Tårer og følelser:

Kvinner gråter fem ganger oftere enn menn

Sjekk hvorfor.

TÅRER: Det ligger mye makt i å gråte, men kun når den er ekte.
TÅRER: Det ligger mye makt i å gråte, men kun når den er ekte. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos.com
Publisert Oppdatert

Tårer har flere funksjoner for oss mennesker.

De har en rent medisinsk funksjon og en psykologisk funksjon, samt i noen sammenhenger også en sosial funksjon.

Noen tar ofte til tårene, andre sjelden.

Kongen gråt

Det er ikke lett å anslå hva som er mye eller lite når det gjelder gråt. Det kommer blant annet an på om du er kvinne eller mann.

Studier viser at kvinner gråter omtrent én gang i uken i gjennomsnitt, noe som er fem ganger så ofte som menn.

Stress over lang tid kan være en årsak til at du gråter lettere enn vanlig.

Går vi en del århundrer tilbake i tid, var ikke kjønnsforskjellene så store. Både kvinner og menn gråt mye, og gjerne i full offentlighet, ifølge historiske tekster.

Svenskenes landsfader, kong Gustav I (1496-1560), var blant mennene som brukte tårer som maktmiddel. Ifølge den svenske idéhistorikeren Claes Ekenstam strigråt svenskekongen i riksdagen når han ikke fikk viljen sin.

Dermed gikk det som kongen ville.

Vekker empati

EKSPERT: Førsteamanuensis Leif Edward Ottesen Kennair, Psykologisk institutt, NTNU
EKSPERT: Førsteamanuensis Leif Edward Ottesen Kennair, Psykologisk institutt, NTNU Foto: FOTO: Mentz Indergaard/NTNU Info

- Nettopp dét å oppnå andres støtte, forståelse eller trøst, er hele poenget med menneskets evne til å gråte og felle tårer. Tårer øker sannsynligheten for respons og empati fra medmennesker.

Det sier evolusjonspsykolog Leif Edward Ottesen Kennair ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, NTNU.

- Tårer er et sterkt emosjonelt uttrykk til omgivelsene om at vi trenger hjelp. Dette appellerende signalet har opp gjennom historien bidratt til å regulere adferden mellom oss mennesker, ifølge Kennair.

Han viser til forskning som underbygger hvor viktig tårer er for riktig tolkning av følelser.

Dette gjelder blant annet i forbindelse med sorg eller traumer.

Tolkning av følelser

En større studie der man viste fram identiske fotografier av gråtende personer med og uten tårer, avslørte at folk flest feiltolket ansiktsuttrykk på bilder der tårene var retusjert.

Der tårene var fjernet, ble ansiktsuttrykket tolket som sinne eller stress. Der tårene var med på bildet, derimot, ble utrykket riktig tolket som oppriktig fortvilelse.

- Dette viser tårenes sterke funksjon for oss mennesker. De hjelper oss til å forstå hverandres følelsesuttrykk, sier Kennair.

Han påpeker at tårene viser hvor viktig andres emosjonstolkning har vært i vår evolusjon.

Sorg eller bønn om hjelp

SVAKHET: Noen menn lar være å gråte fordi de synes det er et tegn på svakhet.
SVAKHET: Noen menn lar være å gråte fordi de synes det er et tegn på svakhet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos.com

Årsakene til at vi gråter, kan være mange og høyst individuelle.

Fakta om tårer

- Tårevæske er en blanding av vann, salt, proteiner, fett, sukker, sitronsyre, bakteriedrepende stoffer og ulike avfallsstoffer som kroppen trenger å kvitte seg med.

- Tårevæske lages i tårekjertlene, som sitter rett over den ytterste øyekroken. Hver gang vi blunker, kommer tårevæske ut fra øyenlokket og skyller vekk støv, bakterier, pollen og lignende.

- Får du noe innpå øyet, kommer det ekstra mye tårevæske ut. Det gjør det også hvis du føler deg trist eller har store smerter.

- Den kjemiske sammensetningen i følelsestårer er annerledes enn tårer som felles på grunn av rusk i øyet.

Kilder: forskning.no og Aftenposten

Sorg, eller det å være i en situasjon der man trenger hjelp, er de to vanligste årsakene, uansett kjønn og alder.

Vi kan også gråte av frykt, smerte, frustrasjon, skuffelse, lettelse og glede. Fellesnevneren er at man befinner seg i en situasjon hvor man opplever høyaktivering av følelser i negativ eller positiv forstand.

Om du opplever at du ofte gråter og er lei deg, kan det hende du trenger å gjøre noe med livet ditt. Kanskje bør du komme deg ut av forholdet du er i.

I tillegg til disse gråtesituasjonene har vi de manipulerende tårene, som over tid ikke vil utløse empati og assistanse fra omgivelsene.

- Krokodilletårer har stikk motsatt effekt, fordi mennesker med en viss sosial intelligens over tid vil avsløre at de ikke er ekte, sier Kennair.

Å vise sine ekte følelser kan være ett viktig råd for å få et forhold til å vare.

Fra gråt til latter

- Hvorfor er det så kort vei mellom latter og gråt?

- Fordi følelser kan svinge raskt. Noen ganger blir vi så emosjonelle at følelsene «tar litt overhånd» og kommer samtidig. Da kan vi le til vi gråter og tårene triller, eller gråt kan ende i latter, sier han.

- Det å bli så glad at man gråter, er også en del av disse svingningene. Gledestårer er uttrykk for glede med stor dybde. Det å se så ekte følelser hos andre, gjør noe med oss rundt og kan røre oss til tårer, forteller han.

- Mange sier det er positivt og sunt å gråte. Er det sant?

- Ser vi rent medisinsk på fenomenet, så renser man øyet med å gråte, og det er positivt, sier han.

- Mer psykologisk kan gråt gjøre godt for personer som har holdt tilbake vonde følelser over tid og som gråter med gode, nære støttespillere rundt seg, sier Kennair.

- Å gråte alene, derimot, trenger ikke å være så positivt eller spesielt terapeutisk. For å kunne bearbeide, er det ikke nok å gråte. Man må også kunne sette ord på tanker og følelser. Derfor er ikke gråten noe mål i seg selv i terapirommet. Den kan tvert imot bli litt forstyrrende hvis det ikke skjer noe mer, mener Kennair som er spesialist i klinisk voksenpsykologi.

Smertetårer

Noen ganger gråter vi av smerte og har så akutt vondt at tårene spretter. Dette kan forklares rent mekanisk med at vi da kniper øynene hardt sammen, slik at tårer presses ut av tårekanalen i stedet for ned i tårekanalen.

UNDERLEGEN: Det er ofte den underlegne parten som gråter. Og ansatte gråter foran sjefen.
UNDERLEGEN: Det er ofte den underlegne parten som gråter. Og ansatte gråter foran sjefen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com

Forskning viser for øvrig at vi ubevisst feller flere tårer sammen med andre når vi har det vondt, enn når vi er alene.

Dette er, ifølge evolusjonspsykolog Kennair, nok et tegn på tårenes appellerende funksjon: Saltvannet signaliserer at vi er i en hjelpetrengende tilstand.

Denne mekanismen kan også slå inn når sinne går over i gråt, noe som er mer vanlig blant kvinner enn menn, viser forskning.

Kanskje er det sjefen eller partneren du er sint på, og du bare må slå i bordet. Men idet sinnet skal uttrykkes i ord, sprekker plutselig stemmen og tårene renner, noe som slett ikke var intensjonen. Slike tårer kan forklares med ulik maktfordeling i relasjonen, ifølge Kennair.

Jo større hierarkisk skjevhet, desto større sannsynlighet for tårer hos den underlegne part.

Derfor er det større risiko for at du gråter når du er sint på sjefen, enn når du er sint på ungene.

I det første tilfellet kan gråten til og med beskytte «den svake part» fordi tårer appellerer til medfølelse i stedet for motaggresjon.

Ligger mer bak

- En annen årsak til sinnetårer er at det ligger andre og sterke følelser bak. En finmasket analyse av sinnet kan avsløre både frustrasjon, skuffelse, frykt og følelsen av urettferdig behandling. Dermed kan du både være sint og appellerende samtidig, med et bevisst eller ubevisst behov for å bli tatt vare på. Dette er helt normalt og naturlig, fastslår Kennair.

Menn som ikke gråter

I likhet med andre terapeuter møter han en del menn som sjelden gråter.

- Mange menn blir pinlig berørte av å gråte. Fordi de føler seg svake i en slik situasjon, vil de ikke vise tårer, sier Kinnair.

Ulik måte å vise følelser på kan skape vanskeligheter i kommunikasjonen i parforholdet.

Men han advarer menn mot å la være å gråte.

- Faren med å stenge igjen tårekranen, er at de etter hvert også stenger av for andre følelser. En del menn får dermed veldig få følelser å spille på, sier han.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Hvilken sex-type er han?

Slik avslører du sykelig sjalusi

Dette betyr drømmene dine

Fingrene avslører deg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning