Psykologi

Ensomhet gjør deg kald

De som føler seg ekskludert, føler seg ofte kaldere enn de som føler seg inkludert.

KALD OG ENSOM: Det kan være en sammenheng mellom følelsen av å bli eksludert og følelsen av å være kald, mener forskere. Dette kan i sin tur føre til nye behandlingsmåter for de som føler seg alene eller utelatt.
KALD OG ENSOM: Det kan være en sammenheng mellom følelsen av å bli eksludert og følelsen av å være kald, mener forskere. Dette kan i sin tur føre til nye behandlingsmåter for de som føler seg alene eller utelatt. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Forskere ved universitetet i Toronto har funnet ut at mennesker som følte seg utenfor, følte seg kaldere enn de som følte at de ble inkludert, skriver BBC.

- Vi fant ut at følelsen av å bli sosialt ekskludert bokstavelig talt føles kaldt, sier Chen-Bo Zhong, som ledet studien.

Kald og utenfor

Forskerne brukte flere metoder for å finne ut når noen følte seg kalde. Testpersonene skulle tenke på en gang de ble sosialt ekskludert, mens andre i gruppen på 65 studenter skulle tenke på en gang de var sosialt akseptert. Studentene skulle angi hva de trodde temperaturen var i rommet da de opplevde dette.

De som tenkte på da de ble ekskludert følte at det var kaldere enn de personene som tenkte på en situasjon da de følte seg som en del av en gruppe.

Suppe som trøst

I et annet eksperiment skulle testpersonene være med på et simulert ballspill der noen av spillerne ble utelatt fra leken.

Etterpå skulle studentene rangere hva de hadde mest lyst på av varm kaffe, kjeks, kaldt drikke, et eple eller varm suppe.

De som var "upopulære" i spillet ville i større grad enn de andre ha varm kaffe eller suppe etter at de hadde følt seg utelatt.

Kan bruke varme som behandling

Teamet som har forsket på dette aspektet tror kanskje funnene kan hjelpe til med behandlingen av mennesker som føler seg triste eller ensomme. De tror at varme kan hjelpe på samme måte som for de de som får lysterapi som behandling i vintermånedene.

- Forskning på vinterdepresjon har først og fremst fokusert på sammenhengen med redusert dagslys og økt depresjon, selv om en del forskning viser at redusert temperatur også fører til økt depressivitet, skriver forskerne, som har publisert studien i Psychological Science.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning