Grazax - ny gresspollenvaksine

– Skeptisk til pollenvaksine

Overlege Ragnhild Halvorsen tror ikke at gresspollen-vaksine i tablettform er en god løsning.

PILLE ELLER SPRØYTE: Hva ville du ha valgt, og hva mener eksperten?
PILLE ELLER SPRØYTE: Hva ville du ha valgt, og hva mener eksperten? Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert
FRYKTER GLEMSOMHET: Lege Ragnhild Halvorsen tror pasientene kommer til å glemme å ta tabletter hver dag.
FRYKTER GLEMSOMHET: Lege Ragnhild Halvorsen tror pasientene kommer til å glemme å ta tabletter hver dag. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto
GRAZAX: Den nye vaksinen i pilleform ble godkjent av norske helsemyndigheter i fjor.
GRAZAX: Den nye vaksinen i pilleform ble godkjent av norske helsemyndigheter i fjor. Foto: Foto: ALK

Det har lenge vært mulig å vaksinere seg mot gresspollenallergi ved hjelp av sprøyter flere ganger i året, men nå er det et nytt, godkjent pilleprodukt på markedet.

- Grazax er en tablett, med det samme virkestoffet som i en vaksinesprøyte. Forskjellen er at pasienten må ta en tablett om dagen hver dag, hele året, sier produktsjef i ALK, Roger Indbryn, til klikk.no.

Vanskelig å huske

Ragnhild Halvorsen har vært overlege ved Voksentoppen senter for astma og allergi. Hun er skeptisk til pollenvaksine i tablettform.

- Hvis man må ta en tablett daglig for å holde på vaksineringen, vil noen få kjempeproblemer med å huske å ta medisinen, tror Halvorsen.

- Mange sliter bare med å huske alle tablettene i en kort antibiotikakur, sier legen.

Oppfølging fra legen

- Det er også vanskeligere å følge opp. Hvis du tar en sprøyte, må du innom legen en gang i måneden. Det er en trygghet for pasienten, sier Halvorsen.

Torsdag 12. mars stiller Ragnhild Halvorsen opp i nettmøte. Still spørsmål om pollensesongen, vaksinering og kryssallergier allerede nå!

Produktsjefen i firmaet ALK, som distribuerer Grazax, mener det er en enklere løsning for mange.

- Det handler om å få innarbeidet gode rutiner. Noen synes det er lettvint med tabletter de kan ta hjemme, i stedet for å måtte reise til en spesialist for å ta sprøyte seks-åtte ganger i året. Noen er heller ikke så glade i å ta sprøyter, påpeker produksjef Roger Indbryn.

Dyrt for samfunnet

Ragnhild Halvorsen betviler ikke at pillene gir like god virkning som sprøytene, men tror løsningen er vanskelig for pasientene.

- Effekten av vaksine i pilleform tviler jeg ikke på, men jeg er tilhenger av at legen har mer kontroll over vaksineringen. En annen innvending er det samfunnsøkonomiske. Vanlig vaksinebehandling med sprøyter koster 6600 kroner i året inkludert legebesøk. For Grazax koster tablettene nesten 12000 kroner, og i tillegg kommer legebesøk, sier legen.

Må starte nå

For pasienten er prisen den samme.

Hvis du vil prøve vaksine i tablettform før denne pollensesongen, bør du begynne så raskt som mulig, og senest åtte uker før gresspollensesongen starter.

Dersom du synes sprøyter er en bedre løsning, må du helst begynne vaksineringen høsten før neste pollensesong.

- Det viktigste er at flere får tilgang til behandlingen og at pasienten i samråd med legen selv kan velge hva som passer best, sier produksjef Roger Indbryn.

Spør lege Ragnhild Halvorsen om pollenvaksinering her.

Denne saken ble første gang publisert 09/03 2009, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også