Last ned lyden av tinnitus her

Slik høres øresus ut

Last ned og hør lyden her.

ØRESUS: For tinnitus-rammede er det umulig å oppleve stillhet.
ØRESUS: For tinnitus-rammede er det umulig å oppleve stillhet. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox
Publisert Oppdatert

Tinnitus beskrives ifølge Tinnitus-tips.no ofte som oppfattelsen av en lyd som ikke kommer fra en ytre kilde. Det er en svært vanlig tilstand, men bare en liten del av de som får tinnitus, plages vesentlig.

I Sverige får tinnitus-pasienter hjelp på nett .

For de rundt 50.000 nordmennene som er verst rammet av tinnitus er total stillhet en fysisk umulighet.

- For meg er stillhet plagsomt, fordi jeg da merker tinnitusen så godt. Jeg er avhengig av fuglesang eller lyden av bølger for å kunne nyte naturen, forteller Elin Saur (42) fra Drøbak.

Særlig jegere og ansatte i barnehager må være på vakt mot skader på hørselen.

Bård Backe fra Lier beskriver tinnitus som å ha en jetmotorlyd inne i hodet , 24 timer i døgnet, sju dager i uka.

Klirrende lyd

Ordet «tinnitus» kommer fra latin og betyr «klang» eller «klirrende lyd».

Amerikanske forskere simulerte på 70-tallet 200 tinnitus-lyder, ved å be personer rammet av tinnitus først sitte i et stille rom og lytte til sin egen øresus, for deretter å instruere teknikere som etterlignet lyden med en synthesizer.

Her kan du høre hvordan øresus høres ut. (Trykk på play-knappen eller lenketeksten)

Du kan også laste ned lydene i en mp3-fil til pc-en din.

Originalfilen kan spilles av på denne siden , hvor du også kan lese mer om hvordan lydene ble laget.

Tre suselyder

Elin Saurs øresus er ikke bare én lyd, men tre lyder. Den verste og mest dominerende er en konstant høyfrekvent lyd, ikke ulikt lyden av en blits som lader seg opp eller pipingen fra et tv-apparat.

Dette er øresus

Øresus - også kalt tinnitus - er en subjektiv lydopplevelse uten ytre lydkilde, som kan arte seg som susing, brumming, motorlyd eller pipetoner.

En halv million nordmenn rapporterer om tinnitus. For 210.000 går dette utover søvnkvaliteten, mens 50.000 nordmenn får livskvaliteten ødelagt.

Det finnes metoder for å bestemme nivå og tonehøyde på tinnituslyden. Men det er ingen sammenheng mellom nivået til lyden og hvor plagsom den oppfattes.

Kronisk øresus, øresus av mer enn seks måneders varighet, kan skyldes støyskader, alder, hodeskader, ørevoks og andre forhold som gir hørselstap.

Sykdom og helsebelastninger bidra også til øresus. De vanligste er øresykdommer, infeksjoner, Meniers sykdom, høyt blodtrykk, hypotyreose, diabetes 1 og 2, hjertekarsykdommer, stress, muskelspenninger, angst og depresjon, medisinbivirkninger og tidligere cellegiftbehandling.

I sjeldne tilfeller kan tinnitus være forårsaket av hjernesvulst eller svulst på hørselsnerven.

Tinnitus kan til en viss grad være arvelig. Ny norsk forskning viser at tinnitus likevel ikke er så arvelig som nedsatt hørsel.

- Den andre høres ut som et gammeldags kjøleskap, mens lyd nummer tre er som et gammeldags diesellokomotiv.

Lydene er ikke på noe bestemt øre. De er inni her, sier Elin og peker midt på hodet.

Skjønte ikke alvoret

Hun merket susingen første gang en dag hun var uvanlig sliten og ør i hodet etter jobb.

- Etter en halvtimes dupp på sofaen forsvant ørheten og lyden. Men den kom tilbake dagen etter og kom stadig oftere. Plutselig hjalp det ikke å sove den bort. Den var der konstant. Dessverre tok det flere år før jeg skjønte alvoret og oppsøkte lege, forteller Elin Saur.

Hjelp fra dingser

Hun har tre spesialtilpassede duppedingser som hjelper henne å maskere tinnituslyden i hverdagen.

- Denne lille, svarte dingsen festes til øret og gir motlyd. Ikke så ulikt lyden du hører mellom to radiostasjoner. Helst bør jeg ha den på øret åtte timer per dag, sier Saur.

Dessverre tok det flere år før jeg skjønte alvoret og oppsøkte lege

Alle maskeringslydene hun fôrer ørene med ligger like under nivået på hennes egen tinnituslyd, og ikke over, slik man kanskje skulle tro. Poenget er nemlig ikke å overdøve tinnitusen fullstendig, men å tvinge hjernen til å lytte forbi de konstante lydene. Hjernen skal lures til å overhøre tinnitusen.

Også om natten må tinnitusen maskeres. På soverommet har hun en lydgenerator som kan legges under puten.

- Den har blant annet monotone naturlyder, forklarer Elin.

Les om tinnitus i Helseleksikonet på Doktor Online.

Forskjellige årsaker

Ifølge Norsk Tinnitus Informasjon viser undersøkelser at så mye som 17% av befolkningen i norge har en grad av tinnitus-fornemmelse (prevalens). For aldersgruppen over 60 år er denne prosenten øket til ca. 30. Men bare ca. 25% av alle med tinnitus føler så mye ubehag at de tar kontakt med lege.

Årsaken til tinnitus varierer. Noen har blitt utsatt for høye lyder, andre har fått skader på grunn av slag og noen har fått plagene etter langvarig stress eller traumatiske opplevelser.

Legestanden har vanskelig for å finne ut hva plagene egentlig kommer av. De jobber også med å finne ut om lyden faktisk sitter i øret eller om den "fester seg i nervesystemet" slik at jo mer man fokuserer på at lyden finnes, jo mer intens blir den.

Grader av tinnitus

Vi skiller mellom tre grader av tinnitus som er inndelt på bakgrunn av hvor mye tilstanden virker inn på livskvalitet og mestring:

Grad I: Innehas av ca. 6 % av den norske befolkningen. Den betegnes som moderat plagsom. Man opplever den bare i stille miljø.

Støyfakta

- Støy defineres som uønsket lyd, og styrken måles i desibel (dB).

- Det er vanlig å skille mellom irriterende støy og skadelig støy.

- En vanlig samtale ligger på omkring 65 dB, mens rop ligger på 80 dB.

- 85 dB i mer enn 8 timer per dag vil etter hvert skade hørselen.

Hvor høyt?

- Smertegrensen for hvor høy lyd vi tåler ligger på mellom 100-130 dB.

- Her er andre høye lyder:

- Telefoner: 74-80 dB

- Hårtørrer på høy hastighet: 80 dB

- Støvsuger: 75 dB

- Hundebjeff: 90 dB Støy på jobb

- Hørselstap forårsaket av støy på arbeidsplassen er den vanligste yrkesskaden blant europeiske arbeidstagere.

- Omtrent halvparten av alle innrapporterte yrkessykdommer til Arbeidstilsynet gjelder hørselsskader.

- Alle arbeidsgiverne har plikt til å stille hørselsvern til disposisjon når de ansatte utsettes for støybelastning over 80 dB.

- Hørselvern er påbudt ved støybelastning over 85 dB.

Grad II: Innehas av ca. 1 % av den norske befolkningen. Man har vesentlig redusert livskvalitet. Den oppleves i vanlige lydmiljøer, men maskeres av omgivelseslyder.

Grad III: Innehas av ca. 0,5 % av den norske befolkningen. Evnen til å leve et normalt liv er vesentlig nedsatt. De opplever pipingen, ringingen og klingingen hele tiden. De har også problemer med søvnen sin. Det er ikke uvanlig at de våkner av sin tinnitus.

Noen tinnitus-begreper

Objektiv tinnitus er den type tinnitus som beviselig kan måles med fysisk målemetode. Den kan også oppfattes av den utsatte selv. Subjektiv tinnitus oppfattes kun av den som er utsatt for det.

Akutt tinnitus kommer plutselig. Den kan forsvinne like plutselig, eller gå over til å bli en kronisk tinnitus. Hvis den akutte Tinnitus varer lengre enn 3 måneder(opptil 6 måneder), blir dette kalt en kronisk Tinnitus.

Det er påvist at tinnitus-lyder kan frembringes hos 95% av unge, friske mennesker ved å la dem oppholde seg i et helt lydløst rom i 5 minutter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning