Doping

Anabole steroider kan forsterke psykiske lidelser

Her er bivirkningene som skremmer.

MARKERT: I et kroppsfiksert samfunn er veltrent kropp et statussymbol. Derfor tyr mange til anabole steroider.
MARKERT: I et kroppsfiksert samfunn er veltrent kropp et statussymbol. Derfor tyr mange til anabole steroider. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Publisert Oppdatert

Bruk av anabole steroider i Norge:

- Omfanget på de som hadde brukt eller brukte doping var 2,6% (2,9% for menn og 1% for kvinner).

- De som bruker doping bruker i hovedsak anabole steroider (AAS) og testosteronpreparater.

- Dopingbruk er i hovedsak motivert ut fra ønske om en penere kropp.

- Det er en klar tendens at de som har dopingerfaring oftere kommer opp i bråk og bruker mer av andre rusmidler.

Kilde: Politihøgskolen hadde det faglige ansvaret for denne undersøkelsen, presentert august 2009.

Anabole steroider brukes av mange for bli større og få mer muskler.

Det mange ikke vet, eller velger å overse, er at de anabole steroidene også påvirker hjernen, i tillegg til å ødelegge kroppen.

Psykiske bivirkninger

Mennesker kan endre personlighet etter å ha startet med anabole steroider, spesielt kan de bli mer aggressive og selvopptatte.

- Testosteron, det mannlige kjønnshormon, påvirker aggressiviteten. Dette hører vi så mange beretninger om, spesielt fra bekymrede foreldre som forteller at barnet deres har blitt hissigere og mer aggressivt, sier Peter Hemmersbach, leder ved Norges laboratorium for dopinganalyse.

Han forteller også at man i politisaker kan se en tydelig sammenheng mellom voldelige hendelser og bruk av anabole steroider.

Noen av de psykiske bivirkningene av anabole steroider er å miste evnen til å føle empati, man blir mer selvopptatt og mister sperrer, i tillegg til å bli aggressiv.

- Man mister etter hvert noen terskler, og føler seg uovervinnelig. Man tror man kan stoppe en bil med bare hendene, forklarer Frode Hestnes, avdelingsleder i Antidoping Norge.

Han legger til at anabole steroider også kan forsterke andre psykiske lidelser. I noen tilfeller kan det også føre til depresjon.

Del

Ikke bevist

I 2002 ble det i regi av Justisdepartementet foretatt en undersøkelse på hvorvidt det er en sammenheng mellom økt aggressivitet og anabole steroider.

- De klarte ikke å finne beviser for å konkludere med at det er en direkte sammenheng. Men dette er veldig vanskelig å bevise, for i undersøkelser får man ikke bruke like store mengder som de som bruker steroider til vanlig bruker. Da blir det vanskelig, forklarer Hemmersbach.

Han mener at selv om man ikke fant noen direkte sammenheng, kan man heller ikke si at det ikke er en sammenheng.

- Dette er så individuelt fra menneske til menneske. Akkurat som hvor forskjellig man reagerer på alkohol. Det finnes i hvert fall nok holdepunkter til å si at noen blir mer aggressive av anabole steroider, sier Hemmersback.

Fysiske bivirkninger

IKKE NOK: For noen er det ikke nok å bare løfte vekter. Mange tror at anabole steroider kun gir mer muskler, men det er feil.
IKKE NOK: For noen er det ikke nok å bare løfte vekter. Mange tror at anabole steroider kun gir mer muskler, men det er feil. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com

I tillegg til de psykiske bivirkningene har man de fysiske bivirkningene.

Det er denne ene fysiske bivirkningen til anabole steroider, nemlig den muskelbyggende, de fleste higer etter.

- Steroidene virker muskeloppbyggende, det kan vi dessverre ikke komme bort fra. Men det er i tillegg en del andre bivirkninger som man ofte glemmer, sier Hestnes.

Noen av disse bivirkningene er leverskade, kviser, hårtap, strekkmerker, vekstforstyrrelse, større bryster og mindre testikler. Bruken går hardt ut over de indre organene, og man blir impotent.

- Etter lang nok tid blir man impotent. Dette vil skje alle, og hvor lang tid det tar kommer an på mengden og personen, forteller Hemmersbach.

En av de verste bivirkningene er økt risiko for hjerte- og karsykdommer på grunn av at man ofte øker kolesterolnivået veldig.

- Bruk av anabole steroider øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Nok en gang avhenger dette av hvor store dosene er, og hvor disponert personen er, sier Hemmersbach.

Det er spesielt påvist en økt forekomst av hjerteinfarkt blant yngre menn. Dette på grunn av at anabole steroider får hjertet til å vokse, og det igjen gjør det mindre elastisk og da blir pumpeevnen nedsatt.

Hva skjer i kroppen?

De fleste putter i seg steroidene uten å egentlig vite hva de gjør med kroppen.

Det eneste som står i fokus er musklene. Det kan være greit å vite hva som egentlig skjer.

MUSKLER: Mange tror at anabole steroider kun gir muskler, men det er feil. Det gir mange andre bivirkninger også.
MUSKLER: Mange tror at anabole steroider kun gir muskler, men det er feil. Det gir mange andre bivirkninger også. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Hva er anabole steroider?

Anabole steroider er navnet på en gruppe syntetiske stoffer med de samme virkningene som androgener

Det finnes flere ulike klasser av anabole steroider, og deres virkninger og bivirkninger varierer i betydelig grad etter kjemisk struktur og etter om de gis som injeksjoner eller tabletter

Generelt vil anabole steroider gitt som tabletter oftere gi leverskader enn anabole steroider gitt som injeksjoner.

I medisinen brukes anabole steroider hovedsakelig i behandling av menn, som på grunn av sykdom ikke har egen produksjon av androgener.

Kilde: dopingtelefonen.no

- Anabole steroider er testosteron som tilføres kroppen. Når kroppen får for mye av dette hormonet slutter den til slutt å produsere testosteron selv, forklarer Hestnes.

Dette vil da si at de av kroppens funksjoner som er avhengig av kroppens egenproduksjon av testosteron slutter å fungere.

Når man slutter på de anabole steroidene vil kroppen etter hvert begynne å produsere testosteron selv igjen, men det kan ta tid.

Det kommer an på hvor lenge du har gått på steroidene, hvor store dosene dine har vært og på hvor disponert du er.

Når kroppen din går tilbake til sitt normale jeg, vil du bli kvitt de fleste av fysiske bivirkningene du har fått av bruken.

De psykiske er det derimot ikke sikkert du blir kvitt.

- Det finnes ikke god nok forskning på om de psykiske bivirkningene av anabole steroider blir borte etter at man har sluttet på det, eller om skaden vil være der for alltid, sier Hestnes.

Ny debatt

Det har i flere tilfeller vært snakk om at noen bevisst bruker anabole steroider for å få de psykiske bivirkningene, spesielt i kriminalsaker.

Det siste, og antagelig mest kjente, er terrorsiktede Anders Behring Breivik, som i to måneder før terroraksjonen den 22 juli skal ha gått på en tung kur med anabole steroider.

- Det finnes grovt sett to typer reaksjoner ved bruk av anabole steroider. Den ene, og den vanligste, er der hvor personen blir ukarakteristisk voldelig og aggressiv ved bruk. Men i dette tilfellet har Breivik brukt steroider bevisst for å øke muskelmassen og har hatt et bevisst ønske om å øke aggressiviteten. Det fenomenet er svært uvanlig, sier Dr. Harrison Graham Pope Jr. til vg.no

Pope er professor i psykiatri ved Harvard Medical School i Boston og direktør i Biologisk psykiatri laboratoriet ved McLean Hospital i Belmont.

- Jeg har ikke noe imot at det kommer opp en skikkelig debatt om hvorvidt man bør gjøre bruken av anabole steroider ulovlig i Norge. Men dette er en sak som må belyses fra mange sider, så jeg vil ikke ta noe standpunkt på hva jeg mener her og nå, sier Hammersbech.

I dag er det lov å bruke anabole steroider i Norge, men det er ikke lov å importere eller selge det. Du har heller ikke lov til å oppbevare anabole steroider, men du kan være i besittelse av steroidene.

Dette betyr at du har lov til å ha såpass mye som du selv bruker, men om du har mer enn du selv kan bruke, kan du bli straffet.

Les også:

8 tegn på at du har et helseproblem

Fingrene avslører deg

Slik finner du din biologiske alder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning