hvorfor hikker man

Hvordan bli kvitt hikke

Her er rådene du kan prøve for å bli kvitt hikken.

HVORFOR HIKKER MAN: Det kan være mange årsaker til hikke, det vanligste er maten du spiser. Råd mot hikking er også mange, et av dem som kan virke er å blåse opp en ballong.
HVORFOR HIKKER MAN: Det kan være mange årsaker til hikke, det vanligste er maten du spiser. Råd mot hikking er også mange, et av dem som kan virke er å blåse opp en ballong. Foto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Vi hikker alle i blant. Som foster hikker vi inne i magen til mor, og når vi kommer ut i den store verden fortsetter hikken å komme fra tid til annen.

Noen ganger går hikkingen over av seg selv, mens vi andre ganger må slite med de rytmiske, spasmiske bevegelsene i lengre tid.

Hvorfor hikker man

- Det kan være mange årsaker til hikke, sier lege og daglig leder ved Hilland Øre-Nese-Hals, Magnus Hilland.

Hikke kan for eksempel komme av at magesekken utvides om du drikker eller spiser for mye, hikke kan komme hvis du spiser sterkt krydret mat eller om du spiser eller drikker for fort.

- Hikke er en nerveirritasjon og det som skjer er at nervefibrene i magesekken eller spiserøret irriteres, sier Hilland.

Kjerringråd mot hikking:

  • Spis en skje bringebærsyltetøy
  • Spis en skje honning
  • Hold pusten og tell sakte til ti
  • Blås opp en ballong
  • La noen skremme deg så du skvetter
  • Pust i en papirpose
  • Trykk lett i ørene med pekefingeren i ett minutt
  • Drikk til du slutter å hikke
  • Hold pusten og svelg tre ganger

Kilde: Kjerringrad.com

Les også: Maten som gir luft i magen

Hvordan bli kvitt hikke

Den nerveutløste kjemiske irritasjonen handler oftest om volum og innhold.

- Hikke kan også komme av en svulst i magen eller mellomgulvet, men dette er sjelden. Hikke er som regel helt ufarlig og for de fleste går hikke over i løpet av 48 timer, sier Hilland.

Allikevel kan hikke være ubehagelig og irriterende, og de fleste vil prøve å bli kvitt hikken.

Et hikketriks Hilland har benyttet på sine pasienter er å stimulere vagusnerven med en q-tips. Altså massere området rett over drøvelen med en q-tips. Dette kan fungere fordi man stimulerer de nervebanene som startet hikken.

- En te-skje sukker kan også hjelpe mot hikke, samt å holde pusten. Når du fyller lungene med luft og holder pusten får du trukket sammen mellomgulvet og irritasjonen kan opphøre, forklarer han.

Legen forteller at han har opplevd en pasient som hikket i narkose da vedkommende skulle operere stemmebåndene.

- Det er mildt sagt ikke en optimal situasjon under operasjon og det som da fungerte var å knipe og dra i overleppen. Da stoppet hikken.

Les også: Slik blir du kvitt oppblåst mage

Hold pusten

Spesialist i allmennmedisin, Kari Løvendahl Mogstad, forteller at det kan hjelpe å holde pusten eller stå framoverbøyd å drikke et glass vann.

- Poenget er å gjøre en manøver som bryter en slags sirkel der mellomgulvet trekkes sammen, sier hun.

Les også: 15 vanlige årsaker til hodepine

Hikke kan komme av alkohol

Grunnen til at vi kan begynne å hikke etter en fuktig kveld med mye alkohol er som oftest på grunn av volumet. Drikker du øl drikker du også mer i volum, i tillegg til at kullsyren kan irritere og strekke magesekken. Kommer hikken etter inntak av alkohol er det lurt å roe ned drikkingen.

- Det er lurt å drikke vann når man drikker alkohol, men har du begynt å hikke er nok det beste å ta seg en pause i inntaket, sier Hilland.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning