Gratis psykiater

Vår psykiater svarer deg gratis

Rare lyster, terapi og latskap - her er noe av det du kan lese om i forum for psykiatri.

PSYKIATER PÅ NETT: I forumet på Doktor Online kan du diskutere kropp og helse med andre, anonyme brukere. Vår psykiater svarer gratis på spørsmål knyttet til psykiatri og psykologi.
PSYKIATER PÅ NETT: I forumet på Doktor Online kan du diskutere kropp og helse med andre, anonyme brukere. Vår psykiater svarer gratis på spørsmål knyttet til psykiatri og psykologi. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Nils Håvard Dahl

Psykiater Nils Håvard Dahl er avdelingsoverlege ved Psykiatrisk Klinikk, Sykehuset Levanger. Han svarer på de fleste spørsmål om psykiske lidelser og behandlingen av disse i forumet på Doktor Online. Det er helt gratis å stille spørsmål til vår psykiater.

Visste du at Doktor Online har Norges største forum for psykiatri?

Psykiater Nils Håvard Dahl svarer gratis på spørsmål i forumet, og brukerne diskuterer både tenkte og reelle problemstillinger knyttet til behandling, relasjoner, reaksjoner, livet som psyk og mange andre problemstillinger knyttet til psykologi og psykiatri.

På Doktor Online kan du diskutere alt som er relatert til kropp og helse.

Ønsker du å delta i diskusjonene, eller legge inn dine egne spørsmål, må du opprette en bruker. Det er helt gratis, og du er helt anonym. Det gjør du her.

Her er et utvalg spørsmål fra psykiatriforumet som vi tror er interessante for flere.

Hvor lenge varer terapi?

"Hvor lenge varer et terapiforløp i gjennomsnitt? Jeg vet at lengden varierer litt med hva en måtte slite med, så jeg lurer mest på hvor lang tid pasienter som sliter med traumer bruker på å bli friske (i gjennomsnitt)?

Jeg har selv gått i terapi i et helt år nå, og vi har ikke snakket noe om en avslutning enda, så jeg begynner å bli litt bekymret for at jeg bruker lenger tid enn det som er normalt.

Jeg har alltid vært motivert for behandlingen, jobber mye med meg selv og har virkelig et ønske om å bli helt frisk, så det er så leit at jeg ikke får det helt til. Begynner å bli bekymret for at jeg aldri blir helt frisk"

Les svaret til psykiateren og resten av diskusjonen.

Utestengning fra arbeidslivet

"Norge er det landet hvor det forekommer mest utestengning av arbeidslivet pga. lettere psykiske problemer.

Det er ingen steder i verden så høy forekomst av depresjoner og angst, og samfunnsmessig er dette en ond spiral når de som er plaget av slikt blir overlatt helt til seg selv og får ingen kontakt. Samfunnet betaler for å holde mennesker unna. (...)"

Les hele diskusjonen her.

Latskap

"Finnes latskap? Eller er det bare resultat av psykdom?"

Hva mener du? Se diskujonen her.

SPØR PSYKIATEREN: Finnes latskap, eller er det bare et resultat av at du er psykisk syk?
SPØR PSYKIATEREN: Finnes latskap, eller er det bare et resultat av at du er psykisk syk? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Diskriminert på grunn av asperger-diagnose

"Hva kan man forvente av det offentlige helsevesenet og NAV?

Gikk først sykemeldt i 1 år, har nå på gått på AAP i snart halvannet år. Det eneste behandlingstilbudet jeg har fått er antidepressiva (med liten virkning) (...) Får ingen oppfølging av NAV (de har ingen ting å tilby), og aner ikke hva som skjer fremover. (Får presisere at jeg ikke har hatt noen problemer med å få godkjent sykepenger og AAP av NAV.)

Føler at jeg bare blir verre og verre av å gå slik. (...) Er i ferd med å totalt miste troen på det offentlige helsesystemet (tok godt over et år bare å bli ferdig diagnostisert). Er det slik det skal være? Er det bare de som skriker høyest som får hjelp?"

Les hele innlegget og alle svarene i forumet.

Uengasjert behandler

"Var hos behandleren min sist fredag. Opplevde at han var meget uengasjert. Jeg pratet om et overgrep jeg har opplevd. Behandleren spurte meg ikke om noe og gav ingen kommentarer heller. Jeg opplevde at han rett og slett var uengasjert.

Det ble helt stille i rommet hvis jeg ikke sa noe.. Han sa ingenting. Jeg begynte å gråte litt, men han sa ikke noe..

Er det ok for en behandler å være rett og slett uengasjert på enkelte timer, eller bør en behandler alltid opptre profesjonelt..?"

Er dette ok? Les debatten her.

Kan arbeidsgiver ringe fastlege?

"Min forrige ville absolutt dette, og jeg sa ok da jeg ikke ville være lite samarbeidsvillig (...)"

Var dette lurt? Se hele tråden.

Følelser i terapi

"Fikk følelsene mine veldig såret i en terapitime for et par dager siden og jeg forstår ikke hvorfor. Terapitimen var egentlig ganske normal, terapauten var en god del hardere enn h*n pleier, men såpass burde jeg tåle.

Reaksjonen min er derimot alt fra normal, jeg har sovet lite, grått en god del (og jeg gråter aldri) og bare vært helt fra meg - uten stand til å gjøre det som forventes av meg de to siste dagene. Vi har egentlig en veldig god relasjon, men nå føler jeg meg bare sviktet og etterlatt (helt rart). Jeg vurderer til og med å ringe og avlyse de neste terapitimene før sommeren, bare pga. dette.

Jeg har rett og slett ikke lyst til å fortsette mer, men det er jo en veldig barnslig oppførsel fra min side. Hvordan skal jeg klare å overbevise meg selv om å fortsette? Jeg føler meg virkelig ulykkelig"

- Da har dere snakket om noe vesentlig, er psykiater Nils Håvard Dahl sin respons. Se debatten her.

Er kjøpedilla på snop og smågodt en lidelse?

SPØR PSYKIATEREN: "- Jeg fikk følelsene mine veldig såret i en terapitime for et par dager siden og jeg forstår ikke hvorfor" Les svaret fra psykiateren og de andre brukerne her.
SPØR PSYKIATEREN: "- Jeg fikk følelsene mine veldig såret i en terapitime for et par dager siden og jeg forstår ikke hvorfor" Les svaret fra psykiateren og de andre brukerne her. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

"Jeg skal til psykiater snart på kontrolltime og jeg lurer på om jeg bør ta opp dette med at jeg så snart jeg får penger på kortet bruker alle pengene på snop og stapper snopet inni munnen min, og eter alt opp samme dag. Bør jeg ta dette opp med ham? Jeg klarer ikke la være og jeg bruker krom."

Er det en lidelse? Og er det gode råd å få? Les svaret fra psykiateren og de andre brukerne her.

Det er ingen som liker Facebook-profilen min

"Men jeg må innrømme at jeg aldri har trykket liker på noen andre sin profil heller. (...) Jeg synes jo det er litt kjekt å få noen liker hvis jeg legger ut et bilde eller noe annet. Selv om jeg vet mange bare blar seg nedover siden og trykker liker uten å ha sett skikkelig hva det er. Men jeg har ikke tenkt på at andre skal bedømme folk etter hvor mange liker de får på profilen sin.

Jeg synes dette er skremmende, og jeg synes synd på ungdommen som vokser opp og ikke er av de mer populære. Det nytter lite å flytte bort også når de nye skolekameratene har gjort seg opp en mening før de kommer til et nytt sted.

Er det virkelig blitt så ille?"

Hva mener du, er det viktig hvor mange som liker profilen din?

Rare lyster som er tabu

"Jeg har rare lyster. Ting som er veldig tabu. (...) Hvordan gå frem?"

Psykiaterens svar møter sterke reaksjoner. Les tråden her.

Jobbe i psykisk helsevern

"Er det " bannlyst" for en person som selv sliter eller har slitt å jobbe innenfor dette feltet? Bare undrer hva andre mener om dette?"

Les svarene her.

Utro på ferie, angrer ikke

"Ja, nå har jeg vært utro på ferie. Jeg er glad jeg var det og hadde en god opplevelse om at jeg kan ha det godt igjen! Han var en gentleman og jeg hadde bra sex.

Grunnen er vel at samboeren min var utro med meg på ferie, jeg tilga og har gått videre,, men har aldri klart å stole helt på han fordi han snakker ikke. Vi har ikke sex lenger, og jeg trengte å kjenne at jeg har lyst igjen:)

Jeg tar det heller med meg hjem som en berikelse og kanskje piffe opp litt hjemme... men møtte en trøtt og sliten og lite pratsom mann igjen etter ferien. Har bestemt meg for å ikke mase og være litt roligere hjemme...Men jeg blir så urolig når han ikke prater til meg på 5 timer og er helt stille... jeg føler meg så avvist (...)"

Les hele innlegget, og svarene kvinnen får.

Virker dere normale på andre?

"Andre psyke, virker dere normale på andre?

Fastlegen stusset når jeg fortalte om min diagnose schizoaffektiv lidelse. Han sa det var rart (at jeg hadde den) siden jeg ikke virket unormal. Jeg var som hvem som helst av de andre pasientene på venteværelset. Han hadde en annen pasient med denne diagnosen, og det var noe helt annet; jeg ble fortalt han virket helt forstyrret.

Så, jeg lurer på hvordan dere virker på andre? Er dere helt "forstyrret" å se til?"

Hva er dine erfaringer? Les hele tråden her.

For deprimert for terapi?

"Tenker jeg bare må spørre? Jeg ser svart på alt, og da blir " alt " deretter"

- Det er ikke så sjeldent, sier psykiateren. Les hele svaret og innspill fra de andre brukerne her.

Les også:

Hudlegen svarer om sol og hudkreft

Slim i halsen, klamydia og beinhinnebetennelser

Gynekolog Mette Moen svarer om overgangsalder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning