symptomer på mensen

Dette er symptomene på mensen

Oppblåsthet, humørsvingninger og utflod er tegn på at mensen kommer.

SYMPTOMER PÅ MENSEN: Noen har klare tegn på at mensen kommer. Foto: Gettyimages.com.
SYMPTOMER PÅ MENSEN: Noen har klare tegn på at mensen kommer. Foto: Gettyimages.com.
Publisert

Mange opplever ulike symptomer rett før mensen kommer, mens andre merker lite til at mensen er rett rundt hjørnet.

Tegn på at mensen kommer

- Det er ulikt hvilke symptomer jenter får før de får mensen. Noen opplever at de endrer humør; at humøret er svingende eller at man føler seg lei og sint. Andre opplever mage- og ryggsmerter, sier helsesøster på helsestasjon for ungdom i Bærum, Laila Huse Skoglund.

Hun forteller at noen får hodepine og ømme bryster, men at disse symptomene som regel gir seg raskt etter at mensen starter.

- Mange kan også oppleve en murring nederst i magen før menstruasjonen starter, eller en liten vektøkning. Sistnevnte er væske som samler seg opp før mensen og som forsvinner igjen når mensen starter, sier helsesøster i Bydel Sagene, Helle Paulik.

Les også: Nyttige fakta om mensen

Utflod før mensen

- Noen jenter får litt brunaktig utflod rett før mensen kommer, sier Skoglund.

Hun forklarer at utfloden kan endre seg i konsistens og farge alt ettersom hvor man er i menstruasjonssyklusen, og at under eggløsning kan noen oppfatte utfloden som seigere og mer klissete enn vanlig.

- Det er veldig forskjellig hvor mye utflod jenter har. Som regel kan man se eller kjenne utfloden i undertøyet, men noen plages imidlertid med mer utflod enn andre, og da kan det være greit å bruke truseinnlegg, sier helsesøsteren.

Skoglund poengterer at utfloden kan være alt fra hvit, klar, gulhvit eller eggehvit, og at konsistensen som regel er slimete eller seig.

- Den skal ikke lukte mye, men kan lukte litt surt. Det er lurt å merke seg hvordan utflod man har slik at man lettere kan oppdage det hvis noe er unormalt. De fleste jenter får utflod et par år før de får mensen for første gang, sier hun.

Dempe symptomene

Begge ekspertene anbefaler å legge en varmeflaske på magen for å lindre menssmerter eller eventuelle murringer i magen før menstruasjon, og forklarer at også trening og rolige gåturer kan hjelpe på smertene.

- Krampene må få gå sin gang, men det er ingen grunn til å droppe trening før eller mens man har menstruasjon. Trening er faktisk gunstig mot smertene, sier Paulik.

Dersom du er svært plaget av store smerter gjennom hele menstruasjonen, anbefaler ekspertene å oppsøke helsesøster eller lege. Hormonell prevensjon kan for eksempel redusere eller fjerne menssmerter for mange.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning