åpner opp i podkast:

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli eldre enn 25 år

Ingeborg Senneset (36) om problemene i barndommen, innleggelsene og den nye kjæresten.

STERK HISTORIE: Ingeborg Senneset forteller åpenhjertig om sin kamp mot spiseforstyrrelse og psykisk sykdom i Kamille-podcasten Summa Summarum. Nå har hun funnet mannen i sitt liv, Jimmy. – Jeg blir roligere sammen med ham, sier hun.
STERK HISTORIE: Ingeborg Senneset forteller åpenhjertig om sin kamp mot spiseforstyrrelse og psykisk sykdom i Kamille-podcasten Summa Summarum. Nå har hun funnet mannen i sitt liv, Jimmy. – Jeg blir roligere sammen med ham, sier hun. Foto: Story House Egmont
Sist oppdatert

– Storebrødrene mine har vært bautaer i livet mitt. Spesielt har den eldste broren min tatt veldig mye ansvar når jeg har vært syk, sier Ingeborg.

– Og det er skikkelig feil. Sånn skal det ikke være, at en bror må ta søsteren sin inn i hjemmet sitt og ha henne liggende på soverommet sitt så han kan passe på at hun ikke stikker av for å trene om natten, sier hun i Kamilles podkast Summa Summarum.

Ingeborg Senneset har vært åpen om sin egen historie innen psykiatrien. I over tre år var hun innlagt som psykiatrisk pasient, med anoreksi og tvangslidelse.

Broren har tatt ansvar

Det var da sykehuset hadde sommerferieavvikling at Ingeborgs bror tok seg av lillesøsteren.

– På én og samme dag gikk jeg fra å ikke ha lov til å være utendørs til uten følge av en profesjonell, til å plutselig skulle ha tre uker fri. Da tok broren min seg av det – igjen, sier Senneset til programleder Kjersti Salvesen og psykolog Ragnhild Bang Nes i podkasten.

Hun forteller at broren har tatt ansvar og passet på henne hele livet.

– Det har han gjort mange ganger, og det har nok vært tøffere enn han noen gang kommer til å innrømme, tror jeg. Det å gå rundt og være livredd for at søsteren ikke skal klare seg. Han er en sterk og bra fyr, sier Ingeborg.

Elsker familien

Den andre broren er også en viktig person i Ingeborgs liv. Hun beskriver ham som en veldig kul fyr - som er både bonde og lærer.

– Han driver gården som jeg vokste opp på, så barndomshjemmet mitt er fylt opp av fine unger og geiter, og de lager honning der, forteller hun.

– Storebrødrene er fremdeles noen av de viktigste personene i livet mitt. Det samme med svigerinnene mine og de fem tantebarna. De er "helt konge" på hver sine måter.

Som barn var Ingeborg sterk faglig, men hun var også en bråkebøtte. Hun begynte med selvskading og utviklet spiseforstyrrelser allerede før hun var 12 år. Foreldrene ble skilt da hun var tre år, og hun opplevde en del uro.

– Jeg begynte å slite allerede i 6-8-årsalderen. Det er vanskelig å si akkurat når det begynte. Jeg skadet meg fordi det var min måte å ikke være til bry på. Det var en veldig hjelpeløs måte å hjelpe seg selv på.

STERK SAMTALE: Ingeborg Senneset (t.v.) møtte programleder Kjersti Salvesen og psykolog Ragnhild Bang Nes (t.h.)til en sterk samtale.
STERK SAMTALE: Ingeborg Senneset (t.v.) møtte programleder Kjersti Salvesen og psykolog Ragnhild Bang Nes (t.h.)til en sterk samtale. Foto: Story House Egmont

Ekstremt effektivt

– Det å flytte oppmerksomheten på denne måten er ekstremt effektivt sånn sett. Og jeg tror det er viktig å prate mer om. Om hvor godt selvskading, rus og spiseforstyrrelser fungerer. Det er veldig effektivt og det funker bra. Nettopp derfor må vi finne ting som funker bedre, sier Ingeborg i podkasten.

Allerede som 13-åring begynte Ingeborg å drikke alkohol. Hun tøffet seg, stjal i butikker.

– Jeg gjorde mye destruktivt i denne perioden. Det er lettere at noen blir sint på deg, enn å måtte innrømme at du ikke har det bra, forteller hun åpenhjertig.

Hun har ofte taklet livets vanskeligheter ved å jobbe, bare dure på. Holde ting for seg selv.

– Jeg burde nok i stedet tatt imot en klem og sovet litt. Jeg har brukt mange år på å klare å be om hjelp når det drar seg til.

Les også: Disse symptomene bør få varsellampene til å blinke

I 2011 fortalte hun åpenhjertig om den onde spiralen hun havnet inni i en reportasje på klikk.no.

I den saken fortalte hun om at selv om hun var klar over at hun var farlig tynn, klarte hun ikke å innrømme for seg selv at hun hadde et problem før hun fikk hjelp.

Hjelpetelefonen er en gratis telefon- og nett-tjeneste for alle som trenger noen å snakke med, og den drives av interesseorganisasjonen Mental Helse.

Hjelpetelefon kan du ringe til på tlf.: 116123 eller du kan chatte her.

Se mer

Innleggelsen satte alt på pause

Ingeborg Senneset utdannet seg til sykepleier etter et friår etter videregående. Men hun måtte ta en lang pause da hun ble innlagt på psykiatrisk sykehus.

VELDIG SYK: På det sykeste var Ingeborg så tynn at hun kunne dødd. Her er et bilde av Ingeborg da hun slet med spiseforstyrrelser.
VELDIG SYK: På det sykeste var Ingeborg så tynn at hun kunne dødd. Her er et bilde av Ingeborg da hun slet med spiseforstyrrelser. Foto: Eline Midtlyng / Privat

– Jeg ble innlagt for første gang i 2007, og kunne jeg ikke fortsette utdanningen. Det var et personlig nederlag å ikke fullføre. Det gnagde så mye at det sto i veien for å ta vare på seg selv, være klar for behandlingen og bli bedre.

Ute av sykehuset opplevde hun nok en nedtur. Hun var ikke bedre, utdanningen var avbrutt og forholdet til kjæresten hadde tatt slutt.

– Jeg følte meg som en skikkelig taper, forteller hun.

Les også: Endelig tør jeg å bli frisk

Valgte åpenhet

I disse årene ble bloggen hennes terapiform. I 2016 ble mange rørt da hun la ut et personlig bilde av seg selv fra den perioden hvor hun var innlagt på sykehus for anoreksi.

Utfordring akseptert! Dette bildet er ikke av et pinnedyr med parykk, men en pasient på andre året på psykiatrisk. Det...

Posted by Ingeborg Senneset on Sunday, September 4, 2016

I 2017 ga hun ut boken «Anorektisk», som ble beskrevet som en nådeløs og usentimental skildring fra anoreksiens innside.

– Gjennom åpenhet kan jeg gi folk et innblikk i psykiatrien, og da vil det være et slags samfunnsoppdrag, en arbeidsplass. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli eldre enn 25. Jeg har jo selv prøvd å avslutte livet, sier hun.

Det har vært tunge år med mange opp og nedturer.

– Jeg veksler mellom det lyse og det mørke hele tida. Jeg blir ofte skremt når jeg kjenner på glede. Fordi den optimale sårbarheten og ukjente for meg er å være rent glad. Når forsvinner det? Er det ekte? Er det sant? Jeg henter meg ofte kjapt inn om jeg plutselig bare er glad, for det henger så tett sammen med å miste kontrollen. For du kan egentlig ikke være lykkelig og ha kontroll. Samtidig trenger jeg kontroll for å ikke være usikker. Så da står jeg i skvis der, innrømmer hun i podkasten.

Les også: 8 tegn på at barnet ditt er deprimert

Lykkelig med kjæresten

I dag er Ingeborg sammen med kokken Jimmy, kjæresten som hun møtte på Instagram.

– Vi begynte å følge hverandre. Jeg følger jo ikke en haug med kokker til vanlig, sier hun.

– Først og fremst er han veldig engasjert og faglig dyktig. Og brenner for det han gjør. Han er veldig annerledes enn de mesterkokkene du ser ellers, som Gordon Ramsay som kjefter og smeller. Han har det ikke bra om hans ansatte ikke har det bra. Så han er en fyr som er full av omsorg. Og så har vi felles interesse for dyr, forteller hun.

Ingeborg føler hun har møtt sin sjelevenn. Før hadde hun ikke tro på at det gikk an, men det var før hun møtte Jimmy. Hun tenkte «dette mennesket her dras jeg mot».

– Jeg hadde en plan om å være alene. Jeg har kommet meg gjennom de psykiatri-greiene, jeg har leilighet og fast jobb. Men jeg har ikke vært klar for å ha noen så tett innpå meg. Jeg hadde heller aldri opplevd forelskelse før, dette var noe helt annet. Jeg blir roligere sammen med ham.

Nå har paret flyttet sammen. Ingeborg syntes det var tøft å flytte fra leiligheten sin.

– Jeg har bodd tre år på sykehus og levd under fattigdomsgrensa. Jeg har vært en eremitt og vært avhengig av andres hjelp. Derfor har leiligheten min vært veldig symbolsk for det å være selvstendig.

Du kan høre Kamille-podcasten Summa Summarum her

NB: Klikk.no og Kamille er begge eid av Story House Egmont

Denne saken ble første gang publisert 05/11 2021, og sist oppdatert 05/11 2021.

Les også