

De opplyser også om at stoffene DEET (dietyltoluamid) er mye brukt i myggmiddel både i Norge og i resten av verden. Produkt som inneholder mindre enn 20 prosent DEET er tillatt å selge i Norge, men de skal ikke brukes på barn under tre år.

Grunnen er at DEET er klassifisert som helseskadelig (farlig ved svelging og irriterer øyne og hud). Myggmiddel kan også inneholde andre stoff som kan være skadelige, for eksempel eteriske oljer, eller pyretriner og pyretroider (i myggspiraler og -pinner).

Du kan ta enkle forholdsregler mot mygg og andre insekter:

- Miljødirektoratet fraråder generelt bruk av myggmidler på små barn.
- Dekk til mest mulig hud med klær.
- Bryk myggnetting når/der det er hensiktsmessig.
- På større barn, bør du bruke produkter med lave konsentrasjoner av DEET.
- For lettere å begrense mengden av midlet, bør en voksen ta litt av midlet i hånden først og deretter smøre det på de bare hudområdene på barnet.
- Du bør ikke smøre myggmiddel på hendene til barn fordi de kan putte fingrene i munnen og få i seg stoffet, eller klø seg i øynene og få irritasjon i øynene.
- Mange myggmidler kan brukes på klær. Påføring på klær – og ikke direkte på huden – gir også beskyttelse.
- Bruk ikke insektmidler på sår, irritert hud eller på områder med eksem.

Dersom det skulle oppstå mindre tegn til reaksjon på huden der du har brukt myggmiddel, bør du ifølge Miljødirektoratet vaske områdene der myggmiddelet er smurt på.

Du bør også unngå kontakt med øyne eller å puste inn stoffet, for eksempel om du bruker spray. Vask huden med såpe når du ikke lengre har behov for beskyttelse.

Områder med mye mygg

Hvilke områder er det mest mygg?

- Mygg trives i fuktige og varme omgivelser. Mygglarvene klekkes i vann. De ligge med et pusterør opp fra vannet for å få luft. Er du heldig og har en frostnatt før mygglarvene er klekket ut, vil pusterøret frys og de overlever ikke. Da blir det færre mygg, sier Grøttum.

På mer spesifikke steder trekker Ottesen frem Finnmark, og reinområder i Femundsmarka.

- Så har vi «flom-myggene» langs våre store vassdrag. Ringebu er et slikt sted, nordre Øyeren likeså, sier han.

Skal du til områder i sommer du vet det er mye mygg, kan antihistaminer tas daglig.

- Barn som vanligvis reagerer kraftig på myggstikk kan få antihistaminer, det vil si allergimedisin for å dempe reaksjonen, sier Grøttum.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning