Smertestillende midler

Advarer mot smertestillende dagen derpå

Enkelte smertestillende tabletter bør du holde deg langt unna dagen derpå.

DAGEN DERPÅ: De fleste smertestillende tabletter bør unngås etter en kveld med høyt alkoholinntak.
DAGEN DERPÅ: De fleste smertestillende tabletter bør unngås etter en kveld med høyt alkoholinntak. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert
FRARÅDER: Lege og divisjonsdirketør i Nasjonalt folkehelseinstitutt, Jørg Mørland, advarer mot Ibux, Globoid og Aspirin dagen derpå.
FRARÅDER: Lege og divisjonsdirketør i Nasjonalt folkehelseinstitutt, Jørg Mørland, advarer mot Ibux, Globoid og Aspirin dagen derpå.

Hiver du innpå med Ibux dagen etter en kveld med litt for mye alkohol? Da gambler du med kroppen din.

Divisjonsdirektøren for rusmiddelforskning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, Jørg Mørland, advarer mot å bruke smertestillende medisin som Ibux og Aspirin dagen derpå.

Selv det mest "uskyldige" smertestillende middelet Paracet, bør du ifølge Mørland styre unna etter en fuktig kveld.

- Ibux og Globoid advarer vi absolutt mot. Det samme med Aspirin. Kanskje er det greit å bruke Paracet, men for å være på den sikre siden advarer vi mot også dette, sier Jørg Mørland til klikk.no.

Mageblødninger

Å ta smertestillende dagen derpå kan øke risikoen for blødninger i magen.

- Blodplatene er sterkt redusert dagen derpå. Tar man smertestillende reduseres disse ytterlige, noe som øker faren for blødninger. Drikker man flere dager i strekk bygger bare dette seg på, forklarer Mørland.

Les også: Smink vekk fyllesyken

Alkohol kan i seg selv øke risikoen for en rekke småblødninger, særlig i magen og tarmen. Mange smertestillende tabletter øker også blødningsrisikoen. Sammen er de derfor ingen god kombinasjon.

Kraftig kombinasjon

FYLLESYK: Enkelte dager er verre enn andre.
FYLLESYK: Enkelte dager er verre enn andre. Foto: Foto: Crestock

- Det er en enda sterkere risiko for å få blødning hvis man blander smertestillende med alkohol. Det blir et kraftig samvirke og det øker risikoen for særlig mage- og tarmblødninger. Det kan gå bra mange ganger, men man vet aldri når det ikke går bra lenger. Det forekommer såpass hyppig at vi advarer mot det, sier legen.

- To Ibux og fyllesyke er ingen god kombinasjon. For å være på den sikre siden får man heller la være å ta pillene og lide seg gjennom det. Jeg tror heller jeg vil foretrekke dette, enn å utsette meg for risikoen for å få mageblødninger, sier Mørland.

Slike blødninger er som regel ikke er livstruende, men det forekommer likevel dødsfall.

En nøyaktig statistikk over hvor mange som dør av blødninger som følge av smertestillende i samband med alkohol, er vanskelig å oppdrive.

Blod i avføringen

Særlig er styrtdrikking flere dager på rad ingen god forløper til inntak av smertestillende midler.

Hvordan merker man blødningene?

- Ved blod i avføringen, men mange merker ikke blodet i avføringen når den er mørk. Etter tre dager på fylla er det enkelte som gjerne tar noen smertestillende, og de føler seg slappe og elendige. Så kommer de seg til legen som avdekker en blodprosent som er 60 til 70 prosent av normalen, sier Mørland.

Også risikoen for hjerneblødning kan øke etter stort inntak av alkohol på kort tid.

- Drikker du tre dager i strekk øker du blødningsrisikoen, og da skal det ikke mye til før du kan få hjerneblødning hvis du allerede har en defekt fra før. Både alkohol og andre rusmidler kan bringe fram svakheter som man allerede har. Også det med å få hjerneslag etter tre dager på fylla, er noe de registrerte tidlig i Finland, sier Mørland.

Selv om smertestillende midler dagen derpå sannsynligvis vil øke risikoen for blødninger betydelig, så trenger det ikke nødvendigvis alltid å gjøre det, understreker Mørland.

- Men man vet aldri vet når det ikke går bra lenger, sier legen og divisjonsdirektøren.

Paracet er greit

Ikke alle leger vil gå like sterkt ut som Mørland.

- Paracet er helt ok dagen derpå, mener Nina Lindstad, spesialist i allmennmedisin.

Lindstad fraråder derimot å innta smertestillende som inneholder accetyl calisal, det vil si Globoid og Dispril, dagen derpå.

- Er man dehydrert og har litt promille bør man heller ikke ta smertestillende som Ibux, sier Lindstad til klikk.no.

At det å ta smertestillende dagen derpå skal øker risikoen for blødninger er noe Lindstad aldri har sett noe til i sin praksis som lege.

- Jeg har aldri sett magesår som dukker opp på grunn av dette, så det er nok mest i teorien at det er en risiko, sier legen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning