Drømmetolkning

Slik tyder du drømmene dine

- Drømmene er som private eventyr som forteller deg hvordan du har det.

FØLELSER: Hva slags følelse har du i drømmen? Er du redd? Glad? Det er følelsen du skal fokusere på, det er den som forteller deg noe.
FØLELSER: Hva slags følelse har du i drømmen? Er du redd? Glad? Det er følelsen du skal fokusere på, det er den som forteller deg noe. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Visste du at ...

... de fleste drømmer varer i 5-20 minutter?

... enkelte stammer har egne drømmemøter hver morgen?

... vi drømmer flere drømmer hver natt, selv om vi ikke husker noen av dem?

... man drømmer omtrent seks år i løpet av et normalt liv?

... personer som er født blinde hører lyder, føler og lukter, men ser ingen bilder?

Kilde: Wikipedia/forskning.no

Lurer du på hva drømmene dine betyr? Psykoterapeut Astri Hognestad viser deg hvordan du kan tolke drømmene dine, slik at du bedre forstår deg selv og din livsvei.

- Drømmene er som private eventyr som forteller deg hvordan du har det, sier Astri Hognestad, psykoterapeut og forfatter av boken «Broer til oss selv. Forstå deg selv gjennom drømmer og eventyr».

Speilbilder av deg selv

Hun sammenligner drømmer med speilbilder. Når du står foran et speil, ser du deg selv på en måte du ikke har mulighet til ellers.

I drømmenes speilbilder ser du det du ikke kan se i våken tilstand.

- Du kan oppdage sider i deg selv du ikke har vært klar over, reaksjonsmønstre du er fanget i, følelser du helst ikke vil kjenne på. Du kan også bli kjent med positive sider som ligger skjult. Mennesker, dyr, steder og alt som skjer i en drøm, er bilder på følelser, sider, krefter du har i deg, men som du kanskje ikke er bevisst.

Drømte seg selv

Hognestad kommer med et eksempel om en kvinne som gjentatte ganger drømte at hun var fortvilet over noe, og at alle rundt henne var likegyldige.

Først da hun tok i bruk sin kreative side og begynte å skrive historier, sluttet hun å drømme om de likegyldige menneskene.

Trolig var menneskene i drømmen deler av henne selv som forsøkte å fortelle henne noe viktig, og som hun ignorerte.

Hva betyr symbolene?

Det finnes en mengde bøker av typen "Lær deg drømmesymbolikk", "Slik tolker du drømmen din på 1-2-3".

Ofte er det slik at en hest betyr seksualitet og vann symboliserer følelser. Men så enkelt er det ikke, ifølge psykoterapeuten.

SYMBOLER: I bøker om drømmetyding er det ofte slik at en hest betyr seksualitet og vann symboliserer følelser. Men så enkelt er det ikke.
SYMBOLER: I bøker om drømmetyding er det ofte slik at en hest betyr seksualitet og vann symboliserer følelser. Men så enkelt er det ikke. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

- Mange sier at vann symboliserer følelser. Men det er mer komplekst enn som så, sier Hognestad.

Er det et hav, en elv, er det storm, hvordan renner elven? Og hvor befinner du deg? Det aller viktigste: Hva slags følelse har du når du ser eller er i vannet? Er du redd? Glad?

- Det er følelsen du skal fokusere på, det er den som forteller deg noe. Katter kan for eksempel symbolisere ulike ting for ulike mennesker. Katter er selvstendige vesener, og kan indikere at du trenger å utvikle en større grad av uavhengighet. Da kan "klørne" være gode å ha. Men katter er også myke og kan ha med kjærtegn og erotikk å gjøre, forklarer psykoterapeuten.

Skriv ned drømmen

Drømmer glipper lett. Hognestad sier derfor at det kan være lurt å skrive ned drømmen når man våkner.

Slik forholder du deg til mareritt

Tilbakevendende mareritt kan være grusomt, og gjøre at man gruer seg til å sove. Det finnes ulike metoder for å behandle mareritt. Man kan forestille seg hendelsene i marerittet om igjen og om igjen. Etter hvert skjer det da en tilvenning til innholdet, og angsten avtar. En annen metode er såkalt aktiv imaginasjon. Da forestiller man seg drømmen på nytt i våken tilstand, og lar den utvikle seg videre med en tanke om at den kan endres. Hvis man ikke er vant til å jobbe med mareritt på den måten, bør man gjøre dette i samråd med en terapeut.

Kilde: Astri Hognestad, psykoterapeut

Hun advarer imidlertid mot å gå rett til en tolkning.

- Da hopper man over en viktig prosess. Man går rett til hodet og begynner å gjette, og glemmer følelsene forbundet med drømmen. Bær gjerne drømmen med deg under hele dagen, og fokuser på følelsen den ga deg. Ikke tenk på hva den kan bety, det kommer av seg selv etter hvert. Tenk heller på om du gjenkjenner følelsen, for eksempel i situasjoner i dagliglivet. Hva kan det fortelle deg?

Ligner fordøyelsessystemet

Det kan være vanskelig å tolke en hel drøm, særlig hvis den har mange scener og elementer.

Da kan det være lurt å trekke ut det vesentligste og fokusere på det.

- Jeg pleier å sammenligne drømmer med fordøyelsessystemet, sier Hognestad.

- Noe skilles ut, og annet kan vi bruke som næring. Man kan for eksempel velge seg ut en scene eller sekvens som gjorde spesielt inntrykk, og utforske den videre.

Drømme videre - eller ikke?

Hvis du har hatt en deilig drøm, er det fristende å lukke øynene og drømme videre. Det kan være bra.

Men det kan også skape en avstand til virkeligheten.

- Det er lett å løse noen vanskelige dilemmaer eller situasjoner på en enkel måte. Så er det liksom gjort. Men av og til kan man ha godt av å stoppe opp og kjenne litt på ubehaget - det er det som gjør at vi utvikler oss.

Tilbakevendende drømmer

Noen ganger har du drømmer som gjentar seg.

Natt etter natt opplever du at du ikke kommer deg på et fly eller ikke klarer å finne veien ut av et hus.

Slike temadrømmer skal du lytte litt ekstra til. De prøver trolig å fortelle deg noe viktig.

- Hvis du drømmer at du alltid kommer for sent, kan det bety at du er for redd for dette i våken tilstand. Kanskje er du litt for pliktoppfyllende? Ofte kan drømmene oppleves ubehagelige, som mareritt, men dette er ikke nødvendigvis noe negativt. Død kan for eksempel være et tegn på at du blir kvitt et problem, og på den måten være forløsende, sier psykolog Grethe Nordhelle.

Når temadrømmene forsvinner, er det et tegn på at du har ordnet opp i et problem.

Dersom du forsto symbolikken og tok tak i problemene, gikk det kanskje fortere enn det ellers ville gjort.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Debatt: - Hvordan kan jeg bli mer utadvendt og sosial?

Slik er den kvinnelige psykopaten

Du løser problemer i søvne

Fingrene avslører deg

Sovestillingen avslører forholdet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning