Behandling av vanlige plager

Oppstår dette, er det særlig én ting du bør vite

11 vanlige plager og hvordan du blir kvitt dem.

BEHANDLING: Mange plager har til felles at du selv kan gjøre mye for å bli kvitt dem, eller for at de skal være minst mulig til plage for deg.
BEHANDLING: Mange plager har til felles at du selv kan gjøre mye for å bli kvitt dem, eller for at de skal være minst mulig til plage for deg. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Kroppen din er en komplisert organisme som gjennom livet vil være vertskap for mange ulike plager, sykdommer og skavanker. Mens alvorlige sykdommer selvfølgelig må behandles hos lege, er det mange små plager man må hanskes med selv.

Du kan gjøre mye selv

Mange av plagene har til felles at du selv kan gjøre mye for å bli kvitt dem, eller for at de skal være minst mulig til plage for deg. For neglesopp, fotsopp og inngrodd tånegl, handler det for eksempel mye om god fothygiene.

Under finner du en guide til 11 vanlige plager og tilstander, med informasjon om hvordan du best kan behandle dem, enten det er hjemme, hos legen, eller med remedier fra apoteket.

Noen av tilstandene vil du, hvis du er uheldig, ha med deg hele livet, mens andre kan du bli kvitt for godt dersom du behandler plagen på riktig måte.

Husk at det ikke er flaut å oppsøke lege, og at det ofte er lettere å bli kvitt for eksempel lus, vorter og fotsopp dersom man kommer i gang med behandlingen tidlig.

Lus

Du skal ikke bruke lusemiddel med mindre du finner lus.

Hodelus er små lus som lever i hodebunnen til mennesker. Hodelus gir kløe i hodebunnen, men dersom det er første gang en person har lus kan det da ta opp til flere uker før kløen føles i hodebunnen.

Hodelus kan behandles med lusemiddel, barbering eller kjemming av hår.

- Det vanligste er å bruke lusekam i kombinasjon med et av lusemidlene våre. Lusekammen hjelper til å fjerne lus og egg fra håret og hodebunnen, sier Inger Johanne Kjelsen, apoteker ved Boots apotek Storo.

Presis gjennomføring

Ifølge Helseleksikonet  på Doktor Online er det viktig med presis gjennomføring av den behandlingsmåten som velges for å sikre en vellykket behandling av hodelusplager. De anbefaler en kombinasjon av kjemming og medikamenter. Ved bruk av legemidler skal bruksanvisningen fra pakken leses nøye før bruk.

- Lusemidlene påvirker lusene direkte ved å kvele dem eller påvirke nervesystemet til lusene slik at de dør. Det er viktig å huske at lusekurer skal gjentas etter ca en uke for å ta knekken på eventuelle lus og egg som overlevde første runde, sier Kjelsen.  

Ikke brukes om du ikke har lus

Malation og permetrin er begge virkestoffer i legemidler som kjøpes reseptfritt ved norske apoteker. Hos gravide kvinner, og barn under to år, skal malation ikke brukes, men permetrin. Malation kan brukes av kvinner som ammer. Men du skal ikke bruke midlene om du ikke har funnet lus.

- De behandlende lusemidlene skal man kun bruke dersom man har sett lus eller egg i håret. Hvis man er redd for å få lus fordi det går lus på skolen, i barnehagen eller et familiemedlem har lus, så kan man bruke en forebyggende spray i håret. Sprayen har effekt i opptil syv timer, sier Kjelsen. 

Hun understreker at feil bruk av lusemidler i verste fall kan gi resistensutvikling hos lusene slik at de blir vanskeligere å bli kvitt i fremtida.

- Hvis man ønsker å være føre var er lusekam og den forebyggende sprayen veien å gå, sier apotekeren.

Barbering en mulighet

Barbering er en enkel behandling mot lus i håret, spesielt hos mindre barn.

Ifølge Helseleksikonet kan ikke hodelus leve på en hårløs hodebunn, eller ved en hårlengde mindre enn fem millimeter. De anbefaler at man grer gjennom hårstubbene etter klipp/barbering for å sikre at det ikke blir liggende igjen små nympher og egg fra lusen.

Barn kan gå på skole og barnehage som vanlig, men det skal informeres om at barnet er smittet. Søsken og andre personer som har vært i nær kontakt med en smittet, skal undersøkes med kamming for hodelus. Kun påvist smitte skal behandles.

Les mer om lus her.

Vorter

Det kan ta flere år før de går bort av seg selv.

BEHANDLING MOT LUS: Hodelus kan behandles med lusemiddel, barbering eller kjemming av hår.
BEHANDLING MOT LUS: Hodelus kan behandles med lusemiddel, barbering eller kjemming av hår. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Vorter på fingrene og føttene kommer av at humant papillomavirus (HPV) infiserer hudceller på hender og føtter. Hudcellene som er infiserte, begynner å dele seg.

Vorter sees oftest hos barn mellom tolv og seksten år, og er sjeldent hos dem under fem år.

- Vorter skyldes et virus og overføres gjennom direkte kontakt eller indirekte gjennom berøring med gjenstander. Vorter opptrer typisk under føttene og på hendene, sier Birgitte Bjørntvedt Øie, allmennlege hos Centrum Fastlegegruppe.

Unngå å bli smittet

- For å forhindre at du blir smittet bør du unngå å ta på vorter, og du bør bruke badesko på steder hvor det er mange som går barbent, for eksempel i svømmehaller og gymgarderober. For å unngå å smitte seg selv er det viktig å vaske hendene godt etter at man har tatt på vortene sine, sier Øie.

Hun forklarer at vorter går bort av seg selv, men at det kan ta flere år.

- Vorter som sitter på fotsålene kan bli smertefulle og ubehagelige. Da kan man vurdere å fjerne dem. Det samme dersom vortene oppleves kosmetisk skjemmende, sier Øie. 

- Hvis vortene ikke er så store kan du forsøke å behandle dem selv ved å skrape dem ned og deretter påføre vortemiddel som man får kjøpt på apoteket, sier hun.

Helseleksikonet på Doktor Online anbefaler at dersom du har tørr og hard hud på vorten bør denne bløtgjøres og files bort før påføring, slik at vortemiddelet kommer direkte på vorten. En hinne vil etterhvert dannes, og denne fjernes en til to ganger i uka. Behandlingen kan ta opptil flere måneder.

Frysebehandling av vorter

Det er imidlertid ikke alltid at behandling med vortemiddel er godt nok. Da kan du oppsøke lege og få vortene fryst vekk.

Ifølge Helseleksikonet har denne type behandling vist seg å være noe mer effektivt på fingervorter, da disse ofte ikke stikker så dypt ned i huden. De anbefaler heller ikke frysing for barn, da det kan være smertefullt. Frysing må også ofte gjentas etter et par uker.

- Vortene kan også behandles ved at det injiseres et stoff i vorten eller at det smøres på en antivirusmedisin. Det må som regel utføres av hudlege, sier Øie.

Les mer om vorter her.

Inngrodd tånegl

Viktig at du klipper riktig.

Inngrodd tånegl kan ramme de fleste, og er spesielt vanlig hos de som ikke klipper neglene, men som heller river neglene rett av.

VORTER: Vorter går bort av seg selv, men at det kan ta flere år.
VORTER: Vorter går bort av seg selv, men at det kan ta flere år. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

- Det er også slik at negler som blir for tykke lettere gror nedi huden. Det er mye som sitter nede ved neglen, og som vil hope seg opp og presse på om man ikke steller føttene regelmessig; forhornet hud og neglerester, for eksempel, sier Gøril Skipnes Borge, fotterapeut ved Ila Hud- og fotklinikk.

Klipp rett av

Fotterapeuten anbefaler regelmessig stell av føttene for å forebygge inngrodd tånegl.

- Klipp alltid neglen rett over. Du kan eventuelt runde hjørnene litt, eller file.

Har du først fått inngrodd tånegl, kan du i følge Helseleksikonet på Doktor Online, forsøke å behandle selv ved å klippe neglen rett av, samt bruke romslige sokker og sko som lufter.

Helseleksikonet anbefaler grønnsåpebad for å helbrede inngrodd tånegl, men det vil ikke fotterapeut Borge.

- Grønnsåpe har en ph-verdi på 10, og tørker ut huden. Det er bedre å bruke en mildere såpe som er mer skånsom mot huden, sier hun.

Det er hjelp å få

Har du fått en betennelse i tåen, anbefaler Helseleksikonet at du behandler med betennelsesdempende krem eller antibiotika i tablettform. Autoriserte fotterapeuter, som Borge, kan også bruke en slags metallstang som vil hjelpe til med å rette ut neglen, slik at den gror over huden og ikke inn i den. En spangeplate kan også brukes for å løfte neglens ytterkanter.

Men det er ikke alltid det er nok.

- I verste fall må du til kirurg for å få fjerne litt av negleroten på den siden hvor den gror nedi, sier Borge. 

Det kan også, i noen tilfeller, være aktuelt å fjerne hele neglen kirurgisk.

Les mer om inngrodd tånegl her.

Kviser

Behandling tar tid.

Ifølge Helseleksikonet på Doktor Online, rammer akne og kviser på et eller annet tidspunkt 80 prosent av de mellom 11 og 30 år. For de som er hardest rammet, kan ubehandlet kvisedannelse føre til arrdannelse, depresjon og sosiale problemer.

Ulik behandling

BEHANDLING AV INNGRODD TÅNEGL: Du kan forsøke å behandle inngrodd tånegl selv.
BEHANDLING AV INNGRODD TÅNEGL: Du kan forsøke å behandle inngrodd tånegl selv. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

Behandlingen er litt ulik avhengig av om det er ungdommer/tenåringer som rammes eller om det er voksne.

For ungdommer:

- Basiron, Epi Duo og Differin er stoffer som demper betennelse og motvirker tilstoppinger i utførselsganger. Dalacin reduserer bakterieaktiviteten, sier hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken.

Ifølge Langeland kan tetracyclin/tetralysaltabletter, som er et antibiotikum, brukes. 

- Hvis det er veldig ille, og ikke noe annet hjelper, er isotretinointabletter aktuelt. Det blir mer aktuelt desto mer utbredt, og jo lengre plagene varer, sier hudlegen.

Voksne får også kviser

For voksne er det oftere aktuelt med isotretinoin, som ifølge Langeland har dokumentert virkning på akne/kviser hos voksne, men legemidlet kan, ifølge Helseleksikonet gi alvorlige bivirkninger og føre til fosterskader hos gravide.

Kan forebygges

Ifølge Helseleksikonet på Doktor Online er det en rekke produkter som kan kjøpes reseptfritt på apoteket, men at  forskningen om effekt nok er mangelfull for de fleste av disse. De advarer mot produkter som reklamerer med rask effekt. Behandling tar flere uker.

Leksikonet skriver videre at akne for de fleste kan forebygges ved egenbehandling med forsiktig vask med mild såpe, og at en spesiell type p-pille kan være til hjelp for kvinner ved alvorlig form for akne.

Les mer om akne og kviser her.

Munnsår

Det finnes produkter som kan forkorte infeksjonen noe.

Munnsår skyldes en infeksjon med herpesvirus, og kan være svært smertefulle. Trøsten er at de normalt ikke er farlige. Ifølge Helseleksikonet på Doktor Online går de som regel tilbake av seg selv uten behandling i løpet av sju til ti dager.

Kan forkorte utbruddet

Det finnes produkter som kan forkorte infeksjonen noe.

BEHANDLING AV KVISER: Behandlingen er litt ulik avhengig av om det er ungdommer/tenåringer som rammes eller om det er voksne.
BEHANDLING AV KVISER: Behandlingen er litt ulik avhengig av om det er ungdommer/tenåringer som rammes eller om det er voksne. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

- Zovirx/vectavirsalve kan hjelpe dersom det påsmøres ved tidligere symptomer. Tilsvarende i tablettform, zovirax/valtrex, kan tas tidlig ved utbrudd, eller brukes forebyggende for dem som er mest plaget, sier hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken.

Han understreker at det er viktig å bruke sårsalve på munnsårene for å unngå å få en bakterieinfeksjon (brennkopper) i tillegg.

For at utbruddene skal bli så få som mulig for deg som er smittet av viruset, har hudlegen følgende råd:

- Ha tabletter tilgjengelig ved nye utbrudd, eventuelt kan du benytte en tablett daglig forebyggende når du mistenker at nye utbrudd kan komme, eller når det er spesielt ubeleilig.

Bør beskytte leppene

Ifølge Helseleksikonet på Doktor Online bør man beskytte leppene mot sterkt sollys, for eksempel ved å benytte leppepomade med høy solfaktor, for å forebygge utbrudd. Der står det videre at god håndhygiene er viktig for å forebygge forkjølelse, og for å hindre smittespredning når man først har fått munnsår.

Helseleksikonet skriver videre at viruset kun overføres når man har utbrudd. Man bør derfor unngå å kysse personer som har utbrudd av munnsår. Man bør også unngå munnsex fordi viruset da kan overføres og gi smertefulle sår på kjønnsorganene.

- Utløsende faktorer for senere hepesutbrudd er stress, UV-lys og mekanisk irritasjon som for eksempel kyssing, sier Jon Langeland.

Les mer om munnsår her.

Fotsopp

Husk å holde deg tørr på beina.

Fotsopp kommer av at dermatofytter, en type sopp, infiserer huden mellom tærne. Fotsopp trives godt i fuktig miljø, og er vanligst hos unge voksne og idrettsutøvere.

- Mitt inntrykk er at det er vanligst blant menn, fordi de ofte svetter mer på beina, sier Gøril Skipnes Borge, fotterapeut ved Ila Hud- og fotklinikk.

- Hold deg tørr på beina

Hun ser ikke mye fotsopp hos sine pasienter, men understreker viktigheten av å holde seg tørr på føttene både for de som har fotsopp, og for å forebygge så man ikke får fotsopp.

MUNNSÅR: Det finnes produkter som kan forkorte infeksjonen noe.
MUNNSÅR: Det finnes produkter som kan forkorte infeksjonen noe. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

- Tørk veldig godt mellom tærne etter dusj og bad. Hvis det blir liggende fuktighet mellom tærne, er det lett at det oppstår fotsopp, sier hun.

Soppdrepende krem som gjelder

Har du først fått sopp er det soppdrepende krem som gjelder, ifølge Helseleksikonet på Doktor Online:

"Dersom fotsoppen har spredt seg til resten av foten, behandles man i to uker. I kompliserte tilfeller der huden har dype sprekker med bakterieinfeksjon, eller lokalbehandling med krem ikke har fungert, gis soppdrepende medisin som tablettkur i en til fire uker. Hvis man i tillegg har bakterieinfeksjon, gis antibiotika".

- Pasienter med diabetes som får kraftig utbrudd av fotsopp bør oppsøke lege på grunn av infeksjonsfare, oppfordrer Borge.

Les mer om fotsopp her.

Neglsopp

Man kan få behandling dersom neglesopp er bekreftet og symptomene er plagsomme.

- Neglesopp bekreftes med en dyrkningsprøve hos legen, forklarer Gøril Skipnes Borge, fotterapeut ved Ila Hud- og fotklinikk.

Ved neglesopp er neglen gulbrun og misfarget, og veldig tykk.

- Neglesopp kommer ofte av for trange sko, eller at neglen har fått en skade. Det kan også skyldes sirkulasjonssvikt i føttene når man blir eldre, sier Borge.

Neglesopp er ufarlig

Neglesopp er ufarlig og trenger ikke behandling. Men man kan få behandling dersom neglesopp er bekreftet og symptomene er plagsomme. Neglesopp smitter ikke til andre mennesker, men kan smitte til andre negler.

FOTSOPP: Hvis det blir liggende fuktighet mellom tærne, kan det lett oppstå fotsopp.
FOTSOPP: Hvis det blir liggende fuktighet mellom tærne, kan det lett oppstå fotsopp. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

Neglesopp er veldig vanskelig å bli kvitt, og Borge forteller at hun har hatt pasienter som tilsynelatende har vært kvitt det, men hvor det blusser opp igjen etter en tid.

- Man kan gå til lege og få en tablettkur mot neglesoppen, men noen vegrer seg på grunn av de mulige bivirkningene tablettene har, sier Borge.

Langvarig behandling

Ifølge Helseleksikonet på Doktor Online kan lokalbehandling i noen tilfeller være effektivt hos barn. Uansett kur, så er behandlingen langvarig; 6-12 måneder for lokalbehandling, mens tablettkuren må tas 12 uker. 

Neglesopp kan også holdes i sjakk ved regelmessig stell av føttene.

- En fotterapeut kan hjelpe, ved å slipe ned neglen - og rense godt. Om du går jevnlig til fotbehandling vil du kunne sørge for at det ikke blir verre. Det finnes ulike lakker og medikamenter på apoteket, men de kurerer sjelden neglesopp helt, sier fotterapeuten.

Les mer om neglesopp her.

Skabb

Alle i husstanden må behandles samtidig.

Skabb gir intens kløe og utslett på kroppen hos personer som vanligvis er hudfriske. Utslettet består ofte av kloremerker, og kløen blir verre etter leggetid. Skabb smitter ofte ved nær og gjentatt kontakt. I en familie vil etterhvert alle være smittet. Skabb smitter også lett ved seksuell kontakt.

Alle i huset må behandles samtidig

For å bli kvitt skabb må man gjennomgå medikamentell behandling.

- Det mest brukte middelet i Norge er permetrinkrem, Nix. Alle i husstanden skal behandles samtidig selv om man ikke har symptomer. Dette er for å hindre videre smittespredning fordi det tar litt tid fra man blir smittet til man får symptomer, sier Birgitte Bjørntvedt Øie, allmennlege hos Centrum Fastlegegruppe.

Ifølge Helseleksikonet på Doktor Online skal kremen gnis godt inn på hele hudoverflaten fra halsen og nedover, inkludert mellom fingre og tær, navlen, ytre kjønnsorganer og rumpeballene. Hos barn under tre år smøres også hodebunnen og ansiktet. Kremen skal sitte på i minst åtte timer, og ikke lenger enn 24 timer, og fjernes ved å dusje eller bade. Ved håndvask før det har gått åtte timer, skal hendene smøres på nytt.

Permetrinkrem kan brukes av gravide, ammende og barn ned til to måneder Ved mislykket behandling, for kort virketid eller gjentatt smitte, gjennomføres en ny kur.

NEGLESOPP: Man kan få behandling dersom neglesopp er bekreftet og symptomene er plagsomme.
NEGLESOPP: Man kan få behandling dersom neglesopp er bekreftet og symptomene er plagsomme. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

Fuktighetskrem og eventuelt milde kortisonkremer lokalt kan brukes dersom kløen er plagsom.

Behandling av tekstiler

Også tekstiler du har vært i kontakt med må behandles.

- Sengeklær, håndkler og klær som har vært i kontakt med huden må vaskes på 60 grader. Tekstiler som ikke tåler dette kan legges i en pose i fryseren i et døgn eller henges ut til lufting og deretter henges bort. Skabbmidden dør etter et par timer uten hudkontakt, forteller Øie.

Selv om behandlingen er vellykket, kan kløen vare så lenge som 4-6 uker etter behandling. Fuktighetskrem og eventuelt milde kortisonkremer lokalt kan brukes dersom kløen er plagsom.

Ifølge Helseleksikonet er smittefaren etter behandling veldig lav, og barn kan gå i barnehage og på skole dagen etter behandling.

Les mer om skabb her.

Mollusker

Om de gir plager kan det være aktuelt å behandle dem.

Molluskene viser seg som små, runde blemmer eller knuter i huden, med et lite søkk på toppen. Mollusker er vanligst hos barn i alderen to til fem år, og smitter lett ved nær kontakt.

Vil normalt gå tilbake av seg selv

Ifølge Birgitte Bjørntvedt Øie, allmennlege hos Centrum Fastlegegruppe, er mollusker ufarlige, og krever vanligvis ingen behandling. 

- Som regel vil molluskene gå tilbake av seg selv etter seks til ni måneder, men av og til kan det ta opptil et par år.

Hun sier videre at dersom hudforandringene oppleves kosmetisk skjemmende, eller molluskene gir plager i form av kløe eller ubehag, kan det være aktuelt å behandle dem.

Kan behandles hos lege

- Behandlingen foregår hos lege og består i at man pirker bort innholdet i midten av mollusken med en sprøytespiss etter at man har bedøvet huden med en krem. Det finnes også medikamenter som kan smøres på molluskene eller de kan fryses bort.

BEHANDLING AV SKABB: For å bli kvitt skabb må man gjennomgå medikamentell behandling.
BEHANDLING AV SKABB: For å bli kvitt skabb må man gjennomgå medikamentell behandling. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

Helseleksikonet på Doktor Online oppgir at slike behandlinger kan være smertefulle, og spesielt barn bør forbehandles med lokalbedøvelse som emlakrem eller plaster.

Les mer om mollusker her.

Pigmentflekker

Om de er permanente eller ikke, vil variere.

Pigmentflekker er mørke flekker i huden som ofte kommer i forbindelse med graviditet og p-pillebruk, og som forsterkes av sol.

Ikke alle kan fjernes

Hvorvidt pigmentflekkene er permanente eller ikke, avhenger av hva slags pigmentflekker det er.

- Enkeltstående pigmentflekker forårsaket av sollys hos personer over 40 kan for eksempel fryses bort, mens symmetriske pigmenteringer i ansiktet hos kvinner som har vært gravide eller bruker p-piller som regel er hormonforårsaket, og kan være veldig vanskelige å bli kvitt, sier hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken.

Det finnes kremer for å bleke pigmentflekker forårsaket av hormoner, som kremer med hydroquinone eller andre blekende stoffer, men ifølge hudlegen hjelper de ikke alltid.

Vær forsiktig med sol

For å forebygge pigmentflekker, anbefaler Langeland å bruke høy solfaktor, samt være forsiktig med kombinasjonen p-piller og soling, spesielt på våren.

Helseleksikonet på Doktor Online skriver at de pigmentflekkene som allerede har kommet i huden, får man ikke fjernet ved solbeskyttelse, men man reduserer videre utvikling ved å beskytte seg mot solen.

MOLLUSKER: Mollusker ufarlige, og krever vanligvis ingen behandling. 
MOLLUSKER: Mollusker ufarlige, og krever vanligvis ingen behandling.  Foto: Jon Langeland, Hudklinikken.

Laserbehandling kan være alternativ behandling for å bli kvitt pigmentflekker. Dersom du er gravid kan det være nyttig å vite at man sjelden starter behandling mens man er gravid.

Les mer om pigmentflekker her.

Flass

Det er mye du selv kan gjøre.

Flass er et vanlig problem, og oppstår gjerne når hodebunnen blir for fet. På butikken og på apoteket får man kjøpt sjampoer som er spesielt egnet for folk med flass.

- Vi har fuktighetsgivende geleer, sjampo og balsam for flass i hodebunnen. Det er viktig å bruke milde produkter som ikke irriterer hodebunnen, men som allikevel jobber med årsaken til flasset. Både tørr hodebunn og soppinfeksjon i hodebunnen vil kunne gi flass, og produktene du får på apoteket hjelper for dette, sier Inger Johanne Kjelsen, apoteker ved Boots apotek Storo.

Fjern flasset før behandling

Helseleksikonet på Doktor Online anbefaler at de som er plaget med store mengder flass fjerner flasset før de starter behandling. Det er fordi hudrestene hindrer stoffene i å nå frem til sitt virkested.

For å fjerne skorper og rester av hud anbefaler de at du bruker varm olivenolje, eller sjampo som inneholder salisylsyre. Helseleksikonet skriver videre at det i noen tilfeller kan være vanskelig å bli kvitt flasset, og man trenger legehjelp. Det kan være et eksem som er årsak til flasset, og seboreisk eksem er det vanligste. I disse tilfellene vil legen skrive ut steroidekrem eller -sjampo, gjerne sammen med et soppdrepende middel.

Kjelsen bekrefter dette.

- Ofte er det en soppinfeksjon som gir flass, og flere av våre flassjampoer påvirker og hemmer denne soppen. Ved daglig bruk vil man kunne redusere mengden sopp og dermed mengden flass, sier hun.

Mye du selv kan gjøre

Ifølge Helseleksikonet kan bruk av færre hårprodukter, et sunt kosthold og regelmessig hårvask med sjampo, være livsstilsvaner som kan hjelpe til med å forebygge flass. Redusert stressnivå og sol kan også hjelpe.

PIGMENTFLEKKER: Hvorvidt pigmentflekkene er permanente eller ikke, avhenger av hva slags pigmentflekker det er.
PIGMENTFLEKKER: Hvorvidt pigmentflekkene er permanente eller ikke, avhenger av hva slags pigmentflekker det er. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix.

Vær oppmerksom på at noen produkter mot flass inneholder selensulfid.

"Selensulfid kan føre til misfarging av hår og hodebunn, og man bør ikke farge, bleke eller rette ut håret når man bruker produkter som inneholder selensulfid", råder i Helseleksikonet på Doktor Online.

Les mer om flass her.

FLASS: Flass er et vanlig problem, og oppstår gjerne når hodebunnen blir for fet.
FLASS: Flass er et vanlig problem, og oppstår gjerne når hodebunnen blir for fet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning