Blogging og helse

Blogging kan redde liv

– Ring nødnummeret, fikk bloggeren beskjed om mens hun satt online.

SKRIVE, SKRIVE, SKRIVE: Det kan være vondt mens det står på, men det hjelper, sier en av bloggerne som legger ut om egen helse i bloggen sin.
SKRIVE, SKRIVE, SKRIVE: Det kan være vondt mens det står på, men det hjelper, sier en av bloggerne som legger ut om egen helse i bloggen sin. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert

- En dag i fjor, etter en cellegiftbehandling, følte jeg meg verre enn til vanlig. Da jeg satte meg foran pc-en og blogget om symptomene, fikk jeg straks en kommentar fra en som fulgte med på bloggen min: "Ring nødnummeret".

Livstruende infeksjon

Dette forteller kreftpasient Sam O'Driscoll til helsemagasinet Top Sante. Den våkne bloggleseren hadde kjent igjen symptomene på en livstruende infeksjon.

- Det er ingen overdrivelse å si at bloggen min faktisk reddet livet mitt, sier Sam O'Driscoll.

Støtte

Ikke alle får reddet livet gjennom bloggen sin, men for mange kan en blogg gi enorm støtte i en vanskelig tid. Folk blogger om depresjon, kreftsykdom og problemer med overvekt, og kvinner som ikke klarer å bli gravide, får både satt ord på sorgen og støtte av likesinnede.

En av de norske bloggerne som har gjort seg bemerket, er Sigrun Tømmerås. Hun har til og med blogget seg til ytringsfrihetspris.

Vold og overgrep

BLOGGER: Sigrun Tømmerås blogger om psykisk helse. Det har hun vunnet pris for.
BLOGGER: Sigrun Tømmerås blogger om psykisk helse. Det har hun vunnet pris for. Foto: Foto: Privat

Sigrun opplevde vold og overgrep i hele barndommen, men hadde ingen å snakke med. Hun ble sterkt traumatisert, men fikk først terapi av psykolog i voksen alder. Hun har opplevd at traumer er tabubelagt i helsevesenet, og at det er vanskelig å få hjelp for problemene hun sliter med.

Hennes selvhjelpsprogram er å skrive, skrive skrive. «Det gjør ofte fryktelig vondt mens det står på. Men gud, hvor det hjelper,» skriver Sigrun i bloggen sin.

Vondt å skrive

- Når jeg blogger fordi jeg ser at en offentlig person bagatelliserer vold og overgrep mot barn, kan jeg bli redd for å falle ned i en depresjon. Det gjør fryktelig vondt å skrive om ting som kan oppleves som en fornekting av mine egne traumatiske opplevelser, sier Sigrun.

- Men når jeg så har fått sagt mitt, på en måte jeg er fornøyd med, kan jeg i beste fall få gjort meg ferdig med det.

Støtte fra andre

Bloggerne får mye støtte fra leserne sine.

- Om jeg er langt nede og livet oppleves som meningsløst, så hjelper skriving til å skape mening. Og så får jeg jo støtte fra andre i bloggens kommentarfelt, sier Sigrun til klikk.no.

Vant pris

I 2008 fikk Sigrun Tømmerås "Prisen til fremme av ytringsfriheten innen psykisk helsevern". Det er fordi hun gjennom sin personlige erfaring har tatt del i samfunnsdebatten og blant annet har stilt direkte spørsmål til helseministeren, Norsk Psykologforening og andre i helsevesenet gjennom bloggen. Les juryens begrunnelse her .

Les også:

Ni nyttige bloggverktøy

FriendFeed samler nettlivet ditt

Får terapi på nett

Blogger om kreft

Regine Stokke skriver om sin kreftsykdom i bloggen "Face your fear".

Hun skriver om alt: Redselen for at håret aldri skal komme tilbake. Hvordan en lege bryskt overbrakte beskjeden om at hun var blitt steril. Om å vente på svaret av en prøve som avgjør om hun skal leve eller dø.

- På en vanskelig dag er det en skikkelig opptur å kunne lese 50 positive og støttende kommentarer på bloggen, sier hun til Tidens Krav.

Bloggeren Virrvarr skriver om hva bloggen har gjort for hennes psykiske helse. I blogginnlegget drikker bloggeren kaffe med bloggen, og skryter den opp i skyene for alt den har gjort for henne.

Les den originale og morsomme betraktningen: Virrvarr drikker kaffe med bloggen sin

Virrvarr ble i fjor kåret til Norges beste blogger.

Godt med bekreftelse

Psykolog Marianne Skogbrott Birkeland har tidligere forsket på terapi over internett. Det er imidlertid forsket lite på blogging om helse.

ØKT KUNNSKAP: Psykolog Marianne Skogbrott Birkeland tror helseblogging kan føre til økt kunnskap og aksept i samfunnet.
ØKT KUNNSKAP: Psykolog Marianne Skogbrott Birkeland tror helseblogging kan føre til økt kunnskap og aksept i samfunnet. Foto: Foto: Universitetet i Bergen

- Likevel kan jeg tenke meg at blogging i visse situasjoner kan ha flere positive effekter. Problemene kan virke mer håndterlige når man får sortert tankene og skrevet dem ned. Det å få positive tilbakemeldinger, aksept og bekreftelse av de som leser bloggen, føles også veldig godt, tror Skogbrott Birkeland.

Normaliserer sykdom

Hun tror også det kan være bra at andre leser bloggen, og lærer mer om sykdommen det blogges om. Det i sin tur gjør det lettere for den som har problemet eller sykdommen.

- Jeg tror blogging kan være med på å øke befolkningens kunnskap om for eksempel psykisk helse og normalisere det å ha psykiske vansker, sier psykologen.

Kan kjenne seg igjen

De som selv sliter med en sykdom eller en depresjon og leser andres blogger, kan også kjenne seg igjen, og få støtte og inspirasjon, tror hun.

Men noen ganger kan bloggingen gjøre problemet verre, eller man kan dele personlig informasjon som man angrer på i ettertid.

Her er no du kan tenke igjennom før du blogger om helsa di på nett:

  • Man har lavere terskel for å si ting på nett. Husk at det du legger ut på nettet, bli der for alltid.
  • De som kommenterer har også lavere terskel for å si positive og negative ting enn hvis dere står ansikt til ansikt. Du kan bli såret av kommentarene.
  • At du bruker kallenavn/nick, betyr ikke nødvendigvis at du er anonym. Kanskje kommer sjefen, eks-kjæresten, potensielle fremtidige kjærester eller moren din over bloggen og forstår at det er deg.
  • Mange som blogger under fullt navn, er mer bevisste på hva de skriver. Men da er det en enkel sak for andre å google opp bloggen din siden.
  • Tenk på at de du søker jobb hos om fem år, kan finne igjen bloggen din. Enkelte ganger kan det være positivt, men tenk i hvert fall igjennom hva du legger ut.
  • Hvis man overfokuserer på for eksempel depresjon, kan man havne i en ond sirkel med negative tanker, og det kan bli enda vanskeligere å løse problemene.
  • Blogging om problemer som selvskading og spiseforstyrrelser, kan ha en farlig smitteeffekt , for både de som blogger selv og de som leser bloggen.
  • Det å dele sine innerste tanker og få positiv støtte via internett kan være bra, men det kan også gjøre at man unngår å gå ut i den virkelige verden for å takle problemene der.

- Hvis du har bestemt deg for å blogge, begynn forsiktig. Ikke blås ut all frustrasjon før du ser konsekvensene av det du skriver. Flere har mistet jobben eller andre positive muligheter fordi de har vært uforsiktige med personlig informasjon på nett, advarer psykolog Marianne Skogbrott Birkeland.

Les mer:

Klikk Helse

Denne saken ble første gang publisert 09/07 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også