Helsetipset: Fabian Stang

Slik holder ordføreren humøret oppe

Fabian Stang vet selv hvordan det oppleves å gå på en smell, og har lært seg hvordan han kan holde tungsinnet unna.

OPTIMIST: Når jeg venter på trikken setter jeg pris på hver gang den er i rute i stedet for å ergre meg når den ikke er det.
OPTIMIST: Når jeg venter på trikken setter jeg pris på hver gang den er i rute i stedet for å ergre meg når den ikke er det. Foto: FOTO: Egil Nordlien/HM Foto
Publisert Oppdatert

Fabian Stang tenker positive tanker for at livet skal ha mening.

Men selve drivkraften er nysgjerrighet. Han dikter historier om folk i forbifarten - og finner på gode løsninger.

- Hvis vi evner å fokusere på det som gir glede i livet, har vi større muligheter til å takle motgangen også. Positive tanker er en god investering i livskvalitet, sier Fabian Stang, Høyre-ordføreren i Oslo.

Del

Blid herremann

Det er fredag ettermiddag. Utenfor vinduene på rådhuset glitrer Oslofjorden. Ordfører Stang er avslappet og strutter av trivsel og skal øyeblikkelig gi seg helgen i vold.

Han er født med gullskje i munnen; advokat, ordfører, kjendis, sønn av Wenche Foss. Hans beste helsetips må vel være hummer, champagne og seilturer?

- Jeg prøver å konsentrere meg om det gode og konstruktive i livet. Jeg gjør det hele tiden - og jeg gjør det bevisst. Det er så lett å irritere seg, sier han.

Når jeg venter på trikken setter jeg pris på hver gang den er i rute i stedet for å ergre meg når den ikke er det. Er jeg ute og sykler, prøver jeg ikke bare å se hullene i veien, men også blomstene i veikanten. Både i bokstavelig og overført betydning, forklarer han.

Gikk på en smell

- Barn tenker ikke over hvem foreldrene er, de tenker bare på dem som mor og far. Å ha berømte foreldre gir nødvendigvis ingen flying start. Her oppveier nok fordelene og ulempene hverandre. Sosial status garanterer kanskje for noe, men langt fra for alt, sier Fabian Stang.

For ca. 15-20 år siden, han husker ikke nøyaktig når, gikk han på en smell som varte over flere år.

- Jeg vet ikke når tungsinnet begynte og heller ikke nøyaktig når det tok slutt. Det kom bare sakte, men sikkert, sigende og jeg forsto ingen ting. Jeg var jo så vellykket på de fleste arenaer; jeg var advokat, far, tjente godt og bodde bra, forteller han.

Krefter fra en indre kilde

Han gikk til legen som tok all verdens prøver. Det var ikke noe fysisk i veien.

- Da jeg var på det dårligste, skrev jeg små, oppmuntrende lapper til meg selv. Det var da jeg sakte, men sikkert lærte at hvis jeg skulle komme gjennom problemene, måtte jeg hente krefter fra en indre kilde, sier Oslo-ordføreren.

Han er nok fortsatt vellykket, men adskillig mer reflektert. Han tar ikke det gode livet som noen selvfølge lenger. Fra tid til annen går han fortsatt ned i små dumper.

Jobben er medisin

NYSGJERRIG: - Å sitte og glane på folk er like godt som teater for meg, sier Oslo-ordfører Fabian Stang.
NYSGJERRIG: - Å sitte og glane på folk er like godt som teater for meg, sier Oslo-ordfører Fabian Stang. Foto: FOTO: Egil Nordlien/HM Foto

Det skjer aldri når han har mye å gjøre. Å være opptatt med noe som engasjerer er en velsignelse. I så måte føler han seg privilegert.

Det er mye han elsker; alt fra å være ordfører, pusse båter, bedrive hagearbeide og snekre. Det er når han senker skuldrene og tar ferie at hullene i veien kan utvide seg.

- Da er jeg blitt bevisst på ikke å grave meg videre nedover. Jeg vet at det ikke fører til annet enn egen lidelse, sier Fabian Stang.

I stedet stoler han på kraften sin og drar seg opp. Regelmessig trening virker alltid forebyggende. Eller han prøver finne noe å engasjere seg i.

Nysgjerrigper

Ordføreren har også et annet triks. Men det er i blodet hans - nærmest medfødt.

Treffer du Fabian Stang på en bussholdeplass eller en benk i en av Oslos parker, skal du ikke være for trygg på at han ikke har peilet deg inn fra øyekroken og dannet seg inntrykk i et «split second».

- Jeg er så fryktelig nysgjerrig. Å sitte og glane på folk er like godt som teater for meg. Men jeg prøver å ikke gjøre det åpenlyst, selvsagt. Egentlig ser jeg på det som både inspirerende og avgjørende for min politiske interesse. Sånn sett er også verden litt rettferdig, mener han.

- Når du er interessert i andre, får du i grunnen godt betalt tilbake. For det første går du aldri tom for materiale. Mennesker er det ubegrensede mengder av. Det er mye å engasjere seg i for én som har en hang til engasjement, legger ordføreren til.

Profesjonell og følsom

- Jeg lurer på hvem alle disse menneskene er, hva slags muligheter de har i sine liv og hvordan man kan legge forholdene til rette for den enkelte, sier Fabian Stang og blir plutselig litt politiker.

Også da han var advokat la han følelser og ikke bare profesjonalitet i jobben sin.

- Fikk sakene noe jeg følte var et riktig og rettferdig utfall, sov jeg mye bedre om natten, forteller han.

- Men et oppmuntrende ord eller det lille klappet på skulderen i forbifarten, betyr også mye. Alle mennesker trenger å bli sett om det er på skolen, arbeidsplassen eller andre steder i samfunnet, sier Fabian Stang og snakker både helsetips, helsegevinst og helsepolitikk.

Les også:

Slik avslører du psykopaten

Lykke kan læres

8 tegn på at du har et helseproblem

Slik finner du din biologiske alder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning